Scaunul verde la bebelusi reprezintă una din spaimele majore ale părinților, mai ales dacă sunt la primul bebe. De cele mai multe ori, starea de sănătate a unui copil se analizează în funcție de ceea ce se consideră a fi „normal”, o stare care nu se abate de la regula generală. Realitatea însă este diferită, deoarece fiecare copil are o dezvoltare unică. Să luăm un exemplu concret: scaunul bebelușului în ceea ce privește culoarea, consistența și frecvența acestuia = indicatori ai stării de sănătate.
Cu toții știm că primul scaun al nou-născutului se numește meconium, acesta eliminându-se în primele 24h după naștere și are o culoare verde-negricios. Ulterior apar scaunele de tranziție, păstoase și maronii. Până în acest punct totul pare a fi ca și la carte.
Diferențele scaunului la copilul hrănit la sân versus artificial
În funcție de metoda de alimentație, artificială sau naturală, putem aprecia culoarea și consistența materiilor fecale. Astfel, un nou-născut hrănit exclusiv la sân va avea scaune aproape zilnic sau în urma fiecărei alăptări, de consistență semi-lichide spre păstoase de culoarea mustarului cu grunjoare de grăsime. Copilul alăptat la sân elimină materiile fecale atât de frecvent deoarece laptele matern este mult mai ușor digerabil, față de uzualele formule de lapte din comerț.
Bebelușul hrănit cu formulă va avea scaunele mai păstoase, de culoare galben-maroniu cu o frecvență mai redusă, datorită consistenței mai dense a laptelui praf. După vârsta de 4-6 săptămâni, în ceea ce privește copiii alăptați exclusiv, scaunul poate fi absent chiar și până la o perioada de 10 zile cu modificări ușoare ale consistenței, fluctuații care nu trebuie să alarmeze mămica. Toate aceste procese tranzitorii fac parte din transformările care se produc în mod normal în viața prichindelului. Citește și despre: Scaunul cu mucus sange bebelusi
Bebe are scaune apoase. Mă îngrijorez?
Un argument al scaunelor apoase și mai frecvente s-ar putea datora schimbării sânului înainte de a fi golit de tot. Primul val de lapte este mai bogat în lactoză și mai slab din punct de vedere caloric, iar prin schimbarea rapidă a sânului, bebele va ingera mai multă lactoză ceea ce poate produce chiar diaree. În acest caz recomandarea este că mămica să aștepte că sânul să se golească complet, în general alocându-se nu mai puțin de 15 minute pentru fiecare sân în funcție de producția de lapte matern.
Când știm dacă copilul a mâncat suficient?
Nou-născutul își stabilește singur frecvența alaptarilor, dar și rația alimentară în funcție de vârstă. Prin generalizare înțelegem că în primele 2-7 zile, bebelușul suge la sân mai frecvent, chiar și la un interval de 1-3 ore, pentru ca mai târziu, în urma stabilirii lactației, să suga la un interval de 3-4 ore. Pentru a stabili eficacitatea procesului de hrănire, vom cântări copilul o dată pe săptămâna cu urmărirea curbei ponderale. În timpul alăptării la sân, mămica nu va schimba copilul de la un sân la celălalt într-un interval scurt, ci îi va permite copilului să se retragă. CITEȘTE ȘI: Culoare și textură în scutecul bebelusului | Când e normal? Când chemi pediatrul?
De ce are bebelușul scaunul verde?
Există mai multe motive pentru care bebe poate să aibă scaunul verde. În ciuda aspectului verzui al scaunului, acesta poate fi normal atât timp cât starea copilului este mulțumitoare, micuțul este fericit, ia în greutate, apetitul este păstrat. Dacă totuși vă preocupă motivul apariției acestor scaune verzi, iată care pot fi motivele:
Scaunul verde la bebelusi – Exces de lactoză
Dacă bebelușul are scaune frecvente de culoare verde, ia în greutate dar pare că este tot timpul agitat și are multe gaze sau chiar disconfort abdominal, atunci s-ar putea ca piticul să primească un procent prea mare de lactoză – un glucid prezent in lapte greu digerabil care poate fi cauza balonării, a scaunelor verzi și apoase.
Scaunul verde la bebelusi – Copilul nu primește suficient lapte
În momentul în care bebele are scutecele cu o ușoară tentă verzuie, ne gândim și la un consum insuficient de lapte matern. Împreună cu acest aspect asociem și agitație psihomotorie, treziri dese cu plâns, greutate staționară, nevoia continuă de a fi pus la sân.
Scaunul verde la bebelusi – Prezența unei alergii sau a unei intoleranțe la un aliment consumat de către mamă
Dacă bebelușul este alăptat exclusiv la sân are frecvent scaune verzi, este mereu agitat sau are alte simptome precum eczeme sau congestie nazală (nas înfundat), acestea pot fi debutul unei alergii la unele alimente pe care mama le consumă în perioada alăptării, de exemplu APLV – alergia la proteinele din laptele de vacă. Pentru a confirma APLV se vor exclude toate produsele lactate din alimentație timp de 4 săptămâni, ulterior se vor reintroduce treptat cu o atentă monitorizare a semnelor și simptomelor care pot apărea.
CITEȘTE ȘI: Alergia la proteinele din laptele de vacă (APLV) pe înțelesul părinților
Scaunul verde la bebeluși – Alimentația mamei conține multe legume verzi
Dacă mama sau bebelușul diversificat a mâncat multe legume verzi, există teoria conform căreia micuțul va elimina scaune verzi. Un scaun verde neînsoțit de disconfort abdominal, plâns neconsolabil, scădere în greutate sau pierderea apetitului, nu reprezintă un motiv de îngrijorare
Scaunul verde la bebeluși – Medicația mamei sau a copilului
Antibioticele sau suplimentele cu fier pot determina scaune în culori mai ciudate printre care și cele verzui, dar care la fel nu trebuie privite ca motive de panică.
Scaunul verde la bebeluși – Erupția dinților de lapte
Apariția primilor dințișori se asociază ocazional cu scaune verzi și eventual semi-lichide datorită producției excesive de salivă care poate „deranja” stomacelul micuțului, rezultând aceste tulburări gastro-intestinale.
Scaunul verde la bebeluși – Schimbarea bruscă a alimentației
Modificarea precipitată a tipului de lapte, de la cel matern la formulă sau viceversa, poate determina modificări ale tranzitului mai puțin plăcute pentru cel mic, dar și momente de neputință pentru părinți.
CITEȘTE ȘI: Alergiile alimentare la bebeluși și copii. Cum arată, de ce apar, cum se țin sub control și regulile de prevenție
Scaunul verde la bebelusi – Cauzele posibile labebe alăptat exclusiv la sân
- Dezechilibrul florei intestinale. În intestinul celui mic există o populație echilibrată de bacterii bune care colonizează în mod normal microbiomul intestinal, numite probiotice și bacterii rele care uneori depășesc numărul normal. Acest dezechilibru numit disbacterioza sau dismicrobism se datorează în mare parte imaturității organice a nou-născutului, acesta având scaune cu un colorit verzui. În această circumstanță se poate interveni prin administrarea unui complex de pre- sau probiotice.
- Alimentația bogată a mamei în leguminoase și fructe verzi: spanac, mazăre, dovlecel, salată etc.
- Nou-născutul sau copilul prematur, adesea necesită suplimente alimentare cu fier sau antibiotice care pot perturba microbiomul intestinal.
- Lactația insuficientă asociată cu o nepotrivire dintre primul val de lapte care este mai apos cu rol de hidratare și ultimul val, mai dens, menit să satisfacă nevoile nutritive ale copilului. Manifestările se exemplifica prin scaune spumoase verzi cu scădere ponderală și care se datorează schimbării copilului de la un san la altul fără ca micuțul să se hrănească corespunzător.
CITEȘTE ȘI:
5 motive pentru care bebelușii alăptați se trezesc să pape peste noapte
Scaunul verde la bebelusi – Cauzele la bebelușul hrănit cu lapte praf
Copilașii alimentați cu formulă de lapte praf, pot fi și ei „victimele” scaunului verde, posibil datorită conținutului crescut de fier din compoziția formulei, care nu este atât de bine tolerat de către sistemul digestiv imatur al nou-născutului.
Apariția materiilor fecale verzi nu trebuie să direcționeze părinții către un diagnostic drastic. În primul rând trebuie să observăm starea generală a copilului care ne va orienta spre o posibilă suferință. În al doilea rând, de cele mai multe ori un singur simptom/semn nu trebuie întotdeauna să tulbure judecată părinților sau să aducă sentimente de neliniște.
Elemente care necesită intervenție din partea pediatrului:
– stare de agitație sau chiar letargie
– scădere ponderală
– vărsături frecvente
– erupții cutanate
– scaune cu mucus, sânge sau cu miros neplăcut
Dacă scaunul verde este de natură infecțioasă, acesta se va asocia cu mucus, stare generală alterată, scădere în greutate, febră iar diagnosticul se va pune în urma unei examinări complete la care se adaugă o coporocultura, eventual o coprocitograma, urmat de instituirea unui tratament la indicația medicului. CITEȘTE ȘI: Scaunele nou nascutului | Scurt ghid legat de ce e normal si ce nu
Pentru liniștea părintelui, dar și pentru confortul micuțului, se recomandă a se consulta pediatrul sau medicul de familie care cunoaște istoricul complet al pacientului în cauza. De cele mai multe ori, scaunul verde neregulat neasociat și altor semne sau simptome este inofensiv și este doar rezultatul schimbărilor prin care trece micuțul în noul mediu.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.