Paracetamolul este, în general, considerat sigur pentru utilizare în timpul sarcinii, însă ar trebui administrat doar cu recomandarea și sub supravegherea unui medic. Este unul dintre puținele analgezice permise gravidelor datorită profilului său de siguranță, cu condiția să fie utilizat în dozele recomandate și pentru perioade scurte.
Când poate fi prescris paracetamolul în sarcină?
Paracetamolul poate fi prescris pentru a gestiona simptome comune precum:
- Dureri de cap sau migrene
- Dureri musculare sau articulare
- Febră (ca antipiretic pentru reducerea temperaturii corporale)
- Durere de dinți sau dureri minore asociate altor afecțiuni
Dozare și utilizare paracetamol in sarcina
Doza obișnuită este de 500 mg până la 1000 mg la fiecare 4-6 ore, dar nu trebuie depășită doza zilnică maximă de 4000 mg. Medicul poate recomanda o doză mai redusă sau o utilizare mai limitată pentru a minimaliza riscurile, în special în cazul în care este necesară administrarea frecventă.
Precauții importante
Utilizare pe termen scurt: Paracetamolul este recomandat doar pentru perioade scurte, și nu pentru simptome cronice sau tratamente îndelungate.
Consultarea medicului: Înainte de utilizare, este esențial ca femeile însărcinate să consulte medicul, mai ales în cazul altor afecțiuni medicale sau al altor tratamente administrate concomitent.
Riscuri și considerații recente
Studiile actuale sugerează că utilizarea responsabilă a paracetamolului este sigură, dar administrarea frecventă sau în doze mari ar putea avea riscuri. În special, utilizarea îndelungată a fost asociată în unele cercetări cu riscuri asupra dezvoltării neuro-comportamentale ale fătului, deși aceste date sunt încă neconcludente și necesită cercetări suplimentare. Paracetamolul poate fi utilizat ocazional și în doze mici pentru ameliorarea durerii sau a febrei în sarcină, dar întotdeauna sub îndrumarea medicului.
Cum spuneam paracetamolul este un medicament des folosit in timpul sarcinii pentru reducerea febrei si impotriva durerilor. Totusi, un studiu recent a sugerat ca folosirea paracetamolului in timpul sarcinii ar putea efecte nedorite. Poti sa mergi si sa discuti cu medicul tau despre alternative la paracetamol sau despre folosirea lui numai atunci cand este absolut necesar pentru a te asigura ca nu il expui pe bebe unor riscuri inutile.
Paracetamolul este una dintre cele mai recomandate pastile pentru tratarea febrei si a durerilor la femeile gravide nu numai in tara noastra, ci in mai multe regiuni din intreaga lume. Din pacate, pentru majoritatea medicamentelor, efectele sunt foarte putin cunoscute in cazul unei sarcini. Acesta este si motivul pentru care gravidelor li se pot recomanda mai putine optiuni de tratament. Citeste aici mai multe despre medicamentele interzise in sarcina
Un studiu recent care a analizat folosirea paracetamolului in sarcina a dezvaluit ca acesta este legat de probleme de comportament si tulburari hiperkinetice in copii. In vreme ce riscul este foarte mic, e bine sa fie cunoscut si mamicile sunt sfatuite sa evite, pe cat posibil, paracetamolul.
Paracetamol in sarcina – Ce au descoperit cercetatorii
Studiul publicat in februarie in Jurnalul de Pediatrie al Asociatiei Medicale Americane a pus sub semnul intrebarii un aspect al sarcinii care era considerat relativ sigur. In urma cercetarii s-a descoperit faptul ca paracetamolul, a carui folosire in sarcina este destul de raspandita, afecteaza secretia de hormoni in corpul mamei.
In vreme ce la femeile care nu sunt gravide acest fapt are efecte insesizabile, in cazul unei femei gravide, productia normala de homoni este deosebit de importanta. Expunerea viitorului bebelus, in orice stadiu de formare, la niveluri de hormoni anormale poate influenta in mod negativ dezvoltarea creierului.
Consecinte ale folosirii paracetamolului in timpul sarcinii
Astfel s-a descoperit ca acei copiii ai caror mame au luat paracetamol in timpul sarcinii aveau un risc mai mare de a fi diagnosticati cu ADHD sau de a suferi de tulburari hiperkinetice. Se pare ca riscul creste atunci cand paracetamolul este folosit in mai mult de un trimestru din sarcina. De asemenea, riscurile sunt din ce in ce mai mari cu fiecare tratament administrat.
Studiul nu demonstreaza faptul ca folosirea paracetamolului ar provoca aparitia ADHD sau a altor tulburari de comportament, ci doar a observat o crestere a riscului, care oricum nu este deosebit de mare. Acesta este si motivul pentru care studiul nu trebuie sa provoace panica in randul femeilor care au luat deja paracetamol in timp ce erau gravide.
Doctorul Jorn Olsen, unul dintre autorii cercetarii, a declarat ca o solutie este evitarea, pe cat de mult posibil, a administrarii paracetamolului: „Este bine sa precizam ca nu exista niciun motiv pentru care sa le dam aceste medicamente femeilor insarcinate in cazul in care nu este absolut necesar”.
Recomandarea medicilor care au condus acest studiu este ca, inainte de a lua paracetamol in timpul sarcinii, sa fie consultat medicul, care poate decide daca administrarea medicamentului este justificata.
Tu ai folosit paracetamol in timpul sarcinii sau ai ales alte medicamente pentru tratarea febrei si a durerilor?
Citește și despre:
Branzeturi interzise in sarcina
Analgezice permise in sarcina si alaptare
Administrarea medicamentelor pentru dureri in timpul sarcinii
Cum îţi ajuţi bebeluşul să vină mai uşor pe lume
Anestezia la naștere în funcţie de tipul de naştere pentru care optezi
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.