Exista câteva situații stresante pe care le întâmpină cu toții la locul de muncă și cărora este bine să știi să le faci față, ca să nu îți afecteze sănătatea sau relațiile cu cei din jur. Dacă te pregătești să fii mămică, este cu atât mai important să știi care sunt modurile prin care poți să le eviți.
Studiile recente au demonstrat ca stresul pe termen lung afectează bebelușul încă din perioada în care el se află în uter. Cercetătorii de la Universitatea din Zurich, Elveția, spun că dacă mama este foarte stresată, cresc riscurile ca viitorul bebeluș să dezvolte anumite afecțiuni ca tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD) sau bolile cardiovasculare. Motivul principal pentru care se întâmplă așa ține de faptul că, atunci când ești stresată, organismul tău produce hormoni care luptă cu factorii nocivi, iar aceștia sunt transmiși și bebelușului, prin placentă.
Prin urmare, iată de ce este indicat să nu fii stresată dacă te pregătești să devii mămică. În continuare, vedem care ar fi principalele motive de stres la munca și care sunt modurile prin care te poți proteja.
Angajatorul tău nu te va da afară
Una dintre cele mai mari temeri pe care le ai ca viitoare mămică este că dacă îți iei mai multe zile de concediu în perioada sarcinii, îți vei pierde jobul. Din acest punct de vedere, modalitatea prin care poți să scapi de stresul acesta este să cunoști un pic legislația. Iar ea e de partea ta.
Concediul de maternitate îți oferă drepturi în plus, cum ar fi chiar faptul că nu poți fi concediată în această perioadă și revii la muncă pe postul de pe care ai plecat. Și lucrul ăsta este valabil chiar și atunci când șeful tău a aflat de sarcina ta înainte de a lua decizia să renunțe la serviciile tale, iar tu nu ai apucat sa-ți iei concediul. Există și două excepții, însă, de care e bine să ții cont: falimentul sau dizolvarea companiei la care ai lucrat.
Fă din presiunea timpului un avantaj
Când jobul tău presupune multe deadline-uri pe care trebuie sa le respecți și presiunea timpului simți ca te copleșește, încearcă să te concentrezi nu pe lupta în sine cu propriile temeri că nu vei reuși să-ți faci treaba la timp, ci pe calitatea muncii tale.
Imaginează-ți, de pildă, că ești un jurnalist care scrie cele mai tari articole tocmai pentru că e presat de timp.
Atitudinile negative ale șefilor sau ale colegilor
Mulți oameni sunt angajați pentru ca sunt buni în domeniul respectiv și ajung sa fie promovați. Odată deveniți șefi, ei cred că dacă sunt agresivi își pot controla mai bine subalternii. Totodată, există colegi care își simt postul amenințat sau care nu sunt suficient de siguri pe ceea ce fac și au o atitudine negativă.
Toate astea îți pot afecta încrederea în tine (mai ales că din cauza schimbărilor hormonale poți să fii mai sensibilă în perioada sarcinii) și îți pot distruge creativitatea. Există două moduri prin care poți să te protejezi în astfel de situații. Poți încerca să comunici cu cei care te deranjează încercând să găsești problema și soluția împreună cu ei. Dacă, însă, constați că nu ai cu cine vorbi, atunci e mai bine sa-ți vezi de treaba ta și să nu provoci conflicte.
Ia-ți pauze în timpul serviciului
Ai fost învățată să crezi că dacă îți iei o pază de masă sau pur și simplu să te relaxezi un pic, ceilalți vor crede despre tine că vrei să te sustragi de la muncă, pe principiul „timpul trece, leafa merge”.
Atunci când te pregătești să fii mămică realizezi, poate mai mult ca oricând, cât este de important să fii sănătoasă. Prin urmare, orele de masa fac parte din program. Nu încalci nicio lege și nici nu îți va lua cineva capul dacă te oprești din ce faci și mănânci. La fel se întâmplă și cu sarcinile pe care le ai de rezolvat. Calitatea muncii presupune și pauze de relaxare, în care să găsești cele mai bune soluții.
Așadar, nu uita că există patru pași prin care stresul poate deveni, de fapt, prietenul tău, indiferent de situație, dacă știi cum să-l privești. Pentru asta, în primul rând trebuie să conștientizezi că ești stresată și că asta te afectează. În al doilea rând, încearcă să percepi stresul ca pe o motivare în plus: el este răspunsul la ceva de care ție chiar îți pasă. În al treilea rând, folosește pozitiv energia pe care ți-o dau situațiile problematice, în loc să încerci să lupți cu ele percepându-le ca pe niște probleme de nerezolvat. Și nu în ultimul rând, relaxează-te și fă-ți timp și pentru tine.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.