Suprastimularea la bebelusi: cum îi poți stimula simțurile și crea o conexiune puternică prin joc
Ți se întâmplă să exagerezi atunci când vine vorba de copilul tău? În ce privințe? Copiii învață prin joc; acesta este important pentru crearea unei legături adult – copil și pentru stimularea simțurilor celui mic. Cu cele mai bune intenții, părinții pot avea momente în care exagerează și îl agită pe bebe pentru că pur și simplu nu reușesc să descifreze mesajele pe care le transmite acesta.
Jocul cu bebelușul este esențial pentru a crea o legătură cu el, acest timp de joacă este foarte prețios! De asemenea, jocul ajută la stimularea lui bebe iar simțurile îi sunt trezite. Bebelușii nu se nasc cu capacitatea de a comunica pentru a indica ceea ce au nevoie și poate fi dificil să înțelegi ce își doresc cu adevărat. Îi este foame sau este obosit? Vrea să fie îmbrățișat sau să se întindă liniștit? Poate că nu primește suficientă stimulare?
Ce trebuie să știi despre echilibrarea mediului bebelușului tău
Mulți părinți cred în mod eronat că „mai mult este mai bine” atunci când vine vorba de stimularea bebelușului lor. Cu siguranță, bebelușii au nevoie de stimulare pentru a-și dezvolta simțurile, emoțiile și abilitățile cognitive, dar în realitate nu au nevoie de stimulare intensă continuă. Mai degrabă, bebelușul are nevoie de o stimulare moderată, care este deosebit de adaptată nevoilor sale specifice. In acest articol intrăm în detaliu despre suprastimulare si ce poți face pentru a o recunoaște si a crea echilibrul potrivit pentru bebelusul tau.
Citește și despre: Jocul liber și nestructurat stimulează buna dezvoltare afectivă și cognitivă a bebelușului
Ce este suprastimularea bebelusului?
Suprastimularea este o situație în care un copil primește mai multe senzații, sunete, diferiți stimuli decât poate procesa. Când un bebeluș experimentează acest tip de „supraîncărcare” apar emoții negative, precum anxietatea, frica, furia, agitația. Acest lucru poate duce la plâns excesiv și la respingerea formelor de stimulare de obicei binevenite, cum ar fi îmbrățișările. Amintiți-vă de capacitatea imatura a bebelușilor și a copiilor mici de a regla impulsurile (mișcările bruște) care se realizeaza prin stimuli ce vin din mediul extern si intern. Se poate întâmpla ca stimularea total rezonabilă să poată fi destul de copleșitoare pentru un copil atât de micuț. Observă copilul: când este prea stimulat, te anunță.
Joacă-te cu bebelușul: stimulare și suprastimulare la bebelusi
S-ar putea să vă fie greu să vă imaginați „jucându-vă” cu un bebeluș și, totuși, joaca este o modalitate excelentă de a susține dezvoltarea emoțională a copilului. Aceste perioade de schimb sunt esențiale pentru dezvoltarea corespunzătoare a acestuia la orice vârstă. Unui bebeluș de câteva săptămâni, poți, de exemplu, să-i spui povești sau să-i prezinți lumini contrastante, să-i faci chipuri… Sunt apreciate de bebeluși și cântecelele. Cheia este să adaptezi jocul la vârsta copilului tău.
Citește mai multe despre: Cum ne jucăm cu bebe în primul an de viață?
Jucatul cu bebelușul – Cum știi dacă este prea mult?
Timpul de joc depinde și de vârsta micuțului tău. De asemenea, bebe are nevoie de timp pentru odihnă și calm în timpul trezirilor sale. Prea multe jucării în același timp, prea multe informații sau prea repede și sistemul nervos al bebelușului tău sună alarma.
Iată câteva semne care arată că bebelușul este suprastimulat:
– Plange în timp ce te joci cu el si nu se liniștește dacă vorbești cu el.
– Își pierde interesul pentru joc întorcând capul.
– Pare nervos sau obosit (neliniște, căscat).
– Plânge încontinuu.
– A adormit brusc.
– Își flutură brațele, lovește, își strânge pumnii.
Ce poți face pentru a calma un bebeluș suprastimulat?
– Schimbați mediul pentru a fi într-un loc mai calm și mai liniștit.
– Asigurați-vă că stimulii vizuali nu sunt prea intensi.
– Vorbește calm, cu o voce blândă.
– Unii bebeluși găsesc mângâierile sau legănările liniștitoare.
– Reduceți nivelul de stimulare făcând camera mai liniștită sau mai întunecată.
– Reduceți numărul de jucării la care bebelușul se uită sau cu care se joacă.
CITEȘTE ȘI: Stimularea proactiva a copilului in functie de varsta
Cum să ne jucăm cu bebe și să fim atenți la semnele de suprastimulare?
Permiteți-i să se joace liber, fără a interveni în jocurile sale. Este important să te joci cu copilul tău, dar nu tot timpul. Jocul liber îl ajută să-și dezvolte autonomia, creativitatea, încrederea în sine și ingeniozitatea. Acceptați că bebe se dezvoltă în propriul ritm. Când tragi de o plantă, aceasta nu crește mai repede. Același lucru este valabil și pentru copilul tău. Nu are rost să încerci să-i arăți ceva ce nu este pregătit să învețe. Concentrează-te pe progresul lui și nu-l compara cu alți copii. Limitați cursurile și alte activități organizate. Micuțul tău nu ar trebui să aibă un program încărcat. Are nevoie de timp să se joace afară, să inventeze jocuri, să viseze și să exploreze împrejurimile.
Citește și despre: Copiii au nevoie de mai mult timp în aer liber. 5 Beneficii aduse de joaca afară
Limitați ecranele. Pe lângă faptul că sunt foarte atractive, aplicațiile, emisiunile și videoclipurile pentru copii sunt adesea o sursă de suprastimulare senzorială: sunete, mișcări rapide, culori etc. În unele cazuri, stimulii sunt atât de numeroși încât copilul poate avea dificultăți de concentrare atunci când face alte activități. Tocmai din acest motiv, de la 2 ani la 5 ani, un copil nu trebuie sa petreacă mai mult de o ora pe zi in fața ecranelor.
Mami, fii atentă la semnele de oboseală ale copilului tău. Se mișcă, plânge, clipește, îndepărtează privirea, obiectează. Copilul tău nu trebuie să vorbească pentru a te anunța că s-a săturat. Imediat ce observați semne de oboseală, cel mai bine este să opriți activitatea curentă pentru a-i permite să se odihnească. Dacă suprastimularea este dăunătoare pentru copil, la fel este și lipsa stimulării. Este o chestiune de dozaj! Dacă ai grijă de el și îi acorzi atenție și dragoste, bebe va avea tot felul de oportunități de a fi stimulat și de a se dezvolta armonios.
Citește și despre: Bebelușul între neglijență și suprastimulare, două extreme de nedorit și prin urmare de evitat
Când suntem la serviciu și bebelușul sta cu bona, merge la bunici sau la creșă, timpul de distracție cu copilul este uneori limitat. Îndepărtează-te de sentimentul de vinovăție: ceea ce contează este să dedici puțin timp în fiecare zi, dimineața și seara, pentru a te juca cu bebe. Schimbarea de dimineață sau baia sunt si momente de joacă benefice pentru micutul tau. Poți recupera și în weekend! Ultimul sfat: opriți smartphone-ul pentru a fi complet conectat cu copilul.
Ce nu știi este că jocul cu bebelușul nu este bun doar pentru el
Chiar dacă ești obosit și îngrijorat, jocul cu copilul tău este și o oportunitate de a te deconecta total și de a uita de grijile zilei. Îți scade stresul! Este, de asemenea, un mod frumos de a recădea puțin în copilărie și de a crea o paranteză în viața ta de adult, care este puțin prea ocupată. Iar dacă ți-e frică și nu știi cum să o faci, ai încredere în tine și în creativitatea ta: profită din plin de acest timp alături de micuțul tău!
CITEȘTE ȘI DESPRE: Întârzierea în dezvoltare în funcție de vârsta copilului – Semne de alarmă
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.