- Există tratamente eficiente împotriva COVID și compatibile cu sarcina?
- Am ajuns la termen și sunt pozitivă. Ce mă fac, cum o să nasc?
- Bebelușul se poate îmbolnăvi în timpul sarcinii sau al nașterii?
- Pot să alăptez dacă testul meu pentru COVID e pozitiv?
Din ce în ce mai multe gravide descoperă că sunt infectate COVID, chiar dacă au schema completă de vaccinare și doza booster administrată. Din fericire, nu e cazul să intri în panică: există tratamente și moduri de intervenție compatibile cu sarcina, iar riscul de a dezvolta complicații rămâne foarte scăzut, în ciuda apariției a tot mai multe tulpini.
Testul e pozitiv! Ce mă fac? Sunt însărcinată.
În primul rând respiră și nu intra în panică. Majoritatea gravidelor care se infectează dezvoltă forme ușoare de boală. Iar dacă ești deja vaccinată și mai ai și doza booster făcută, ești chiar și mai bine protejată.
Sună medicul ginecolog pentru primele sfaturi.
Contactează-l și dacă știi că ai fost expusă la virus și ai dezvoltat simptome, chiar dacă testul este negativ. Vei primi instrucțiuni în legătură cu modul corect în care să îți monitorizezi starea de sănătate și când să mergi la spital dacă simptomele se agravează și ți se va recomanda, probabil, un tratament cu anticoagulante pentru a se preveni eventualele tromboze.
Izolează-te de ceilalți, inclusiv de cei din familie. În prezent recomandările oficiale sunt să te izolezi timp de 5 zile; dacă nu mai faci febră iar simptomele se ameliorează, poți ieși din izolare. Dacă încă te simți rău, ideal ar fi să prelungești perioada de izolare cu încă 5 zile.
Stai în casă în această perioadă. Dacă te simți rău, poți merge la o evaluare medicală într-un centru special dedicat.
Ai multă grijă de tine în această perioadă: consumă multe lichide, odihnește-te, consumă mese ușor de digerat și bogate în nutrienți, ca să îi oferi corpului tău ocazia să se refacă. Dacă faci febră ia paracetamol. Dacă apar și alte simptome, discută cu medicul să îți recomande tratamente simptomatice compatibile cu sarcina. Achiziționează un pulsoximetru ca să îți măsori saturația în oxigen și contactează medicul dacă valoarea scade sub 94%.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Aspirina și paracetamolul în sarcină: noi riscuri descoperite de cercetători
Există tratamente eficiente împotriva COVID și compatibile cu sarcina?
În prezent există două tipuri de tratament împotriva COVID-19: anticorpii monoclonali și medicamentele antivirale. Pentru că femeile însărcinate au factori suplimentari de risc pentru forme mai grave de boală, se consideră că ele sunt eligibile pentru a primi aceste tratamente care sunt în mod special necesare pentru persoanele care suferă, în plus, de obezitate, diabet sau boli cardiovasculare.
Anticorpii monoclonali sunt proteine pe care le sintetizează organismul și care se atașează de virus, făcându-l mai ușor de recunoscut de către mecanismele naturale de apărare. Administrarea de anticorpi monoclonali în infecțiile ușoare și medii au o eficiență de 80% pentru prevenirea spitalizării. Anticorpii monoclonali trebuie administrați cât mai curând după infecție, în termen de 10 zile de la debutul simptomelor.
Administrarea anticorpilor monoclonali la femeile însărcinate este considerată sigură de mai multe organisme de evaluare internaționale, mai ales atunci când se evaluează raportul risc beneficiu. Anticorpii monoclonali se administrează doar intravenos. Dacă intenționezi să te vaccinezi, se recomandă să aștepți 90 zile după administrarea tratamentului cu anticorpi monoclonali.
Medicamentele antivirale sunt administrate în general sub supraveghere medicală, intravenos, timp de 5 zile consecutiv. În prezent, există și medicamenet antivirale care pot fi administrate acasă, sub formă de comprimate, în cure de 5 zile. Eficiența lor este maximă atunci când tratamentul începe în primele 3 – 5 zile după debutul simptomelor. Deși datele de siguranță nu sunt complete încă, evaluarea raportului risc / beneficiu înclină în favoarea utilizării acestor medicamente atunci când se impune.
În ceea ce privește tratamentul cu Molnupiravir, el nu este recomandat în sarcină decât atunci când gravida dezvoltă o formă gravă de boală și nu există alte tratamente disponibile.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Am ajuns la termen și sunt pozitivă. Ce mă fac, cum o să nasc?
Dacă se întâmplă să te infectezi cu covid atunci când data probabilă a nașterii se apropie, probabil că va trebui să revizuiești planul nașterii împreună cu medicul tău. Vor apărea modificări în legătură cu primirea vizitelor pe perioada spitalizării, dar modul în care vei naște va rămâne, cel mai probabil, același.
În momentul internării, vei fi cazată într-o zonă destinată pacienților pozitivi, iar personalul medical cu care vei interacționa va purta echipament de protecție special. După naștere, fiecare maternitate are propriul protocol legat de protejarea bebelușului. În unele dintre ele ți se va permite să stai cu bebe în aceeași cameră, dar pătuțul lui va fi pus la o distanță sigură și ți se va cere să porți mască în permanență ca să minimizezi riscurile de îmbolnăvire.
Bebelușul se poate îmbolnăvi în timpul sarcinii sau al nașterii?
Este foarte puțin probabil. În cazuri rare, unii nou-născuți au avut teste pozitive, dar majoritatea micuților născuți de mame pozitive nu se infectează. Transmiterea transplacentară a virusului este extrem de rară și se limitează la situațiile în care mamele dezvoltau o formă gravă de boală și aveau o încărcătură virală foarte mare.
Chiar și în cazul bebelușilor cu teste pozitive, infecția a evoluat asimptomatic sau cu simptome foarte ușoare. Dacă mama s-a infectat înainte de naștere, cu siguranță există un transfer de anticorpi prin placentă și laptele matern, care au un rol protector.
Pot să alăptez dacă testul meu pentru COVID e pozitiv?
Da. Este sigur și foarte important ca bebelușul tău să primească lapte matern, conform recomandărilor CDC și ale Asociației Americane de Pediatrie. Nu există nici o dovadă că virusul ar putea trece prin lapte și să infecteze copilul, în schimb există dovezi clare că anticorpii sunt excretați prin lapte și îl pot proteja pe bebeluș.
Dacă ești infectată cu coronavirus vei lua măsurile de precauție necesare ca să reduci riscul de transmitere: vei purta mască, te vei spăla pe mâini cît mai des și așa mai departe. O altă opțiune este sa mulgi laptele cu pompa de sân, iar acesta să îi fie oferit micuțului în biberon, de către o altă persoană. Chiar și atunci, igiena mâinilor și purtarea măștii de protecție sunt obligatorii.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Vești bune pentru bebeluși: ANTICORPII anti-COVID sunt transmiși prin LAPTELE MATERN!
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.