„O vacanță înseamnă să nu ai ce face dar să faci toată ziua ceva” – Robert Orben
Vara este cunoscută pentru distracția la soare, mare, munte, piscina dar, de asemenea, poate fi o perioadă solicitantă, obositoare, stresantă, pentru părinți. De la chiuveta plină cu vase murdare, până la inevitabilele lamentări și mofturi ale copiilor, vacanța cu copiii mișunând toată ziua pe acasă poate deveni la un moment dat epuizantă. Urmăriți câteva modalități de a vă face zilele toride mai ușoare!
Citește și despre: Ce așteptări realiste să ai de la primul concediu cu BEBE la MARE sau la MUNTE
Odată cu luna iunie, a sosit vacanța cu trenul din Franța! Copilașii sunt încântați că nu mai merg la grădiniță și la școală, dimineața dorm mai mult și adoră să se joace pe afară. Fie că unii sunt trimiși în tabere și excursii organizate, la ateliere de creație sau la bunici, fie că stau pe acasă, relaxându-se, vara înseamnă libertate pentru toți, indiferent de vârstă.
Însă pentru părinți, noțiunea de libertate e aproximativă, suferind oarecum de îngrădire. Deși ne plac plimbările, socializarea, distracția, deși prețuim timpul petrecut împreună cu familia, admitem cu sinceritate existența acelei stări numite: ce-i prea mult strică! Sigur ați experimentat-o, nefiindu-vă complet străină. E ca atunci când te saturi de gătit, de pus si de strâns toată ziua masa, de spălat non-stop și de gestionat coșul zilnic. Dacă părinții mai și lucrează, atunci Vacanța Mare chiar seamănă cu o jonglerie între job, activități casnice și planificarea timpului rămas liber. Vă înțelegem perfect! Prin urmare, venim cu idei despre ce să faceți, astfel încât vacanța să treacă fără stres, cu zâmbete și într-o deplină armonie. Am căutat și am identificat pentru voi câteva soluții adecvate:
Sfaturi pentru a combate plictiseala
Zilele libere ale copiilor sunt o încântare… până când aceștia încep sa dea semne de plictiseală. Și încep, de la mic la mare, cu inevitabilele lor comentarii: Mă plictisesc! N-am nimic de făcut! Când plecăm pe afară? Mai e mult până în week-end? Și câte altele, din același registru agasant. Menținerea copiilor antrenați într-un fel de program zilnic reduce mult apatia, irascibilitatea și insistențele lor. Planificați-le, desenați-le, un orar de vară, cu rutina activităților redată prin stickere amuzante! Pe măsura ce sarcinile sunt îndeplinite, copilul își mută hârtiuțele colorate dintr-un loc în altul, în tabelul cu ore și zilele săptămânii.
În timp ce unele sunt adevărate „treburi casnice”, cum ar fi să-și facă patul sau să strângă jucăriile împrăștiate prin living, celulele orarului includ și lucruri serioase, precum a realiza ceva creativ, a rasfoi o carte ori a asculta o poveste. Odată programul bifat, copiii vor fi recompensați. Șmecheria e să nu renunțați. Consecvența e mama unei veri reușite. *Orarul poate fi desenat pe șablonul unui ceas, momentelor din zi fiindu-le asociate tot soiul de activități. Citește pe larg despre: Trusa cu medicamente pentru copii – Lista cu tot ce ai nevoie
Sfaturi pentru orele de joacă
Pentru copiii de toate vârstele, vara înseamnă distracție. Pentru cei mai micuți, e vorba numai de joacă. Nimic nu definește mai bine vara decât a te bălăci, a te stropi cu apă, a înota! Este cel mai ușor și mai distractiv mod de a ține copiii preocupați. Energia și atenția lor se vor canaliza, destul de mult timp, spre apă.
Amenajați din timp o piscină pe plajă sau în gradină. Imediat cum se ivesc zilele caniculare, copiii vor profita de răcoarea acesteia, se vor bălăci, se vor urmări cu pistoalele cu apă, totul în cel mai vesel și plăcut mod posibil.
Puteți avea acest beneficiu și dacă mergeți la plajă, mai ales că ați avea marea fix în fața voastră. Dar bebelușii vor prefera mai degrabă apa calmă, liniștită, în locul valurilor înspumate.
Acest sfat este pe cât de simplu, pe atât de genial. Când plecați la plajă, luați cu voi și o perdea de duș ieftină, săpați o gaură în nisip, căptușiți-o cu materialul impermeabil și umpleți-o cu apă. Iată cum ați realizat rapid o piscină în miniatură! Copilașii se pot răcori, iar părinții pot sta o vreme fără griji. CITEȘTE ȘI: Primul ajutor în caz de înțepături sau mușcături de insecte la copii
Sfaturi pentru distracția cu baloane de săpun
Niciodată nu poți spune că ai destule bețișoare de suflat baloane de săpun, nu-i așa? Parcă toți ar vrea să sufle prin inelușele magice și să se bucure de apariția sferelor colorate. Cel mai frecvent, copiii trag de bețe, de recipiente, ba nu le ajunge soluția, ba o varsă sau își pătează hainele. Nu trebuie să ai multe pentru a face tone de bule. Va procurati un dispozitiv automat de făcut baloane și, pentru o vreme, micuții vor fi mai mult decât fascinați. Citește și despre: Efectele căldurii asupra copiilor | Semne că suferă în zilele toride
Sfaturi pentru a păstra ordinea în casă
Dacă în timpul anului școlar considerăm că este greu de a păstra ordinea în casă, pe timpul verii e și mai greu. Copiii caută în mod constant ceva ronțăit, lasă farfuriile și paharele pe oriunde apucă, făcând mizerie peste tot. Simplificați lucrurile astfel
Asigurați-vă că aveți în bucătărie farfurii în diverse culori pentru copii. Așa îi veți face responsabili pentru propriile lor vase. Cumpărați pentru fiecare propria ceașcă, farfuriuță, castronel, tacâmuri. În acest fel, Mami va ști exact pe cine să tragă la răspundere pentru orice recipient lăsat alandala prin casă. Ideea e că micuții trebuie să le folosească doar pe ale lor, mai mult trebuind să le și spele.
Sfat pentru gătit pe timpul vacanței
Un motiv stresant clasic, asociat cu statul pe acasă, este continua cotrobăială după gustări. Mereu copiilor le e foame. Se mai și uită curioși în cămară sau prin frigider, ambele ticsite cu tot felul de produse, și exclamă mofturoși că n-au nimic de mâncare. Ceva care să le placă, evident.
Pregătiți-le gustările reci preferate, păstrați-le la frigider astfel încât copiii să le pot lua rapid și să plece imediat afară, la joacă. Rețineți, preparatele ar trebui să fie cât mai sănătoase (batoane de brânză, iaurturi, fructe și legume). Alimente potrivite consumului, în orice moment al zilei.
Sfaturi pentru a convinge adolescenții să-și facă ordine în cameră
Bine, aici nu e vorba neapărat despre un sfat pentru vacanța mare, ci de unul util pe tot parcursul anului! Oferiți-le copiilor o perioadă de grație de câteva zile atunci când le cereți să-și facă ordine prin cameră. Astfel, sunteți cumva siguri că treaba se va realiza, însă în ritmul lor (cu încetinitorul). Odată ce perioada de grație expiră, treceți fără ezitări la primul avertisment (prelungiți cu 24 de ore dead-line-ul pentru o încăpere curată, că de altfel… vă supărați). Dacă trece ziua și camera nu-i lună, Mami va duce personal sarcina la bun sfârșit. Dar iată și partea amuzantă, educativă, eficientă! Mai exact, emiterea unei facturi pentru orele de muncă și serviciile prestate. Cum sună asta? Benefic! Să știți că odată ce copiilor li se iau bani din pușculiță, a doua oară nu vor mai lua curățenia în derâdere ori, pur și simplu, vor căuta să-și păstreze ordinea în cameră.
Idee pentru călătorii neprevăzute
O parte din distracția verii constă în disponibilitate. Poți face orice activitate împreună cu copiii. Timp să ai, că micuții sunt oricum în vacanță. Prin urmare, pregătiți-vă cât mai temeinic pentru eventualele excursii în aer liber! Verificați starea și actele mașinii, că nu știți ce aventură vă poate ieși în cale! Folosiți buzunarele scaunelor auto pentru a avea la îndemână câteva hăinuțe suplimentare, cremă de protecție solară, o trusă de prim ajutor. Apoi, în portbagaj, puneți încălțăminte de rezervă, echipament sportiv, sticle cu apă. Puneți o umbrelă și o pătură impermeabilă, pentru orice capriciu al vremii. Necesarul de urgență e acum pregătit. Oricând, să puteți fi gata de plecat la drum!
Știați că folosirea unei pensule de machiaj la aplicarea cremei SPF pe fețele și brațele micuților e super eficientă? Și vă păstrează mâinile curate, pe tot parcursul acestui proces.
Sfaturi pentru consumul de înghețată
Înghețatele pe băț sunt bunătățile verii. Pe cât de gustoase, pe atât de greu de menținut congelate pe durata traseului de la market spre parc, la locul de joacă, plajă ori acasă, acolo unde se joacă micuții. Dacă dispuneți de o ladă frigorifică încăpătoare și plină de gheață, problema dispare. Altfel, n-aveți decât să țineți înghețata într-un pahar/cană mare, termoizolant, cu capac. Umplut cu cuburi de gheață și închis etanș. De îndată ce ajungeți la copii, înghețata pe baț e la dispoziția lor! Netopită! Și e o bucurie!
Pentru mai mult răsfaț, puteți prepara în casă înghețată fină și cremoasă, cu arome provenite din ingrediente naturale, nu artificiale. Gustul nu va fi atât de savuros, dar cu siguranța va fi mai sănătos. Iată idei de rețete: 10 Rețete simple de înghețată de casă pentru copii de toate vârstele, bune de savurat în orice anotimp
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.