Violenta verbala este chiar mai raspandita decat violenta fizica, mai ales in colectivitatile de copii. Si cu cat copiii sunt mai mici, cu atat este ea mai greu de identificat, iar efectele ei pe termen lung mai devastatoare. Descopera cum poti afla daca violenta verbala este la prezenta la gradinita la care iti duci copilul.
Violenta verbala este de multe ori trecuta cu vederea, caci atunci cand se vorbeste despre abuz, tendinta generala este sa te gandesti la abuzul fizic. Violenta verbala este insa macar la fel de nociva, mult mai subtila, si raneste psihic uneori iremediabil. Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre violenta verbala in gradinite, pentru a sti cum sa il feresti pe copilul tau.
Atunci cand se vorbeste despre violenta verbala, multa lume ridica din umeri. Ce rau poate face o vorba rastita? Si ce daca i-a spus copilului ca e obraznic, chiar este, a gresit si trebuie sa fie constient de asta! Si asa ii intra pe o ureche si ii iese pe cealalta!
Din pacate, aceste convingeri le fac mult rau copiilor. Copiii sunt sensibili, mintea lor absoarbe totul ca un burete, iar ei sunt atat de susceptibili si receptivi la sugestii, incat ajung repede sa creada ceea ce li se spune. Este esential asadar ca abordarea lor sa se faca cu grija si atentie, parintii si educatorii sa aiba grija cum folosesc tonul si cuvintele.
Ce inseamna violenta verbala?
Unii adulti asociaza violenta verbala cu injuraturile. Altii considera ca violenta verbala este sa ii spui copilului „Prostule/tampitule/idiotule”. Putina lume realizeaza insa ca violenta verbala este mult mai subtila decat atat.
Pentru a te convinge, iata cateva exemple.
Daca a devenit un obicei sa ii vorbesti mereu tare copilului tau si sa te rastesti adesea la el inseamna ca iti agresezi verbal copilul.
Daca folosesti etichete adesea, este un semn de violenta verbala asupra copilului.
Daca felul in care ii vorbesti copilului tau il face sa se simta mic, injosit, insignifiant, inseamna ca micutul trebuie sa faca fata violentei verbale.
In cadrul gradinitelor, o mare problema este aceea ca exista foarte multi copii si foarte putin personal ingrijitor. In Romania o educatoare are in grija 15-20 de copii, uneori chiar mai multi.
O ingrijitoare trebuie sa se ocupe de cele mai multe ori de un numar dublu, macar 30 de copii. Prin urmare, exista tendinta de a face totul pe repede-inainte, pentru ca altfel este imposibil sa ii supraveghezi si sa ii ajuti pe toti acesti copii. De aceea riscul ca micutii sa fie victime ale abuzului verbal in colectivitate este mare.
Pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, copiii mici rareori percep abuzul verbal ca pe o problema, si de aceea nu il raporteaza. Un copil care nu a fost niciodata agresat fizic sau amenintat cu bataia acasa, va povesti probabil daca a fost lovit la gradinita. Insa un copil mic la care se tipa sau caruia i se vorbeste urat va avea dificultati serioase in a le relata parintilor ce se intampla.
Cum iti poti da seama daca in gradinita violenta verbala e la ordinea zilei?
Este extrem de important sa fii atenta la fiecare aspect al educatiei pe care o primeste micutul tau in cadrul gradinitei, si cand spunem educatie nu ne referim la invatarea alfabetului sau la numarul de poezii pe care le invata. Dincolo de procesul academic, gradinita ar trebui sa fie un mare aliat al parintilor in ceea ce priveste cei 7 ani de acasa si a deprinderilor de baza. De aceea ii sfatuim pe parinti sa se concenteze asupra a ceea se intampla in gradinita in afara procesului didactic, pentru a descoperi daca locul in care isi duc copiii este sau nu unul adecvat.
Citeste mai departe si afla ce poti face concret impotriva violentei verbale in gradinita.
{net_page}
Mergi la gradinita la diferite ore. Incearca sa ii surprinzi pe copii nu doar dimineata cand sunt dusi sau dupa-amiaza cand sunt luati. Nu acestea sunt cele mai clare momente in care sa iti faci o idee despre comportamentul personalului gradinitei. Incearca sa treci pe la gradinita la ora mesei, sau la ora de culcare, cand agitatia este maxima. Trage cu urechea daca se tipa la copii sau li se vorbeste frumos, daca sunt certati pentru stangacii normale pentru varsta lor, daca sunt repeziti. Asculta deopotriva vorbele care le sunt adresate si tonul vocii celor care ii ingrijesc.
Urmareste copilul. Copilul de varsta gradinitei imita foarte usor ceea ce vad la adultii si la ceilalti copii cu care petrec atatea ore in fiecare zi. Nu trebuie decat sa observi comportamentul lui. Daca il vezi deosebit de irascibil, daca identifici in limbaj expresii deranjante pe care cu siguranta nu le-a auzit acasa, inseamna ca trebuie sa discuti cu doamnele educatoare sau cu doamna ingrijitoare. Tine insa cont de faptul ca mai ales in primul an de gradinita, multi copii sunt coplesiti de program si sunt extrem de obositi, ceea ce ii poate face mai nervosi decat de obicei. Interpreteaza corect si obiectiv aceste schimbari, ca sa nu risti sa fii nedreapta fata de personalul gradinitei.
Jocul de rol este cea mai buna metoda activa de a descoperi ce se intampla cu copilul atunci cand nu este langa tine. Organizeaza acasa jocuri de-a gradinita, cu papusile, invita-l pe copil sa fie el doamna educatoare, fii tu copilul „obraznic” al clasei, recreeeaza scenarii posibile din sala de clasa, insceneaza diverse momente ale zilei. Copilul va reactiona exact asa cum a vazut la gradinita ca reactioneaza adultii, iar tu vei avea ocazia sa iti faci o idee despre ce se intampla in gradinita.
Tu ce parere ai despre violenta verbala? Este ea prezenta in viata copilului tau la gradinita? Ce ai facut pentru a afla? Care crezi ca este reactia corecta a unui parinte care a descoperit ca micutului sau i se vorbeste urat la gradinita?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.