Decizia de a folosi o suzetă – sau nu – ține doar de voi, părinții. Însă înainte de a lua această decizie, află care sunt avantajele și dezavantajele folosirii acesteia, precum și care este diferența dintre a-l lăsa să-și sugă degetul sau a-i prezenta suzeta salvatoare. Care îi dăunează cel mai mult? Și cum îl dezvățăm de suzetă sau de suptul degetului? Ne salvează dr. Mihai Gavrilescu, medic dentist Stomatologie Pediatrică și Ortodonție, de la clinica DENT ESTET 4KIDS.
Majoritatea bebelușilor se nasc cu un puternic reflex de supt. Unii încep să-și sugă degetul mare (sau toate) încă înainte de a se naște. În afară de faptul că ajută la hrănire, suptul, în cazul bebelușilor, are și un efect de calmare. Deci e un proces natural, vei spune! Da și nu. E ca și cum am spune „nu e nimic anormal în a mânca“, însă procesul devine anormal dacă vei mânca ori de câte ori ești nervoasă, sau tristă, sau anxioasă ori plictisită. Pentru fiecare stare enumerată mai sus există alte rezolvări, mai sănătoase. Deci…Suzeta sau suptul degetului la bebeluși? Care e răul cel mai mic? Iată ce spune specialistul.
Ar trebui sau nu să-i oferim bebelușului suzeta?
Dacă bebe e agitat după ce a fost hrănit, i s-a schimbat scutecul, ai verificat și nu are niciun simptom de boală, o suzeta ar putea să fie binevenită. Ideal ar fi să nu-i oferi bebelușului suzeta decât atunci când ești într-o situație în care nu te poți ocupa de el ca să-l liniștești – legănându-l, mângâindu-l – cum ar fi, spre exemplu, când te afli la rând la casa de la supermarket, ori la volan, iar el în scaunul de mașină, la câțiva kilometri de casă. În aceste situații, rolul suzetei e chiar salvator! CITEȘTE ȘI: 10 motive pentru care bebe plange | Cum sa actionam pentru a-l consola?
Ce ne spune specialistul: Dr. Mihai Gavrilescu, medic dentist Stomatologie Pediatrică și Ortodonție
„Din punct de vedere al dezvoltării dento-faciale, suzeta reprezentă un obicei care poate afecta dezvoltarea sănătoasă a aparatului dentar și maxilarele, deoarece în timpul folosirii suzetei se exercită forțe asupra oaselor (maxilar și mandibulă) ce tind să determine o creștere viciată a acestora. Astfel, osul maxilar se comprimă, iar palatul (cerul gurii) devine mai îngust. Mandibula rămâne retrognată, adică insuficient dezvoltată. În felul acesta, prin afectarea dezvoltării normale a oaselor, va fi afectată atât poziția de creștere a dinților pe arcada dentară, cât și relația dintre aceștia (mușcătura). Procentual vorbind, conform studiilor, 75% dintre copiii care folosesc suzeta până la vârsta de 2 ani și 100% dintre aceia care folosesc suzeta după vârsta de 3 ani prezintă o formă de compresie de maxilar, adică o îngustare a maxilarului.“
Suptul degetului este mai puțin dăunător?
Folosirea irațională, adică zilnic și îndelung, a degetului are aceleași efecte negative ca și folosirea suzetei.
Există totuși câteva diferențe și anume:
Pentru sugerea degetului seara la culcare, copilul nu are nevoie de niciun ajutor. Spre deosebire de suzetă, care trebuie adusă, oferită, igienizată în prealabil și, ca părinte, mai stai și cu grija ei că o pierde sau, Doamne ferește, se sufocă cu ea. Dacă iese degețelul din guriță, va ști singur să-l pună la loc, ceea ce nu se întâmplă și în cazul suzetei…;
Nu poate sta cu degetul în gură când se joacă, ceea ce aduce în discuție două avantaje:
1) va suge mai puțin degetul în comparație cu suzeta și
2) nu va avea gura ocupată și va putea să „descopere“ cu ea lumea, la vârsta când bagă în gură totul pentru a cunoaște.
Părinții care au trecut prin acest episod – degetul sau suzeta? – spun că e mai ușor de dezvățat un prunc de suptul suzetei decât de cel al degetului. De fapt, realitatea este că nu e vorba despre dezvăț, ci despre a nu-i mai oferi suzeta (pe care o fac dispărută, o aruncă, o pierd, i-o dau lui Bau-Bau), lucru pe care nu-l pot face cu degețelul. De aici și faptul că suptul degetului creează o dependență mai mare decât suptul suzetei.
Ce ne spune specialistul: Dr. Mihai Gavrilescu, medic dentist Stomatologie Pediatrică și Ortodonție
„Suptul degetului afectează dezvoltarea dento-facială normală în același mod ca suzeta, ambele fiind considerate obiceiuri vicioase. Efectele negative sunt tot de compresie maxilară și retrognație mandibulară. Uneori, acest tipar de creștere anormală se poate asocia cu dificultăți în respirație sau cu perturbări ale respirației normale. Astfel, nările se pot îngusta, copilul având tendința de a respira și pe gură și pe nas, nu doar pe nas așa cum este normal. Un copil care își suge în mod activ degetul poate întâmpina probleme severe la dentiția primară (dinții de lapte).“ CITEȘTE ȘI: Totul despre dinții de lapte la bebeluși | Erupția dentară
Suzeta sau degetul? Care e răul cel mai mic?
Indiferent care este alegerea ta ca părinte, adică indiferent dacă ai optat pentru deget sau suzetă, trebuie să încerci să-l dezvețe pe micuț de acest comportament după ce trece de 2 ani. Cu cât copilul suge mai mult timp degetul sau suzeta, cu atât mai mare este riscul de deformare a mușcăturii și de creștere nefirească a dinților.
Ce ne spune specialistul: Dr. Mihai Gavrilescu, medic dentist Stomatologie Pediatrică și Ortodonție
„Asociația Americană de Pediatrie recomandă dezvățarea copilului de obiceiul de a folosi suzeta între 6 și 12 luni (vârsta copilului). Totuși, fiecare copil este unic și are propriul ritm de dezvoltare, astfel încât este dificil de estimat o vârstă specifică. Ca principiu general, obiceiul vicios de folosire a suzetei ar trebui să înceteze până la vârsta de 2 ani a copilului, deoarece orice problemă apărută se poate ajusta de la sine, dar după această vârstă pot apărea modificări ce ar putea impacta creșterea sănătoasă a aparatului dento-maxilar.“
DEZVAȚĂ-L DE SUZETĂ CU UN TRAINER DENTAR!
Cum îl dezvățăm pe cel mic de suzetă? Există vreun truc?
Dr. Mihai Gavrilescu: Fie întreruperea forțată, fie aplicarea de soluții cu gust neplăcut pe suzetă sau, metoda cea mai agreată de mine și cel mai puțin traumatizantă pentru copil, respectiv folosirea unei suzete speciale care nu dăunează sau ale cărei efecte negative sunt minime. Dacă obiceiul de folosirea a suzetei persistă după vârsta de 3-4 ani, medicul stomatolog pediatru poate recomanda utilizarea unui aparat miofuncțional numit trainer dentar. Un avantaj major al trainerelor dentare este faptul că sunt realizate pe grupe de vârstă și pot fi utilizate începând cu vârsta de 3 ani.
Trainerul este asemănător unei gutiere și este realizat dintr-un material moale, astfel că poate fi utilizat ca un înlocuitor al suzetei și, în plus, exercită și efecte pozitive asupra dezvoltării dento-faciale a copilului. Așadar, efectul lui este unul dublu: decondiționează obiceiul vicios și realizează primii pași în corectarea efectelor negative apărute. Le recomand părinților să întrebe medicul stomatolog pediatru despre acest tip de suzetă. CITEȘTE ȘI: Ordinea de erupție și schimbare a dinților de lapte INFOGRAFIC | Este normal dacă dinții apar mai târziu?
Dr. Mihai Gavrilescu, medic dentist Stomatologie Pediatrică și Ortodonție