Cu siguranta si tu, ca orice alta mama, te-ai intalnit macar o data in parc cu un copil care se joaca violent sau isi „gratuleaza” partenerii de joaca cu palme, lovituri, ciupituri sau muscaturi. Sau poate esti tu insati mamica unui copil care devine uneori violent fata de ceilalti copii, desi i s-a explicat cu rabdare de nenumarate ori ca nu e un comportament acceptabil. Dar care sunt de fapt cauzele care ii determina pe copii sa fie agresivi?
In jurul varstei de 2 ani multi dintre copii au momente in care devin agresivi. Este o perioada normala, dar asta nu o face si acceptabila sau comoda pentru cei din jur. Exista insa o explicatie pe care o ofera psihologii pentru aceasta schimbare de la bebelusul suav la micul rebel.
De ce se manifesta agresivitatea in jurul varstei de 2 ani?
Incepand cu varsta de 18 luni, copilul incepe sa devina constient de propria sa persoana. Pentru prima data el realizeaza ca este o fiinta de sine statatoare, ca exista si in afara parintilor. Asadar simte nevoia sa fie si recunoscut ca atare, sa se impuna, sa isi comunice preferintele si dorintele si de asemenea sentimentele negative.
Teama de abandon, spaimele proprii, frustrarile care se acumuleaza trebuie sa gaseasca o supapa prin care sa se elibereze. Copilul nu stie sa si le exprime verbal, nu stie nici sa le reprime, asa ca le exteriorizeaza asa cum se pricepe. Unii copii fac tantrumuri, alti copii izbucnesc in reprize de plans eliberator, altii se manifesta agresiv.
Ce anume declanseaza agresivitatea la copii?
In primul rand trebuie sa iti amintesti mereu ca nici un copil nu este agresiv pentru ca este „rau” sau „obraznic”. Comportamentul agresiv al copilului este urmarea unor tipare neurologice care s-au dezvoltat pe baza experientelor anterioare.
De cele mai multe ori experientele sociale ale copilului joaca rolul principal. Copilul poate sa fi fost victima unui alt copil agresiv, o data sau de mai multe ori. Poate fi expus la agresivitate in familie sau pur si simplu se poate ca relatia pe care a stabilit-o cu adultii din viata sa sa nu ii satisfaca nevoile emotionale. Aceste tipare neurologice declanseaza o atitudine defensiva. Mai simplu, copilul reactioneaza agresiv ori de cate ori i se pare ca percepe un eventual pericol.
Trebuie sa ai mereu in minte faptul ca acest proces de declansare a agresivitatii nu este constient. Copilul nu are posibilitatea sau capacitatea de a-l controla inca. Si o a doua problema este ca de multe ori pentru adult reactia pe care o afiseaza copilul ca raspuns la ceea ce percepe el ca fiind un pericol pare exagerata.
Exista factori multipli care declanseaza raspunsul agresiv al copilului.
De cele mai multe ori este vorba despre o combinatie de predispozitie genetica si influenta a mediului care face ca agresivitatea sa devina mecanismul prin care copilul face fata stresului.
Dintre factorii care pot contribui substantial la declansarea unor raspunsuri agresive fac parte:
- Zestrea genetica sau temperamentul copilului, care insa sunt modelate de experientele pe care acesta le-a trait.
- Modele gresite de atasament (atasament nesigur sau dezorganizat) care il fac pe copil sa se simta nesigur si lipsit de sustinere si aparare
- Stres prelungit
- Lipsa unor metode alternative de a-si descarca emotiile negative
- Lipsa modelelor de comportament pozitiv care promoveaza rezolvarea pasnica a problemelor (initial membri ai familiei, apoi cercul se extinde la prieteni, TV, jocuri pe computer)
- Parinti excesiv de autoritari, care fac risipa de pedepse, sau din contra, parinti excesiv de indulgenti, care nu stabilesc limite
- Parinti alcoolici sau care sufera de depresie
- O stare de permanent conflict in familie
- Boli neurologice sau psihiatrice.
Agresivitatea la copii poate fi corelata cu un diagnostic psihiatric?
Agresivitatea poate avea legatura cu anumite diagnostice care tin de sfera psihiatriei, insa cele doua nu sunt reciproc conditionate. Agresivitatea poate fi determinata de cu totul alti factori, dupa cum un anumit diagnostic pshiatric poate evolua intr-o forma pasiva, nicidecum agresiva. Bipolaritatea, schizofrenia, retardul mental, autismul, ADHD-ul pot evolua si cu manifestari de agresivitate intensa, insa ele nu sunt obligatorii sau definitorii pentru aspectul clinic al bolii.
Agresivitatea la copii poate fi controlata sau diminuata?
Da. Exista metode la indemana tuturor pentru a face fata atat agresiunilor pe care copilul tau le poate suferi in parc, cat si pentru a controla agresivitatea propriului copil si a-l invata sa reactioneze altfel in fata stressului pe care nu stie sa il canalizeze sau sa il elimine.
Tu te-ai confruntat cu problema agresivitatii la copii? Cum i-ai facut fata? Cum crezi ca ar trebui sa procedeze parintii copiilor agresivi?