Alaptarea dupa varsta de 12 luni nu este o moda sau o noutate. De fapt, este o etapa normala si naturala a dezvoltarii oricarui copil. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni si continuarea alaptarii pana la varsta de doi ani si dupa, atata timp cat ramane confortabila atat pentru mama cat si pentru copil.
Din pacate, avantajele alaptarii prelungite nu sunt foarte larg cunoscute, caci campania de marketing intensa condusa de producatorii de lapte praf aproape ca transmit mesajul eronat ca dupa o varsta, e cazul sa treci la formula. Una dintre cele mai mari provocari legate de alaptarea dupa varsta de 1 an este reprezentata de reactia pe care o are asistenta: familia, prieteni, cunoscuti sau chiar necunoscuti intalniti intamplator in timpul plimbarilor.
In cultura vestica, aceasta alaptare prelungita este privita ca o ciudatenie, ca o curiozitate, iar cei care nu au trecut prin asta nu realizeaza ca nu e o decizie planificata si calculata. Pur si simplu, ca mama care a avut parte de o alaptare de succes, te trezesti intr-o dimineata si realizezi ca micutul tau nu mai e atat de mic. Asadar, care sunt motivele pentru care merita sa continui alaptarea dupa varsta de un an, sau chiar dupa doi ani? Iata cateva argumente pe care le poti invoca daca esti atrasa intr-o dezbatere pe tema aceasta.
Pentru ca este normal.
Bine, in clipa aceasta probabil ca pare cel mai ciudat lucru din lume, daca e sa ne luam dupa felul in care te priveste interlocutorul, de parca ti-ar fi crescut brusc un cap in plus. Dar la scara larga, in intreaga lume, exista o multime de femei care inca isi alapteaza copiii, care nu le-au interzis sanul imediat ce au sarbatorit prima aniversare.
Citește și despre: Alăptarea peste 1 an NU este inutilă | 7 beneficii majore pentru bebe
Pentru ca e bun pentru imunitate.
Laptele matern este un aliment viu, plin de anticorpi si de celule care joaca un rol important in dezvoltarea imunitatii. Sistemul imunitar al unui copil incepe sa se maturizeze abia dupa varsta de 5 ani, asa ca orice ajutor natural este binevenit. In plus, cercetarile efectuate au demonstrat ca incidenta infectiilor severe este mult mai mica in cazul copiilor alaptati pana la macar doi ani, si ca acei micuti in cazul carora mamele au continuat alaptarea au intotdeauna o convalescenta mai scurta.
Pentru ca ajuta la o dezvoltare sanatoasa a creierului.
Numeroase studii au evidentiat legatura dintre alaptare si dezvoltarea cognitiva. Poate ai vrea sa stii ca perioada alaptarii pare sa fie legata si de abilitatile cognitive si de rezultatele scolare ale copiilor. Un studiu din Noua Zeelanda a demonstrat de pilda ca alaptarea prelungita reduce riscul aparitiei de probleme comportamentale la copiii cu varste intre 6 si 8 ani.
Citește și despre: Înțărcarea condusă de copil – un proces natural, lent, fără reguli și complet impredictibil
Pentru ca ajuta la confortul psihic.
Nu e nimic gresit in a alapta pentru a-l ajuta pe copil sa depaseasca unele momente mai dificile. Din contra, la aceasta varsta acest tip de ajutor este mai mult decat binevenit, copilul fiind supus unor schimbari importante si solicitante zi de zi. Alaptarea este o metoda simpla si la indemana de conectare si calmare, de alinare si linistire.
Pentru ca laptele matern este hranitor.
Laptele tau se schimba pe masura ce copilul creste, adaptandu-si compozitia la nevoile acestuia. La aceasta varsta, copiii au nevoie de o dieta bogata in grasimi sanatoase, asa ca si laptele matern devine mai gras.
CITEȘTE ȘI: Înțărcarea este o schimbare majoră pentru copil și mamică | Pentru ce trebuie să fii pregătită
Pentru copiii cu varste intre unul si doi ani, 448 ml de lapte matern acopera peste un sfert din nevoile energetice, peste o treime din necesarul de calciu si proteine, trei sferturi din necesarul de vitamina A, peste jumatate din necesarul de vitamina C si peste 90% din necesarul de vitamina B12. Aceste calitati ale laptelui matern sunt importante in general, dar devin cu atat mai pretioase in cazul copiilor cu un apetit selectiv, sau al celor care sunt in plina boala sau convalescenta.
Pentru ca pur si simplu nu l-am intarcat.
Fie ca planuiesti sa mergi pe ideea de auto-intarcare, sau ca ai in minte ideea de intarcare blanda, motivul pentru care alaptezi poate fi rezumat in cateva cuvinte: Pentru ca inca nu a fost intarcat. Nimeni nu trebuie sa te determine sa grabesti acest proces. Este exclusiv alegerea ta cand e cazul sa faci acest pas.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.