Despre depresia post partum poți citi o mulțime de articole în care ți se explică, mai pe larg sau mai concis, în ce constă și cum poți găsi ajutor. Dar acest material îți prezintă povestea unei mame cu depresie, spusă de ea însăși. Irina ne povestește cum a depășit perioada dificilă prin care a trecut. Pentru mine, povestea depresiei post partum a fost una lungă și întortocheată. Am fost diagnosticată oficial, am descoperit că depresia mea începuse să se manifeste încă dinainte de naștere și că, după venirea pe lume a fiicei mele s-a complicat cu anxietate post partum. Nu sunt medic, dar doresc să împărtășesc cu alte mămici ce anume m-a ajutat pe mine să mă simt mai bine. Dar e important, întotdeauna, să consulți medicul înainte de a urma sfaturi primite online.
Sănătatea mintală este un subiect delicat
În special când vine vorba despre depresia post partum, am observat că singurele cunoștințe pe care le are lumea provin din massmedia și din tot felul de povești de familie și anecdote despre mame cu psihoză post partum, o formă extremă a depresiei. Mamele ajung să se teamă să ceară ajutor pentru propriile probleme de sănătate mintală de teamă nu numai că vor fi judecate, ci că le vor fi luați copiii.
Încet încet, ajungi să te simți copleșită de vinovăție și de rușine și încerci să îți forțezi limitele, zi după zi, în speranța că te vei face, pur și simplu, bine. Asta am făcut și eu în ultimul an de zile.
Vorbește despre problemele tale
Problemele de sănătate post partum le determină pe mame să se izoleze complet de restul lumii. Te simți cu adevărat cea mai rea mamă din lume și asta te face să vrei să eviți contactul cu alții. Două dintre cele mai înfricoșătoare lucruri pe care le-am făcut eu personal, ca pacient cu tulburare anxioasă și cu depresie au fost să merg în psihoterapie și să intru într-un grup de suport. Citește și despre: Baby blues se instalează la 3 – 4 zile după naștere, iar mamele îl descriu ca pe o tristețe inexplicabilă și un fel de nostalgie de neînțeles
Consilierea poate fi înspăimântătoare pentru o persoană anxioasă
Psihoterapia presupune să discuți cu un străin despre probleme care te deranjează profund sau care te sperie până în cele mai ascunse colțuri ale conștiinței. Dar odată ce reușești să faci asta – ce eliberare! Cred cu tărie că toată lumea ar trebui să meargă la consiliere, indiferent de starea mentală sau de diagnostic. Viața e grea, iar psihoterapia este un ajutor excelent.
Dacă ai consultat un specialist și, după câteva sesiuni, simți că lucrurile nu progresează, caută pe altcineva. E normal să dureze să găsești persoana potrivită pentru tine și e important să continui să o cauți.
Suplimentele alimentare au fost ostașii mei devotați
După ce am mers la un consult psihiatric am primit o doză mică de antidepresive pentru a ieși din starea în care eram. În paralel am început psihoterapia, am trecut la o alimentație mai sănătoasă și am început să fac sport. Și, desigur, am început să iau suplimente alimentare din plante, magneziu și vitamina D deoarece citisem despre efectele pozitive pe care le au asupra stării de spirit.
Cred cu tărie că această combinație m-a ajutat mult. Poate aș fi reușit să depășesc perioada dificilă și fără ajutorul antidepresivelor, dar cu siguranță mi-a fost mai ușor așa. Pe de altă parte, nu aș fi putut renunța atât de ușor la antidepresive dacă nu aș fi făcut toate celelalte schimbări din viața mea.
În fiecare zi iau magneziu, un complex de vitamine B cu doză mică și vitamina D. În plus, iau un supliment de DHA și încerc să îmi reglez alimentația astfel încât să includă cât mai multe surse de acizi grași Omega-3. În sfârșit, iau turmeric, care mă ajută cu simptomele de depresie și anxietate și despre care cred că mă sprijină și în lupta cu insomnia. Citește pe larg despre: Depresia post-partum poate afecta orice mămică! Iată 5 simptome de care e posibil să nu fi auzit
Soarele este salvatorul meu
Am descoperit pe pielea mea că zilele scurte și înnorate de iarnă mă dau peste cap în ceea ce privește problemele mele. Suplimentele de vitamina D fac lucrurile ceva mai ușoare, dar nu rezolvă problema complet. Așa că am discutat cu medicul despre fototerapie și mă bucur de beneficiile sale. Fototerapia imită efectele pozitive ale soarelui asupra fiziologiei umane. Mai mult decât atât, contribuie la creșterea secreției de melatonină, ceea ce înseamnă creșterea calității somnului și o stare generală mai bună.
Citește pe larg despre:
9 Mituri despre depresia post partum, adeseori greșit înțeleasă!
Mamele povestesc: Ce înseamnă de fapt să treci prin depresia post partum. Cum poți să ajuți
Încearcă orice e legal și a funcționat pentru alții
Am încercat o mulțime de chestii despre care alte persoane care au luptat cu depresia și anxietatea spuneau că le-au ajutat. Am încercat să împletesc, să croșetez, să fac tablouri din pietricele de râu și din cioburi de sticlă colorată.
Am colorat, am pictat, am pictat pe numere, am făcut puzzle-uri și am construit machete de lemn. Am făcut sport, am mers pe jos, am testat yoga și am scris cu sfințenie în jurnal. Toate aceste lucruri mi-au oferit o supapă pentru emoții, mi-au ținut mintea și mâinile ocupate și m-au ajutat. Unele dintre ele s-au transformat în hobby-uri pe care le fac și acum.
Încearcă lucrurile care m-au ajutat pe mine. Încearcă și alte lucruri. Descoperă ce anume funcționează cel mai bine în cazul tău. Suntem diferiți, și tocmai asta te va face să te simți mai bine, mai puternică și stăpână pe viața ta. Citește și despre: Impactul puternic al depresiei materne asupra bebelușului. Cum contracarezi efectele negative
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.