Beneficii ale Co-sleepingului pentru mama si copil
Somnul este un aspect important al vietii bebelusului si este normal sa-i preocupe pe parinti. Intrebarea “unde si cu cine sa doarma copilul pe timpul noptii?” suscita dezbateri, dispute, controverse si imparte mamele pe “tabere” atat in viata reala cat si cea virtuala. Fiecare mama ar vrea sa faca asa cum e mai bine pentru copilul sau deci este bine sa se informeze din surse adecvate iar cercetarile stiintifice au dovedit ca practicarea co-sleepingului aduce doar beneficii atat nou-nascutului cat si intregii familii, deci sa vedem care sunt acestea:
Co-sleepingul favorizeaza alaptarea.
Dormind in acelasi spatiu cu bebelusul sansele unei alaptari de succes sunt sporite, fiind evident ca alaptarea la cerere este mult mai usoara. Mama nu trebuie sa se deplaseze in alta camera pe parcursul noptii, bebelusul este auzit si simtit de la primele semne ca doreste sa fie alaptat prin urmare nu ajunge sa planga de foame si frustrare trezind toata familia sau tot blocul, lactatia este intretinuta de supturile dese ale copilului iar in timpul noptii secretia de prolactina este sporita.
Alaptarea pe timpul noptii este deosebit de importanta de aceea incurajarea/obisnuirea nou-nascutului sa doarma singur intr-o camera toata noaptea nu-i aduce decat prejudicii si interfereaza cu buna sa dezvoltare psihica si fizica. CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării
Co-sleepingul reduce oboseala mamei.
Multa lume considera, in mod eronat, ca dormitul in acelasi spatiu cu bebelusul este obositor atat pentru mama cat si pentru copil, ca mama este deranjata de trezirile dese iar bebelusul este trezit la orice foiala a parintilor.
De fapt practicand co-sleepingul mama doarme mult mai bine, fara sa trebuiasca sa se trezeasca total si sa se deplaseze in alta incapere daca bebelusul are nevoie de ea, ajungand in scurt timp sa alapteze in stare de semi-trezie, atat ea cat si bebelusul avand drept beneficiu un somn mai odihnitor.
In plus multe mame, desi muta copilul in alta camera in speranta ca vor dormi mai bine si vor fi mai apte pentru ingrijirea lui a doua zi, nu pot dormi bine din cauza nelinstii, a framantarilor referitoare la siguranta copilului care le impiedica sa aiba un somn linistit. CITEȘTE ȘI: Motive pentru care ador sa dorm cu copilul meu
Co-sleepingul previne si reduce riscurile de orice fel.
Dormitul in proximitatea copilului are avantajul incomensurabil ca poti fi pe faza la orice s-ar putea intampla rau si sa-l ajuti: daca se ineaca in somn, daca “uita” sa respire, daca face un puseu brusc de febra mare, daca vomita.
Nici un video-monitor din lume, niciun “baby-phone” oricat de avansat nu poate face cat instinctul mamei care poate fi alertat doar cand copilul este in apropiere, fiindca din alta camera poate fi prea tarziu pana il auzi (daca il auzi!) ca se ineaca cu propria voma, face convulsii febrile, se sufoca cu vreo jucarie uitata in patut sau altceva.
CITEȘTE ȘI DESPRE: PUSEUL DE CREȘTERE LA BEBELUȘI – Tot ce trebuie să știe o mămică
Co-sleepingul reduce riscul sindromului mortii subite (SIDS)
In primele luni de viata apneea bebelusului este destul de frecventa, asta insemnand ca nou-nascutii “uita” sa respire, fac pauze in respiratie care le pot fi fatale. Daca apneea survine totusi mama este pe faza sa-i dea primul ajutor.
Co-sleepingul il face pe bebelus multumit, fericit!
Nu in ultimul rand este in natura umana ca apropierea mamei in timpul somnului sa il faca pe bebelus sa se simta in siguranta, iubit, fericit. Asa s-a asigurat supravietuirea speciei de-a lungul timpurilor, prin alaptare si tinutul bebelusului aproape, este firesc sa avem instinctul de a ne “culcusi” langa mama. Putini bebelusi accepta sa fie pusi in patut, sa doarma singuri si ar trebui sa fie un motiv suficient sa ne faca sa practicam co-sleepingul. Copiii care dorm alaturi de parinti plang mai putin, au mai multa energie ziua, au un somn mai odihnitor.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămăni – Primele 52 de săptămâni de viață
Tu practici co-sleepingul? De la ce varsta a bebelusului?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.