Anumite alimente chiar ar fi mai bine sa lipseasca total din meniul unui copil, cu atat mai mult cu cat ele nu sunt recomandate nici pentru adulti. Sa vedem care sunt categoriile cele mai de evitat si care sunt argumentele de care este bine sa tii cont atunci cand faci aceste alegeri:

Mezelurile - alimente pe care nu ar trebui sa le incluzi nicodata in alimentatia copilului

Multi parinti obisnuiesc sa dea copiilor mezeluri sub diferite forme, unii chiar considera cremvustii sanatosi si hranitori sau cred ca un sandwich cu o felie de sunca reprezinta un mic-dejun potrivit. Realitatea trista este ca mezelurile din comert nu sunt ceea ce credem noi ca sunt ci cu totul altceva.

Carnea exista in ele doar sub forma de titlu sau in proportii infime, total nesemnificative. In schimb sunt pline de apa, grasime, tendoane si sare. Gustul lor bun si care din pacate ii atrage pe copii, chiar si pe cei mofturosi la mancare, este dat de diverse arome sintetice si de potentiatori de gust.

Mezelurile sunt produse puternic procesate, pline de aditivi cancerigeni si de conservanti nocivi pentru sanatate.

Daca parintii ar citi cu atentie etichetele s-ar gandi de multe ori inainte sa dea copiilor asa ceva, chiar daca au impresia ca mezelurile sunt o alternative mai ieftina a carnii!

Chiar si cand eticheta indica prezenta carnii este bine de stiut ca acea carne dezosata mecanic este o pasta rezultata in urma dezosarii carcaselor de pasare, pasta ce poate contine si resturi de piele si chiar de oase, prelucrate cu utilaje speciale.

Unii dintre aditivii regasiti in mezeluri sunt suspectati a produce deficit de atentie si hiperactivitate la copii.

Unii producatori incearca sa manipuleze parintii facand mezeluri “pentru copii”,  cu ambalaje atractive si cu sloganuri convingatoare, insa daca citim cu atentie eticheta vedem ca nu difera cu mult de mezelurile “obisnuite” si sunt doar reclama inselatoare.

Branza topita - aliment pe care nu ar trebui sa-l incluzi nicodata in alimentatia copilului

Branza topita este un alt aliment preferat de parinti pentru usurinta cu care se foloseste la sandwichuri si agreat de copii datorita gustului sau placut. Insa si branza topita este un aliment nociv, fiind un fel de rebut consituit din resturile ramase de la prepararea altor tipuri de branza. 

Specialistii au constatat ca branza topita contine peste 10 E-uri nocive pentru sanatate, printre care fosfatii, acidul carminic, ascorbatul de sodiu.

Branza topita contine si nitrit de sodiu, care este o substanta cu potential cancerigen si de asemenea are multe calorii, predispunand spre acumularea unui exces de greutate. De asemenea branza topita are un continut foarte ridicat de grasimi rele, care predispun la boli cardio-vasculare si ingroasa arterele.

Sarurile de topire de care sunt pline toate sortimentele de branza topita provoaca eliminarea calciului din sistemul osos, un lucru foarte nociv pentru oricine, cu atat mai mult pentru un copil in crestere.

Prin urmare ar fi bine sa scoatem complet acest tip de branza din alimentatia copiilor si sa le oferim branzeturi proaspete pe cat posibil iar daca vrem o alternative mai sanatoasa la tartine sa folosim untul.