Am crescut cu totii cu pedepse si conditionari. Daca faci cutare lucru, te pedepsesc. Daca nu faci ce si cum spun eu, la fel. Daca esti cuminte, in drum spre casa cumparam o ciocolata. Daca imparti jucariile, cutare lucru minunat o sa se intample, pe de alta parte, daca nu le imparti, nu iti mai iau jucarii sau nu mai venim in parc.
Copiii ar trebui crescuti fara pedepse si conditionari. Pedepsele si recompensele sunt, in opinia psihologilor, mai demne de dresajul animalelor, nu de cresterea si educarea copiilor. Unii merg chiar mai departe, sustinand ca nici laudele nesincere si asociate oricarui maruntis ar trebui sa ne iasa din obicei.
Parintii crescuti in sistemul pedepse si recompense, deci majoritatea parintilor din prezent, se intreaba insa cu ce pot fi inlocuite pedepsele. Copiii, evident, gresesc. De multe ori. Voluntar sau involuntar. Comportamentele nedorite nu pot fi acceptate, caci ele nu sunt trecute cu vederea nici de societate, iar copilul trebuie sa invete sa isi gestioneze comportamentul si emotiile.
Care pot fi alternativele la pedepse
Invata sa previi situatiile conflictuale. Ideal este sa nu ai de ce sa cauti alternative la pedepse. Sa eviti situatiile care ar putea genera nevoia de a aplica vreo forma de sanctiune. Iti cunosti copilul, deci fii atenta la nevoile lui.
Ai grija sa nu fie flamand sau obosit, caci asta il poate face irascibil. Ai grija sa nu ia cu el in parc jucarii valoroase, pentru care vei suferi daca ar fi stricate de un alt copil.
Nu il obliga sa imparta lucrurile proprii cu alti copii atunci cand nu isi doreste sa faca asta. Evita sesiunile lungi de cumparaturi sau alte activitati plicticoase pentru el.
Empatizeaza cu el. Este imposibil sa eviti toate situatiile frustrante cu care se va confrunta copilul tau.
Un exemplu: copilul tau isi doreste foarte mult jucaria altui copil. Celalalt copil nu vrea sa imparta si nu este normal sa fie obligat sa o faca. Copilul tau este frustrat si suparat si nu intelege de ce jucaria respectiva nu poate fi a sa. Este momentul sa ii recunosti sentimentele, sa ii arati ca le intelegi, sa i le validezi. Spune-i ca stii ca este suparat, ca stii ca isi doreste foarte mult jucaria aceea si ca, poate, mai tarziu, celalalt copil va fid de acord sa i-o imprumute putin.
Ofera-i alternative amuzante constant in activitati diferite. Nu il ameninta ca plecati din parc daca nu inceteaza cu plansul, nu vei face decat sa ii transmiti mesajul ca nu e voie sa plangi, mesaj profund gresit si cu consecinte nefaste pe termen mediu si lung.
Bazeaza-te pe consecintele naturale ale gesturilor gresite. Cele mai multe gesturi gresite au consecinte naturale. Unele consecinte apar imediat, altele dureaza ceva timp.
Daca copilul tau alearga pe scari, exista un risc sa cada si sa se loveasca rau. Explica-i asta. Arata-i alti copii care se lovesc facand asta. Aminteste-i cat de tare s-a lovit cu alta ocazie.
Daca loveste alti copii in parc, la un moment dat nimeni nu va mai vrea sa se joace cu el, iar copiii il vor evita. Desigur, nu il vei lasa sa ii loveasca pe ceilalti copii, in asteptarea momentului in care consecinta naturala a comportamentului sau il va pedepsi, la randu-i.
Impiedica la timp tentativele de violenta, ia-l din parc si explica-i ca plecati pentru ca nu este in regula sa le faca rau altora. Explica-i ca celorlalti copii nu le place sa fie loviti si ca nu se vor mai juca cu el.
Pune intrebari, propune solutii, ofera o noua sansa. Intotdeauna, in spatele greselilor exista o motivatie, o explicatie, o neputinta sau nestiinta de a reactiona altfel.
Scopul tau este de a-ti ajuta copilul sa gestioneze corect problemele cu care ajunge sa se confrunte, nu sa il faci sa nu repete comportamentul gresit de frica pedepsei.
In momentul in care il pedepsesti, copilul se inchide si devine incapabil sa mai relationeze cu tine, sa asculte ceea ce incerci sa ii spui. El se concentreaza asupra pedepsei, pe care o simte nedreapta avand in vedere ca nici macar nu i s-a dat sansa se isi explice reactia.
Intreaba-l de ce a facut ce a facut. Lasa-l sa iti explice ce l-a suparat, sau ce a vrut cand a ales sa faca un anumit lucru. O sa descoperi ca in covarsitoarea majoritate a cazurilor, in spatele unei prostioare exista o motivatie absolut induiosatoare.
Valideaza sentimentele pe care intelegi ca le-a trait copilul: stiu ca ai fost furios, stiu ca ai vrut sa imi faci o surpriza. Multumeste-i pentru intentia buna care a existat in spatele actiunii facute: desenatul unui intreg perete s-ar putea sa fi fost exprimarea dorintei de a te bucura.
Ofera-i alternative: data viitoare cand esti suparat spune-i copilului ce simti, vino la mama si cere ajutor, du-te la doamna educatoare.
Cand vrei sa mai desenezi, spune-mi si iti voi da o coala mare de hartie pe care o pot pastra, pe perete nu poti desena decat o singura data si desenul tau se va pierde.
Foloseste povestile si jocurile de rol. Ele joaca un rol esential in a-l invata pe copil espre diverse situatii cu care se poate confrunta si despre modul in care poate sa le faca fata intr-un mod sanatos. Jocurile de rol te vor invata sa afli mai multe despre copilul tau, sa vezi cum este tentat sa rezolve problemele cu care se poate confrunta.
Vorbeste-i despre sentimentele tale si ale celor din jur. Cand este mic, copilul nu reuseste sa anticipeze consecintele emotionale ale faptelor sale. Explica-i ca celalalt copil sufera daca este lovit.
Ca tu ai incredere in el si stii ca este un copil grozav si te intristezi cand il vezi ca loveste alti copii. Nu incerca sa il santajezi sau sa il conditionezi folosindu-te de sentimentele tale!
Pur si simplu numeste-le, descrie-le, explica-le. Este suficient, copiii au niste suflete uriase si vor face totul ca sa nu te intristeze!
Tu ce altceva faci atunci cand esti tentata sa aplici o pedeapsa?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.