Sentimentul de vinovăție este cunoscut oricărei mame. El te face să ai îndoieli în legătură cu tot ceea ce faci din postura de mamă. Mă joc suficient cu copiii mei? Oare nu cumva îi ignor prea mult? Sunt o mamă bună? Sunte întrebări pe care probabil că ți le pui cel puțin o dată pe zi. De multe ori, ele te întristează peste măsură.
Sentimentele de vinovăție te pot afecta oricând. De exemplu, atunci când mergi singură la cumpărături, iar copiii sunt acasă și se uită la televizor. În momentul în care le lași telefonul în loc să le propui o carte. Toate mamele se simt vinovate, dar vina nu este un sentiment constructiv. Ea nu ne ajută nici să creștem, nici să ne schimbăm. În schimb, poate fi transformată în ceva pozitiv, ceva care să ne ajute să ne simțim mai bine.
Concentrează-te pe momentul prezent
Acceptă-ți emoțiile din momentul prezent și concentrează-te asupra acestuia. Încearcă să devii conștientă de ele și de felul în care se simte corpul tău, aflat sub influența lor. Este o tehnică terapeutică ce te ajută să îți amintești mai degrabă de lucrurile pe care le faci, nu de cele pe care nu le faci. Acest mod de a te concentra asupra prezentului te va ajuta să transformi gândurile negative în afirmații pozitive:
Sunt o mamă rea pentru că lucrez și copiii mă văd rar, în copiii mei văd că muncesc cu responsabilitate
Nu mă joc suficient cu copiii mei, în Copiii mei învață să se joace independent
Ar trebui să stau pe podea să mă joc cu ei cu plastilină, în Le ofer copiilor mei ocazia de a explora și a descoperi noi moduri de joacă
Mă simt prost că am plecat la cumpărături fără ei, în Copiii mei învață să se simtă bine și în abența mea
Sunt incapabilă să îi fac să se oprească din plâns, în Copiii mei au nevoie de mine chiar în acest moment, și deși am altele de rezolvat, să le fiu alături e cel mai important.
Atunci când sentimentele de vinovăție se transformă în afirmații pozitive, nu numai că te vei simți mai bine, dar nivelul de stres se va reduce, iar tu vei deveni capabilă să gestionezi lucrurile într-un mod mai relaxat.
Fii bună cu tine însăți
Nu e nici un secret că, atunci când vine vorba despre maternitate, trebuie să ai grijă mai întâi de tine, ca să îi poți îngriji pe toți ceilalți. Deși ai auzit despre această afirmație de nenumărate ori, de la mame, din cărți, din podcasturi, poate și de la psihoterapeutul tău, mamele au tendința de a ignora acest lucru pentru că au fost învățate să se pună pe ultimul loc.
Sentimentele e vină ne copleșesc și ne determină să ne ignorăm propriile nevoi ca să îi punem pe cei mici pe primul plan. Dar specialiștii au demonstrat că e foarte important să avem grijă de noi înșine și că ar trebui să facem o prioritate din asta:
Ne reduce nivelul de stres;
Ne face mai sanatoase si mai fericite, ceea ce ne permite să fim părinți mai buni;
Ne permite să gestionăm mai bine situațiile stresante;
Ne ajută să reducem senzația de izolare, depresie sau furie.
Tendința de autosacrificiu este foarte proununțată în rândul mamelor, atât de pronunțată încât ne face să ne simțim prost atunci când investim în propria persoană. De fiecare dată când te copleșește vina pentru că ai plecat la sală, ai ieșit la cafea cu cea mai bună prietenă sau ai plecat la shopping, amintește-ți că și tu ești importantă.
Ia o pauză
Să le faci pe toate – inclusiv treburile care servesc propriei persoane – se poate dovedi copleșitor. Din când în când e bine să ignori sentimentele de vinovăție și să faci o pauză. Dacă te simți prost pentru că nu te joci destul cu cei mici, fă o pauză de 10 minute și joacă-te cu ei. Dacă te simți vinovată pentru că mergi la serviciu, programează weekend-ul în așa fel încât să petreci puțin timp 1 la 1 cu fiecare dintre ei. Dacă te simți prost pentru că i-ai lăsat pe tabletă, stai puțin cu ei și vezi ce fac.
Aceste lucruri mărunte te pot face să te simți mult mai bine. Și îl ajută și pe copilul tău să se simtă mai bine! Citește pe larg despre: Mama are un rol esențial în formarea viitorului adult. Cele 5 tipuri principale de mame – Tu care dintre ele ești?
Ia o gustare
Uneori, răspunsul la starea generală de tristețe și de vinovăție e simplu: ne scade glicemia. Foamea ne poate face să experimentăm o mare varietate de emoții și este un important factor de stres. O gustare sănătoasă, care crește buna dispoziție, te poate ajuta: un pătrățel de ciocolată neagră, câteva nuci sau semințe, fructele de pădure, nuca de cocos și chiar o cană de ceai te pot ajuta să te simți mult mai bine. Citește și despre: Tipurile de atașamentul mamă-copil. Ce impact au în dezvoltarea și în devenirea copilului ca adult. Tu în ce tip te încadrezi?
Ține un jurnal în formă concisă
Nu e nevoie să scrii romane, jurnalul tău poate îmbrăca forma listelor. Liste cu sarcinile de peste zi, unde le poți bifa pe cele îndeplinite, liste cu gânduri pozitive despre ziua care tocmai s-a încheiat, liste cu activități desfășurate împreună cu copiii, liste cu lucruri pe care le-ai făcut pentru tine, liste cu motive de recunoștință.
Sentimentul de vinovăție este foarte real pentru majoritatea mamelor. Te face să te pui pe ultimul loc și apoi să te întrebi cum supraviețuiesc celelalte mame din jurul tău. Fă aceste schimbări mici și te vei simți ceva mai bine, deși sentimentele de vinovăție nu vor dispărea niciodată din arsenalul de emoții al unei mame. Citește și despre: Mami, tu ești extraordinară și faci o treabă extraordinară! 6 motive să nu îți mai critici stilul de mămiceală
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.