TREI REGULI! Doar trei reguli/gesturi ușor de îndeplinit, toate pentru o perioadă. Și motivele pentru care ar trebui să te gândești serios să le aplici, dacă n-ai făcut-o până acum. O PERIOADĂ! O perioadă în care, dacă ne-am unii și am face aceste lucruri cu toții am putea reveni la o viață normală mai repede. Hai, că se poate!
STĂM ACASĂ!
Nu vom reuși să oprim răspândirea virusului dacă ieșim și ne vedem cu alții. Dacă însă rămânem în casă cu toții, în 2-3 săptămâni am putea să ne reluăm cu toții activitatea normală. „Dacă îi izolăm pe toţi 21 de zile, acasă, procesul epidemiologic este fracturat , nu mai există acea transmitere a agentului patogen de la purtător-contaminat la masa receptivă”, spune medicul epidemiolog, generalul Florin Paul, un om care și-a dobândit experiența în misiuni diplomatice în Africa, Europa și SUA.
Legea „zile libere pentru părinți“ a fost promulgată, sâmbătă, 14 martie, de președintele Klaus Iohannis. Articolul 1 prevede: „Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.”
Prevederile se vor aplica părinților ai căror copii au vârsta de până în 12 ani, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ și părinților copiilor cu dizabilități înregistrați în cadrul unei unități de învățământ, iar aplicarea reglementărilor vizează atât sectorul bugetar, cât și mediul privat.
Pentru perioada în care vor sta acasă, părinții vor primi 75% din salariul net dar nu mai mult de 75% din salariu mediu brut pe țară.
Zilele libere plătite se vor acorda la cererea unuia dintre părinți, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Prevederile se aplică pe baza unei declarații pe propria răspundere, semnată de către ambii părinți, cu excepția familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menționată.
Parlamentarii au stabilit ca banii să fie alocați din contribuțiile de 2,25% pe care fiecare angajat le oferă statului. Din 16 martie intră în vigoare starea de urgență și în România, ceea ce presupune apariția unor noi restricții pentru contracararea răspândirea virusului.
NU LĂSĂM COPIII CU BUNICII!
Nu lăsam copiii la bunici în această perioadă, decât dacă nimeni nu intră și nu iese din casă. Ar fi o prostie să faceți asta pentru că, deși simptomele, conform tuturor statisticelor de până acum, arată că micuții fac forme ușoare ale bolii, ei, totuși pot să transmită coronavirusul. Iar persoanele vârstnice, cum sunt bunicii, reprezintă persoane care au și alte boli care pot deveni fatale în caz de infectare cu virusul chinezesc. „Acum când sunt închise școlile, NU lăsați copii în grijă la bunici. COVID-19 are contagiozitate maximă cu 1 zi înainte să apară simptomele, deci nu e bine să expunem seniorii unor riscuri ce nu pot fi anticipate“, scrie doctorul Mihai Craiu pe pagina sa de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii.
DEZINFECTĂM SERIOS
Comparativ cu virusul SARS (care a creat epidemia din 2002-2003) și cu virusul gripal (care reapare an de an, schimbându-și structura antigenică putând îmbolnăvi persoane care au fost vaccinate în anii precedenți), noul coronavirus este diferit, de unde și confuzia care a apărut în lumea medicală.
„Coronavirusurile sunt virusuri ale căror gazde sunt rozătoarele. Ele nu sunt virusuri cu caracteristici umane, au căpătat această capacitate de a invada corpul uman probabil prin treceri succesive prin alte gazde decât cele originale, pentru că ele se diseminează.
De exemplu, virusurile hepatice au fost inițial virusuri ale păsărilor, dar din cauza conjuncturilor în care sunt crescute animalele, sunt hrănite, au apărut și niște aberații care s-au materializat în existența unor virusuri hepatice care produc infectarea ficatului și a organismului la om.
Sunt chestiuni de genetică normale în natură, pentru că fiecare organism, indiferent cât de mic sau mare este, luptă să supraviețuiască. Și, bineînțeles, structurile cele mai simple, precum virusurile și bacteriile, au cea mai mare mobilitate. Mai greu e să supraviețuiască un mamifer sau o pasăre.
În momentul de față sunt 6 tulpini de coronavirus care pot să provoace patologie pe organismul uman, la trei dintre ele infecția și boala trec aproape neobservate și durează o zi-o zi jumătate. Două sunt mai serioase: este vorba de virusul SARS – China și virusul MERS, care se află într-o zonă relativ bine delimitată în Orientul Mijlociu. Peste 80-85% dintre pacienții cu MERS au contactat virusul de la cămile; este vorba de crescătorii de cămile. Este și cel mai agresiv, totul depinde de condițiile medicale, de asistența medicală. MERS este prezent de câțiva ani buni în acea zonă.
COVID 19 nu are mai multe tulpini. Vorbim în fapt de două variații în agresivitate ale virusului COVID-19, respectiv varianta S-Type este mult mai blândă, comparativ cu varianta L-Type. S-a observat că varianta L este mai prevalentă decât varianta S. Dar structura lor antigenică este identică.
Coronavirusurile au o transmitere respiratorie. La COVID 19 – transmiterea aeriană respiratorie nu este cea mai importantă, ci este vorba de transmiterea de contact, ceea ce este ceva cu totul nou. De exemplu, când un individ are virus gripal, acesta tușește și strănută, iar virusul, prin picături, poate să ajungă și la 5-7-10 metri. La noul coronavirus – COVID 19 – s-a constatat că particulele respective cad foarte repede, maxim 1,5-2 m. Ceea ce este, însă, extrem de important este că el supraviețuiește câteva zile, chiar dacă nu se află într-un organism, ceea ce nu se întâmplă cu virusul gripal sau cu alte virusuri“, a declarat într-un interviu pentru financilintelligence.ro generalul Florin Paul, medic epidemiolog.
De aceea, importantă este dezinfectarea suprafețelor, telefoanele mobile, clanțele, butoanele, mânerele, telecomenzile, dar și hainele cu care venim de afară. Soluțiile potrivite pentru acest lucru sunt clorul simplu, pe care îl folosim pentru a înălbi hainele, dar și soluțiile care conțin alcool 70%. Spălatul pe mâini cu săpun, cel puțin 20 de secunde, ori de câte ori e nevoie. În rest, bucurați-vă unii de alții, mâncați sănătos și stați în casă.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.