Cercetarile recente demonstreaza o posibila corelatie intre riscul de spitalizare a copiilor in primii ani de viata, si administrarea de antibiotice mamelor lor, in timpul sarcinii. Studiul a fost efectuat pe un numar de peste 770.000 copii danezi, nascuti intre anii 1995 si 2009.
Rezultatele studiului sugereaza ca riscul de infectii severe la copii creste cu numarul de doze administrate mamelor, si cu administrarea lor in ultimele luni de sarcina. Nu exista nici o diferenta statistica in ceea ce priveste diferitele tipuri de infectii: respiratorii, digestive, urinare, cutanate, virale sau bacteriene.
Ce fac antibioticele?
Antibioticele au fost cele care au determinat dezvoltarea medicinei moderne. Ele sunt folosite doar impotriva infectiilor bacteriene, si diversele tipuri de antibiotice actioneaza impotriva diverselor tipuri de microbi. Dar desi antibioticele pot combate infectii grave, ele pot afecta de asemenea numarul si tipul bacteriilor sanatoase din organism, cele care formeaza microbiomul. Iar schimbarile in microbiom pot fi importante, in functie de tipul de antibiotic prescris si de durata tratamentului. Restaurarea florei intestinale normale poate dura destul de mult, ceea ce reprezinta o alta problema, caci nu mereu poti stabili care dintre speciile bacteriene a fost cea mai afectata, deci restabilirea echilibrului va fi cu atat mai dificila.
Cum influenteaza asta evolutia sarcinii?
In timpul sarcinii, bebelusul este protejat de infectii prin intermediul sacului amniotic si al lichidului din el, al cervixului si al dopului mucos care il sigileaza. Pana de curand, se credea ca bebelusii se nasc sterili, si ca microbiomul lor este dobandit exclusiv in timpul nasterii vaginale, al contactului piele pe piele si al alaptarii. Dar cercetari recente au demonstrat ca bebelusii sunt expusi bacteriilor sanatoase inca din viata intrauterina. Orice antibiotic folosit in sarcina poate afecta negativ microbiomul fatului, la fel cum face cu microbiomul mamei.
Care este semnificatia acestei informatii?
Infectiile la bebelusi si copii sunt principala cauza a dizabilitatilor si deceselor din intreaga lume. In tarile dezvoltate, intre 20 si 30% dintre copii ajung sa fie spitalizati, macar o data, cu o infectie severa. Abuzul de antibiotice a devenit o problema mondiala, iar expertii in sanatate publica ne avertizeaza ca el exista inca, la cote alarmante. Bacteriile au inceput si ele sa evolueze si sa dobandeasca rezistenta la antibiotice, ceea ce a determinat Organizatia Mondiala a Sanatatii sa declare ca aceasta este cea mai mare amenintare la nivel de sanatate globala.
Acest studiu nu a putut demonstra legatura directa prin care utilizarea de antibiotice in sarcina determina un risc crescut de infectii la copii. Insa au constatat, statistic vorbind, ca bebelusii si copiii femeilor care au luat antibiotice inainte de conceptie au un risc de infectie cu 10% mai mare in primii ani de viata.
Cercetarile sugereaza ca folosirea antibioticelor in sarcina determina o modificare a microbiomului mamelor, ceea ce ii afecteaza si pe bebelusi. De asemenea, specialistii insista sa sublinieze ca aceste rezultate nu ar trebui sa impiedice administrarea antibioticelor atunci cand ele sunt cu adevarat necesare, ci mai degraba sa traga un semnal de alarma privind prescrierea lor inutila.
In plus, gravidele care trebuie sa ia antibiotic sunt sfatuite sa apeleze la suplimente de probiotice, care sa minimizeze efectele negative asupra florei intestinale. Unele probiotice de pe piata sunt special formulate pentru asemenea situatii. Iar un aport alimentar crescut de alimente fermentate si limitarea consumului de alimente procesate poate ajuta, de asemenea, la vindecarea intestinului.
Se stie deja ca o flora intestinala sanatoasa si echilibrata are un rol determinant in sanatatea sistemului imunitar al bebelusului, reducand riscul de complicatii atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Rezultatele prezentate in acest studiu demonstreaza care sunt implicatiile profunde ale utilizarii antibioticelor si recomanda precautie si limitarea lor la acele cazuri in care sunt cu adevarat necesare.
De asemenea, insa, deschide o noua viziune privind abordarea unor probleme curente, cum e infectia cu streptococ de grup B, tratata curent cu antibiotice. Si acesta nu este singura cercetare care demonstreaza impactul antibioticelor consumate de mama asupra microbiomului bebelusului.
Tu ce parere ai? Este antibioterapia in sarcina o recomandare corect si atent evaluata?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.