Tusea nu este o boală, ci un simptom, cel mai des întâlnit în bolile aparatului respirator apărute odată cu instalarea sezonului rece. De fapt, de multe ori este primul care apare și felul cum se aude anunță diferite afecțiuni. Tusea este o reacție a organismului care are ca scop protejarea plămânilor și curățarea căilor aeriene de mucus și factori iritanți (fragmente de alimente, corpuri dure, tutun, parfumuri, medicamente, alergeni), toate acestea pentru a preveni infecțiile. Ca urmare a stimulării unor terminații nervoase din mucoasa respiratorie, se declanșează o expirație bruscă, spontană și zgomotoasă, cauzată de închiderea traheii în grade diferite.
Tusea poate avea mai multe cauze. Poate fi, însă, și semnalul de început al multor afecțiuni, precum bronșita, faringita, astmul bronșic, alergia, sinuzita, emfizemul pulmonar, infecția virală respiratorie, boala de reflux gastroesofagian, pneumonie sau alte boli grave. De aceea, chiar dacă este doar un simptom, nu trebuie niciodată ignorată, indiferent de vârstă.
Tusea la copii – Când e cazul să mergi la doctor?
În general, tusea se vindecă de la sine sau scade în intensitate în două săptămâni. Astfel, ea poate fi acută sau cronică, ceea ce contează foarte mult, pentru că tusea, cum spuneam, este un simptom care ne ajută să ne curățăm plămânii, atâta vreme cât nu devine de prea lungă durată, adică cronică. Sfatul nostru este să apelați la medic înainte de a oferi copilului vreun medicament de tuse, pentru că medicația greșită poate face mult rău în acest caz. Sau mergeți pentru a vă asigura că nici acum, la debutul bolii, nici la final, după ce trece tusea, nu se aude nimic „suspect“ la plămâni. E foarte important acest lucru!
Dacă e vorba de un sugar, mergi la doctor dacă:
- tusea ține de mai mult de 3 zile;
- nu mai mănâncă;
- e moale și fără reacții;
- bebelușul face febră.
Dacă e vorba de un copil de peste 1 an, mergi la doctor de urgență dacă prezintă următoarele simptome:
- a trecut printr-o răceală, dar tusea persistă deja de o săptămână;
- nu se odihnește, nu poate mânca, nu se poate juca din cauza tusei;
- a debutat după un episod de sufocare (cauzat, probabil, de ingerarea unui corp dur).
Câte tipuri de tuse atâtea tratamente!
Există mai multe feluri de tuse, fiecare cu anumite caracteristice. Pentru a trata corect tusea, trebuie să i se poată aprecia caracterul său, întrucât fiecare tip de tuse are tratamentul său specific. Tusea umedă, cu expectorație, este cel mai adesea cauza unei infecții, în vreme ce tusea uscată poate fi cauzată de o simplă iritație, debutul unei răceli, a astmului sau a infecției cu un virus respirator.
TUSEA USCATĂ (se mai numește seacă sau iritantă) este provocată de iritațiile mucoaselor care căptușesc căile respiratorii. Tusea seacă, enervantă își face apariția în mai toate sezoanele, mai puțin vara. Fiind fără expectorații, devine foarte obositoare și greu de suportat, repetându-se la scurte intervale, chiar și pe timpul nopții. Acestea simptome sunt caracteristice unei bronșiolite.
Cauzată de un virus, numit VRS (virusul respirator sincițial), bronșiolita se manifestă prin respirație rapidă și tuse seacă. Antibioticele, ca de fiecare dată când este vorba despre un virus, sunt ineficiente, dar inhalarea de abur ameliorează simptomele. De regulă, tusea seacă se tratează cu medicamente antitusive. CITEȘTE ȘI: Diferențe și asemănări între gripă, răceală și infecția cu coronavirus la copii
TUSEA UMEDĂ (cu expectorații, productivă) constă în eliminarea unor secreții ale mucoaselor căilor respiratorii (spută, mucus, secreții nazale, sânge), care învelesc eventualele corpuri străine din plămâni și le transportă, prin mișcările ritmice și bine coordonate ale cililor, spre exterior. De aceea, tratamentul care se cere pentru o astfel de tuse este cel care ajută la eliminarea secrețiilor abundente, medicația fluidizantă, expectorantă.
Tusea productivă poate apărea însoțită de dureri în piept, precum și în zona toracică (presiune sau disconfort), dureri care se ameliorează după consumul de băuturi călduțe și alimente emoliente. De cele mai multe ori, apar și episoade de vomă, absolut normale mai ales dacă vorbim despre un copil cu vârstă mică. Din cauza faptului că nu știu să scuipe, flegma (secrețiile cauzate de virusul sau bacteria care aduc și tusea) este eliminată din organism sub formă de vomă.
Simptomele care apar înaintea unei tuse productive sunt, de regulă, nasul curgător, febra, apoi la câteva zile își face apariția și tusea productivă. Dacă nu se agravează, acestea ar trebui să dispară în 5-7 zile, doar cu tratament simptomatic care ajută la ameliorarea acestora. Factorul cel mai important în ameliorare este trecerea timpului, nu medicația.
CITEȘTE SI: Copilul cu febră și abuzul de antitermice
De aceea, nu e nevoie imediat să oferi siropele pentru tuse. Un aer curat și un pic umed în camera bolnăviorului, o bună hidratare pentru a-l ajuta să elimine secrețiile, o inhalație cu aburi calzi și o bună curățare a nasului sunt cele mai eficiente operații în cazul în care apare tusea productivă. Din păcate, tusea productivă este și semnul unor afecțiuni serioase, cum ar fi bronșita sau pneumonia, mai ales dacă în tabloul simptomelor și-a făcut apariția și febra. Mergeți la doctor!
TUSEA CONVULSIVĂ (pertussis ori „tusea măgărească“, așa cum e numită în popor) este o tuse severă, profundă, o infecție bacteriană a căilor respiratorii și a plămânilor, și este extrem de contagioasă. Crizele acestei tuse pot dura două-trei luni, poate chiar și mai mult și reprezintă o afecțiune periculoasă mai ales dacă apare la vârste mici (sugari și copii mici).
După o incubație de 7-14 zile, se declanșează inflamația acută a căilor respiratorii, cu crize violente de tuse spastică, crize care apar mai ales pe timpul nopții, uneori fiind însoțite și de vărsături. În bronhii se acumulează mari cantități de secreții, fluide la început, apoi vâscoase, care trebuie să fie eliminate pentru a evita asfixierea și voma. În timpul crizelor de tuse, bolnavul se înroșește sau se învinețește ușor, ochii îi lăcrimează, se îneacă cu propriile-i secreții, devine răgușit. Simptomele acestei tuse răvășitoare pot ține până la 6 săptămâni, deși respirația gâfâitoare („cântecul cocoșului“) poate să persiste câteva luni.
CITEȘTE ȘI: Febra ușoară, moderată, ridicată la copii. Cum se măsoară corect temperatura + INFOGRAFIC
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.