Monitorul pentru bebelusi este probabil primul echipament hi-tech al celui mic. Sau al proaspetilor parinti. Indiferent daca locuiesc intr-un apartament sau intr-o casa cu 3 nivele, viitorii parinti sunt tentati sa investeasca in cel mai modern monitor pentru supravegherea bebelusului.
Asociatia Americana de Pediatrie sustine ca, conform statisticilor, riscul de aparitie a sindromului mortii subite a sugarului este minim in conditiile in care bebelusul doarme in leagan, in aceeasi incapere cu mama. Asta inseamna ca monitoarele nu mai sunt necesare? Nu neaparat, caci exista somnuri si in timpul zilei, iar seara bebelusul se culca de obicei inaintea parintilor.
Ce tipuri de monitoare pentru bebelusi sunt disponibile?
Exista in prezent o oferta variata de monitoare pe piata. Cele mai simple sunt monitoarele audio, care vor transmite doar sunetele din camera bebelusului. Monitoarele video iti permit sa urmaresti in timp real fiecare miscare a bebelusului. Cele mai sofisticate sunt monitoarele cu senzor de detectare a apneei, recomandate mai ales bebelusilor prematuri care au un risc crescut sa sufere de aceasta tulburare de somn. Acestea din urma pot fi considerate pana la un punct device-uri medicale, spre deosebire de primele doua categorii mentionate.
Sunt cu adevarat utile monitoarele pentru bebelusi?
Stim ca parintilor le vine greu sa se dezlipeasca de langa bebelus pentru ca au senzatia ca oricand ii poate lovi o nenorocire. Nevoia de supraveghere este acuta mai ales la inceput si mai ales la primul copil. De fapt, intr-un apartament clasic, monitorul rareori este cu adevarat necesar. Exceptand dispozitivele sofisticate care urmaresc respiratia bebelusului, celelalte dispozitive nu prea sunt cu adevarat utile. Exceptand cazul in care ai musafiri galagiosi iar bebelusul doarme intr-o camera separata, cu usa inchisa, este dificil de imaginat ca nu vei auzi plansul celui mic.
Pe de alta parte, desi monitorul iti ofera impresia de siguranta, el nu este atat de eficient. Da, il vei auzi pe cel mic daca plange, insa riscul de SMSS ramane la fel de mare.
Care sunt problemele monitoarelor pentru bebelusi?
Prima problema pe care trebuie sa o ai in vedere este ca monitorul trebuie instalat corect pentru a nu reprezenta un pericol pentru bebelus. Cablul alimentatorului sau greutatea emitatorului pot fi periculoase pentru bebelus daca sunt puse in patut. Pe de alta parte, daca nu il asezi destul de aproape de bebelus, nu se va declansa la cel mai mic scancit. Nu uita ca doar anul trecut in Statele Unite s-au inregistrat 7 decese in cazul unor bebelusi care s-au strangulat cu cablurile de alimentare !
Interferentele sunt o alta problema. Monitorul poate interfera cu telefonul mobil, cu reteaua WiFi, cu alte dispozitive wireless sau cu monitorul vecinilor care au si ei un bebelus. Alege un monitor care sa functioneze pe alte frecvente decat aceste dispozitive, sau unul cu mai multe canale de comunicare. Exista monitoare performante, cu selectia automata a canalelor, in asa fel incat sa nu interfereze cu alte dispozitive.
Exista voci care sustin ca tehnologia wireless nu este tocmai sanatoasa. Unii cercetatori afirma ca ea produce leziuni la nivelul ADN-ului. Desi nu sunt la fel de puternice ca alte dispozitive, monitoarele pentru bebelusi emit o cantitate de radiatii de 100 de ori mai mare decat radiatia naturala. Tinand cont de asta, de timpul indelungat de expunere si de fragilitatea corpului bebelusului, in plin proces de crestere, concluzia este clara: nu e deloc indicat sa se faca exces in ceea ce priveste utilizarea acestu dispozitiv.
Concluzia este clara. Pe principiul ca mai bine previi decat sa regreti, tine cont ca moderatia este cheia reusitei. Avand in vedere ca pana la urma functia de baza a monitoarelor pentru bebelusi este aceea de a te asigura ca auzi cand bebelusul plange, te sfatuim sa cantaresti bine daca ai cu adevarat nevoie de un asemenea dispozitiv si daca da, daca iti este necesar in fiecare zi. Daca nu, este bine sa limitezi folosirea lui numai pentru situatiile in care este cu adevarat nevoie de el.
Tu ce fel de monitor ai avut si cat de mult l-ai folosit? Ti-a fost cu adevarat necesar? Daca ar fi sa dai timpul inapoi, ai mai investi in acest dispozitiv?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.