Ce inseamna ADHD?

ADHD este prescurtarea pentru sindromul Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In limba romana, traducerea este Deficit de Atentie/Tulburare Hiperkinetica (hiperactivitate). Mai clar, este vorba de acei copii care se adapteaza greu vietii scolare, pe care invatatoarele ii etichetau pana de curand ca fiind obraznici, zbantuiti, neatenti.

Este una dintre tulburarile de comportament cele mai frecvente, afectand, se pare, aproximativ 5% dintre copii. De multe ori simptomele se estompeaza pana la disparitie odata cu varsta, dar uneori ele pot persista si in viata de adult. Totusi, adultii dezvolta mecanisme compensatorii care le permit sa duca o viata absolut normala.

deficitul de atentie la copii sau adhd

 

Cum iti poti da seama daca copilul are ADHD?

Simptomele ADHD difera in functie de varsta copilului. In cazul copiilor prescolari de varsta mica, parintii afirma ca cel mic pare a avea baterii inepuizabile.

Copilul este mereu in miscare, e curios si cercetator dar colaboreaza greu cu adultul si face des crize de furie atunci cand este franat sau intrerupt din activitatea pe care o desfasoara. Multi copii cu ADHD prezinta intarzieri de limbaj si sunt agitati si in somn, de parca nu ar avea timp sa doarma, avand altceva mai important de facut.

In parc, copilul mic cu deficit de atentie (ADHD) este foarte agitat si galagios, se angajeaza in multe jocuri pe care le abandoneaza repede, are tendinta de a lovi copiii.

In functie de categoria predominanta a simptomelor, exista 3 subtipuri de sindrom ADHD.

Copilul la care predomina deficitul de atentie face greseli frecvente din neatentie, se concentreaza greu la un joc anume si este nevoie sa i se reaminteasca iar si iar ce sarcina are de indeplinit.

De multe ori iti lasa senzatia ca vorbesti singura pentru ca nu asculta instructiunile, fiind distras de orice stimuli. De multe ori pierde lucruri sau este uituc.

Copilul hiperkinetic trebuie sa se miste mereu. La gradinita refuza sa stea pe scaunel, se ridica si se plimba prin sala de clasa in toiul activitatilor, da din maini sau picioare sau vorbeste excesiv.

In cazul ADHD in care predomina simptomele de impulsivitate, copilul refuza sa isi astepte randul, ii intrerupe mereu pe ceilalti, raspunde la intrebari inainte ca ele sa fi fost terminate.

Este nerabdator, face comentarii nepotrivite, isi arata emotiile negative fara nici o ezitare si actioneaza fara a tine seama de consecinte.

Cum se diagnosticheaza ADHD-ul?

Din pacate nu exista nici un fel de test medical obiectiv si cuantificabil care sa permita stabilirea certa a diagnosticului de ADHD. Acesta este mai degraba un diagnostic care se pune prin excludere, adica dupa infirmarea oricarui alt diagnostic care ar putea determina tipul de dificultati pe care il intampina copilul.

In plus, copiii sunt atat de diferiti, au fiecare personalitatea, temperamentul si propriul nivel de energie. Toti copiii sunt curiosi si exuberanti, nerabdatori, bucurosi sa arate ce stiu si gata sa experimenteze. Conflictele frecvente cu parintele pot indica o problema in metoda de educatie aplicata.

De aceea, este foarte importanta evaluarea corecta a comportamentului copilului in spatii diferite, in compania a diferite persoane, in diferite momente ale zilei si in timpul a diverse activitati.

Citeste mai departe despre ADHD si deficitul de atentie la copii.