Activitățile senzoriale sunt una dintre cele mai bune metode de a-l ajuta pe copil să își dezvolte simțurile și să își antreneze o mulțime de abilități. În acest articol poți descoperi o serie de 20 de activități senzoriale simple și amuzante pe care să le puneți în practică, în funcție de vârsta pe care o are bebe. Creierul copilului tău este cel mai absorbant ”material” inventat vreodată. Creșterea sa, în primii ani de viață, este de neegalat de nici un alt proces biologic cunoscut.
Activități senzoriale bebeluși cu vârsta de până la 1 an
Coșul cu surprize
Caută o cutie de plastic transparent, cu capac, și umple-o cu obiecte pe care bebelușul tău le poate explora. Pune capacul, eventual securizează-l cu bandă scotch astfel încât să nu poată fi deschis, și lasă-l pe copil să o rotească, să o scuture și să o manevreze astfel încât să îi observe conținutul.
Toboganul de perete
Lipește pe faianță sau pe peretele din cameră un ”tobogan” improvizat din cartonul de la un sul de hârtie igienică sau de prosoape de hârtie. Sub atenta ta supraveghere, oferă-i bebelușului o mingiuță cu diametrul mai mic decât al tubului, sau biluțe mici din vată, pe care să le pună în tub și să le vadă reapărând ”magic” pe partea cealaltă.
Citește și despre: Semne care arată că bebelușul este suprastimulat. Jucatul cu bebelușul – Cum știi dacă este prea mult?
Maracas cu sticle de apă
Cumpără câteva sticle de apă de 0.5 litri, golește-le, scoate eticheta astfel încât să rămână complet transparente și umple-le cu diverse materiale: nisip, pietricele mai mici și mai mari, orez, boabe de porumb, fasole, popcorn și așa mai departe.
Strânge bine capacul, astfel încât bebelușul să nu îl poată deschide, sau lipește-l cu bandă adezivă ultrarezistentă, ca să fii în siguranță. Lasă-l pe cel mic să se distreze din plin cu ele și să observe zgomotele diferite pe care le fac.
Pictură cu degețelele
Pictura cu degetelele, ca si desenatul de animale din amprente ale tălpilor sau palmelor, sunt o sursa interesantă de mirare și de senzații tactile. În plus, ”arta” rezultată se transformă în unele dintre cele mai prețioase amintiri din primul an de viață.
Citește și despre: Copiii au nevoie de mai mult timp în aer liber. 5 Beneficii aduse de joaca afară
Pictură cu apă
Ia hârtie sau carton colorat și un vas cu apă și un penson și lasă-l pe micuț să experimenteze într-un mod în care nu prea poate face multă mizerie.
Sticle senzoriale
Folosește sticle de apă de 0.5 litri în care poți pune apă, apă cu ulei, apă și glicerină. Adaugă câteva picături de colorant alimentar, niște confetti sau niște sclipici, și lasă-l pe bebe să fie fascinat de felul în care culorile se amestecă sau de cum bucățelele de plastic se ridică și cad pe fundul sticlei, în funcție de cum o mișcă.
Colierul din paste/cereale
Pentru această activitate trebuie să te pregătești puțin dinainte. Alege niște cereale de mic dejun sub formă de cerculețe, caută o bucată de sfoară și faceți împreună coliere și brățări, pentru voi și pentru păpuși. Pe puteți ronțăi pe drumul către parc.
Sortați bile cu lingura
Cumpără mingi de ping-pong albe și portocalii, amestecă-le într-un bol și apoi străduiți-vă să le sortați, pe culori, folosind o lingură. E un antrenament excelent pentru abilitățile motorii fine.
Mozaicul de fereastră
Și pentru această activitate e nevoie să faci niște pregătiri. Fă rost de hârtie colorată, tai-o în bucăți și lipește-o pe o folie alimentară sau pe bucăți de scotch. Aplică-le pe o fereastră prin care bate soarele și urmăriți cum e filtrată lumina prin diferitele culori.
Joacă cu orez
Boabele de orez sunt perfecte pentru a fi vopsite cu coloranți alimentari și a fi oferite micuțului, să se joace cu ele, sub atenta ta urmărire. Le poți face de culori diferite, separate în recipiente diferite, le puteți amesteca, puteți sorta pe câteva, mai apoi, dar textura lor este, deja, fascinantă pentru micuți. Citește și: Bebe la 38 de săptămâni | Joaca și dezvoltarea sunt marcate de creșterea mobilității
Activități senzoriale pentru copiii cu vârsta mai mare de 1 an
Borcanele parfumate
Pregătește câteva borcane curate, cu capac, și umple-le cu coji de banane, de portocale, extract de vanilie, iarbă proaspăt tăiată, condimente (atenție la condimentele sub formă de pudră, care pot fi inhalate!), pământ umed, frunze uscate etc. Pune copilul să închidă ochii și să adulmece conținutul unui borcan, apoi să spună a ce-i miroase. Oferă-i exemplul propriu: iarba proaspăt tăiată poate mirosi a vacanță la munte, coaja de portocale poate mirosi a Crăciun și așa mai departe.
Figurinele de gheață
Activitatea e potrivită mai ales pe timp de vară: pune la congelator tăvițe pentru gheață în forme diferite, scoate figurinele când sunt complet înghețate și lasă-le să plutească într-un vas cu apă. Lasă copilul să se distreze muncind să le scoată – gheața udă alunecă printre degete – și să se și răcorească.
Ghicește sunetul
Stând în spatele copilului, fă un sunet familiar și lasă-l să ghicească despre ce e vorba. Poate fi sunetul laptelui turnat în cană, o jucărie cunoscută, o oală clocotind – depinde de imaginația ta și de obiectele pe care le ai la îndemână.
CITEȘTE ȘI: Stimularea proactiva a copilului in functie de varsta
Slime și plastelină
Slime-ul și plastelina făcute în casă sunt instrumente excelente de joacă. Prepararea lor în sine e amuzantă, sunt lipsite de toxicitate și permit o mulțime de activități senzoriale. Vei vedea chiar tu că, odată ce pui mâna pe ele, e greu să mai renunți.
Cărarea senzorială
Dacă locuiești la casă, o cărare senzorială este o sursă nesfârșită de distracție pentru tălpițele desculțe. Poți crea ”pași” din nisip, nisip ud, pietricele, o tavă cu apă, o tavă cu slime sau jeleu, frunze uscate, iarbă – și să le experimentați împreună.
Faptul că stai la bloc nu ar trebui să te descurajeze, căci există variante și pentru interior: blăniță falsă, parchet, gresie, o carte, hârtie.
Testul gustului
Leagă copilul la ochi și dă-i să guste câteva alimente cunoscute, pe care acesta trebuie să le ghicească. Pentru mai multă distracție, poți încerca și combinații simple: iaurt cu banană, sărățele cu sos de mere și așa mai departe.
Sortați
Copiii iubesc jocurile de sortare, care pot fi folosite ca punct de plecare pentru alte activități. Puteți cumpăra o pungă de pufarine pe care să le sortați în funcție de culoare și cu care să faceți, apoi, brățări.
Citește și despre: Jocul liber și nestructurat stimulează buna dezvoltare afectivă și cognitivă a bebelușului
Cursă cu obstacole
Câteva cutii de carton se pot transforma într-un traseu cu obstacole pentru curtea casei sau pentru holul acela lung de la intrare. Jucăriile, sfoara, pernele canapelei pot fi implicate, de asemenea, în joc.
Coaceți ceva împreună
Pe lângă faptul că gătitul este, din start, o activitate care le place mult celor mici, coptul – de brioșe, checuri, banana bread – are și o finalitate gustoasă. În plus, ingredientele au texturi diferite, pot fi mirosite și gustate, amestecate, puse în forme – ce e mai amuzant de atât?
Joaca cu nisip
Jocul cu nisip nu ar trebui rezervat verilor petrecute afară. Cu instrumentele necesare, nisipul poate fi folosit și la interior pentru a face forme, a construi și a dărâma și așa mai departe. Dacă perspectiva nisipului normal te pune pe fugă, poți opta pentru nisip kinetic, mai ușor de adunat.
Voi ce activități senzoriale desfășurați cu plăcere?
Citește și despre: 5 activități Montessori pentru bebeluș. NU e nevoie de jucării! Spor la explorat!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.