Numim alimentatie mixta faptul ca un bebelus este hranit atat cu lapte matern cat si cu lapte praf. Idealul la care probabil viseaza orice proaspata mamica este sa reuseasca alaptarea exclusiva dar uneori mamele aleg sau sunt nevoite sa suplimenteze cu formula.
Care sunt motivele pentru care se practica alimentatia mixta?
Uneori mamele sunt ingrijorate ca bebelusul nu se satura cu lapte matern si vor sa fie sigure ca bebelusul e bine hranit si in consecinta suplimenteaza mesele cu unul sau mai multe biberoane cu lapte praf.
Multe mame practica alimentatia mixta pe perioada puseelor de crestere deoarece au impresia ca productia de lapte matern nu face fata cerintelor copilului.
Un alt motiv pentru care deseori se recurge la suplimentarea cu lapte praf este reluarea serviciului de catre mamele care alapteaza. Mamele carora nu le place idea de a se mulge si a stoca lapte matern in congelator prefera sa alapteze bebelusul cat e acasa si sa lase sa fie hranit cu formula cat este plecata.
Unele mame practica alimentatia mixta doar pana capata experienta in alaptare si incredere in sine, reusind ulterior alaptarea exclusiva a copilului de pana la cel putin 6 luni.
Adevarul este ca in majoritatea cazurilor suplimentarea cu lapte praf nu este necesara ci este facuta pentru confortul psihologic al mamelor.
Acesta este si el important, desigur, si nu este o drama daca alimentatia sugarului este suplimentata din cand in cand cu lapte praf insa mamele care doresc sa alapteze trebuie sa stie ca alimentatia mixta, daca devine un obicei mentinut in timp si nu este facuta doar in cazuri “de urgenta” si daca se face prea des de-a lungul unei zile va duce in scurt timp la diminuarea drastica a productiei lactate, pana la disparitie.
Rareori alimentarea mixta a copilului dureaza mai mult de 2 luni, ulterior mama ori reusind sa revina la alaptarea exclusiva prin diminuarea in timp a suplimentarii cu formula, ori mamele ajung sa treaca strict la alimentatie artificiala, pierzandu-si productia lactata sau, in unele cazuri, copilul obisnuindu-se cu biberonul (laptele venind mult mai repede si fara efort din partea lui).
De aceea ar fi important ca mama sa tina cont de unele aspecte daca vor sa alapteze exclusiv sau sa le reuseasca alimentatia mixta cat mai mult timp:
Suplimentarea cu lapte praf sa se practice doar in cazuri “de urgenta”. Cand doriti sa treaca ceva mai mult timp intre alaptari pentru a vi se vindeca mai repede ragadele, spre exemplu, sau cand sunteti in imposibilitatea de a ajunge la copil si altcineva trebuie sa il hraneasca.
Mesele de lapte praf sa fie mult mai putine de-a lungul unei zile decat cele de lapte matern, stiindu-se ca productia se regleaza in functie de cerere. Cand copilul este hranit cu formula organismul nu are de unde sa stie ca-i este foame si va incepe sa produca tot mai putin lapte matern.
Folositi un biberon cu tetina cu deschizatura cea mai mica, astfel incat laptele sa-i vina copilului cu putin efort si a nu inceapa sa refuze sanul.
Cand copilului ii este foame puneti-l intai la san si abia daca dupa ce suge cat doreste vi se pare ca intr-adevar nu s-a saturat, oferiti-i suplimentul de lapte praf.