Eu, pe viitoarele mame, le-aş sfătui să ceară ajutor specializat dacă întâmpină dificultăți şi să nu renunțe la alăptare decât dacă starea de sănătate a mamei sau a copilului o impune, le-aş sfătui să dea şansă alăptării, alăptarea creează legături minunate! Poveste de alăptare trimisă de Bianca, 32 ani, mamă a trei băieți.
Te-ai informat despre alăptare în timpul sarcinii sau nu te-a preocupat acest aspect? Daca te-ai informat, de unde ai “colectat” aceste informații? Cum a fost debutul alăptării, cand ai pus copilul la sân după naștere, cum au decurs primele zile?
Nu m-am informat despre alăptare în timpul primei sarcini, eram convinsă că îmi va fi uşor să alăptez, mama mă alăptase 11 luni, toți apropiații îmi spuneau că ar fi fost „foarte mult”. Din păcate, dupa prima naştere, nu mi-a fost uşor, consider că nu am avut suficient suport din partea cadrelor medicale, copilul nu mi-a fost adus în salon după naşterea prin cezariană. După cea de-a doua naştere am devenit mai „bătăioasă”, mi-am cunoscut drepturile şi mi-am cerut copilul în salon, l-am alăptat la 30 de minute de la naştere. Cea de-a treia naştere nu a avut loc în România, am avut copilul pe braț începând cu minutul 5, alăptarea a decurs minunat.
Ai simtit ca ai nevoie de sprijin în alăptare? Ai primit acest sprijin? De la cine sau sub ce forma? Ai simtit vreodata că ți se pun piedici în alăptare? Detaliază
În urmă cu 8 ani şi 9 luni (atunci aveam câteva zile de la prima naştere) am simțit că aş avea nevoie de sprijin, l-am solicitat asistentelor din maternitate dar nu l-am primit, la acea vreme nu ştiam de existența consultanților în alăptare. Da, am simțit piedici. Atât din partea cadrelor medicale ce mă îndemnau să alăptez nou-născutul la program – nu mai devreme de 3 ore, să „abuzez” de „proba suptului”, cât şi din partea apropiaților care mă sfătuiau să introduc formulă de lapte praf. CITEȘTE ȘI: De ce să respingem alăptarea la PROGRAM în favoarea alăptării la CERERE?
Care au fost greutatile intampinate pe parcursul alaptarii si cum ai reusit sa le depasesti? În ce mod crezi că te-a ajutat pe tine alăptarea, care sunt avantajele pe care le-ai identificat pentru tine?
Una dintre greutățile prin care cred că trece orice proaspată mămică este oboseala. Încercam să dorm cel puțin o dată în timpul zilei, când dormea şi nou-născutul. M-au ajutat mult şi suplimentele cu magneziu, administrate la recomandarea medicului de familie. Consider că alăptarea vine cu avantaje atât pentru mamă cât şi pentru copil. Este cunoscut faptul că alăptarea ajută mama să se recupereze mult mai uşor după naştere.
Mi-am dorit foarte mult să nasc natural şi nu am reuşit, alăptarea m-a ajutat să-mi depăşesc acest „handicap”, faptul că reuşeam să-mi hrănesc puiul la piept mi-a îmbunătățit tonusul psihic. Apoi aspectele logistic şi financiar, mi-a fost mult mai uşor să îi ofer copilului sânul pentru a se hrăni decât să pregătesc biberoane cu formulă de lapte praf (despre care ştim că nu are un preț neglijabil), apoi spălarea şi sterilizarea acestora.
In ce mod crezi ca l-a ajutat pe copil alaptarea, ce avantaje ai identificat pentru el?
Pentru ai mei copii (şi sunt convinsă că şi pentru ai multor alte mame), sânul nu a fost doar sursă de hrană, sânul le-a fost „refugiu” la fiecare supărare, la fiecare erupție dentară, la fiecare ieşire din „zona de confort” sânul le aducea alinare. Un alt avantaj pe care îl consider extrem de important este cel legat de imunitate, au trecut foarte uşor peste toate răcelile (îmi este cunoscut faptul că nu „răcim” din cauza frigului ci a virusurilor, cred că mi-e mai comodă afirmația „Am răcit.” celei „M-am virusat/infectat/ etc.”).
Cum s-au raportat membrii familiei (partener/părinții tăi/socrii tăi/eventuali frați mai mari ai copilului) la acest aspect, al alăptării?
Mama şi soacra au alăptat destul de mult (aşa consideram eu la prima sarcină) şi nu au fost împotriva alăptării. Am primit, în schimb, îndemnul de a diversifica copilul începând cu vârsta de 4 luni, ceea ce nu am făcut, mă informasem că diversificarea ar trebui începută la vârsta de 6 luni, sau chiar şi după această vârstă dacă bebeluşul nu poate sta în şezut. Partenerul m-a susținut, avea oareşce îndoieli legate de alăptare dar s-au risipit odată cu alăptarea celui de-al doilea copil. CITEȘTE ȘI: Alaptarea bebelușului mai mare de 12 luni și presiunile celor din jur | Cum să le faci față
Ai simțit vreodată că ai dori să întrerupi alăptarea, că nu mai reziști? Ce te-a făcut să nu pui în practică acest gînd? Cât a durat alăptarea? Cum s-a încheiat?
Am simțit că îmi doresc să nu mai alăptez, dar de fiecare dată realizam că nu alăptarea mă extenua ci celelalte sarcini legate de gospodarie. Rațiunea şi fericirea din ochii copilului la sân m-au determinat să nu pun în practică gândul întreruperii alăptării. Primul copil, născut în februarie 2012, a fost alăptat până la vârsta de doi ani, eram deja însărcinată cu cel de-al doilea copil, sângerasem, doi medici mi-au spus să întrerup alăptarea dacă nu vreau să pierd sarcina.
Cel de-al doilea, născut în septembrie 2014, a fost alăptat până la vârsta de doi ani, cam la o lună înaintea împlinirii vârstei de doi ani suferise o intervenție stomatologică majoră, îi fuseseră montați alți incisivi şi îndepărtat frenul labial, din păcate nu mai ştia/putea să se ataşeze corect la sân, muşca la fiecare ataşare. Am reuşit să îl alăptez până la doi ani şi câteva zile, mi-ar fi plăcut să încerc tandemul cu el şi frațiorul lui născut în octombrie 2016. Pentru cel de-al treilea copil alăptarea nu s-a încheiat: 4 ani, o lună şi câteva zile. Continuăm, pentru toți mi-am dorit autoînțărcare, la cea de-a treia încercare pare că suntem pe drumul cel bun, sperăm să nu intervină nimic. CITEȘTE ȘI: Înțărcarea naturală – un proces natural deși lent
Daca ar fi să dai câteva sfaturi despre alăptare viitoarelor mame, care ar fi acelea?
Eu, pe viitoarele mame, le-aş sfătui să ceară ajutor specializat dacă întâmpină dificultăți şi să nu renunțe la alăptare decât dacă starea de sănătate a mamei sau a copilului o impune, le-aş sfătui să dea şansă alăptării, alăptarea creează legături minunate!
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Citește mai multe povești de alăptare:
În loc să mă încred în instinctele mele, am ales să folosesc mamelonul de silicon. Am făcut niște ragade de toată frumusețea …
„Bebe e puturos, iar mameloanele sunt prea scurte și le scapă”. Voiam doar ca lăpticul meu să ajungă la bebe, nu-mi mai păsa de nimic
După ore de plânsete în brațele mele, cădeam inevitabil în veșnicele gânduri: nu am suficient lapte, laptele meu nu e bun, îmi chinui copilul, mai cresc copiii și cu lapte praf…
Bebe a rămas acasă cu tati și o hrănea cu lapte praf, iar eu, în spital, mă mulgeam zilnic pentru că aveam sânii plini
Mamică pentru prima oară și aventura alăptării. Contează enorm să ai pe cineva care să te încurajeze și să iți explice fără să te facă să te simți ultimul om
Nu m-a vizitat niciun consultant în alăptare și NIMENI nu l-a verificat pe bebe să vadă dacă are fren
Nu mai suportam durerea, până și aerul mă deranja. Cum am reușit să alăptez fără durere, ce poziții au fost de ajutor
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.