Micutii tai par sa se ciondaneasca intruna, sa aiba mereu ceva de impartit, sa fie mereu in competitie unul cu celalalt? Inseamna ca si in familia ta se manifesta rivalitatea dintre frati! Este ea normala? Sanatoasa? O poti tempera?
Unii frati si surori sunt cei mai buni prieteni din lume. Altii par sa se certe intruna, sau sa oscileze intre perioade in care sunt de nedespartit si perioade in care parca ti-e si teama sa ii lasi impreuna nesupravegheati. In unele cazuri aceasta rivalitate incepe inainte ca mezinul sa se nasca si continua o lunga perioada de timp. Pentru tine ca parinte este dureros sa ii vezi ca se cearta intruna, dar si pentru ei aceasta situatie nu aduce decat frustrare si stres. Afla ce poti face ca sa ii ajuti sa se inteleaga…ca fratii!
De ce se cearta fratii?
Copiii sunt diferiti, asa ca si motivele pentru care se cearta pot sa difere. De cele mai multe ori este vorba despre gelozie sau competitie, insa exista si alti factori care nuanteaza interactiuna dintre copii:
Nevoile diferite ale fiecaruia. Este normal ca schimbarile prin care trece fiecare dintre frati sa schimbe felul in care interactioneaza unul cu celalalt. De exemplu, intre 2 si 3 ani toti copiii au un simt al proprietatii foarte dezvoltat si invata sa isi exprime vointa, prin urmare este posibil sa reactioneze violent. La varsta scolara, copiii au un simt al dreptatii foarte dezvoltat, asa ca s-ar putea sa nu inteleaga de ce parintii se comporta diferit cu el si cu fratele sau mai mic.
Temperamentele diferite. Copiii au temperamente diferite care, combinate cu diverse stari de spirit si personalitati diferite, pot isca scantei. Un copil agitat si unul relaxat vor intra adesea in conflict. Un copil extrem de dependent de parinti va starni resentimente din partea fratelui, care isi doreste acelasi grad de antentie.
Nevoi speciale. Uneori, unul dintre frati poate avea nevoie de mai multa atentie din partea parintilor. O boala, dificultati de invatare, efortul de adaptare la un nou colectiv sunt cateva exemple in care copilul poate avea nevoie de mai mult sprijin decat de obicei. Ceilalti copii ar putea receptiona asta intr-un mod negativ. CITEȘTE ȘI: Cum te pot ajuta cu adevărat bunicii în creșterea copiilor
Cum ar trebui sa reactionezi cand copiii intra in conflict unul cu celalalt?
Certurile sunt o sursa majora de disconfort pentru toti membrii familiei si este normal sa nu le suporti dincolo de un anumit punct. Care este cea mai eficienta metoda de a le face fata?
Ori de cate ori e posibil, incearca sa nu te implici. Daca mereu intervii atunci cand copiii se cearta, nu faci decat sa creezi alte probleme. Copiii vor incepe sa astepte ajutorul tau mereu, in loc sa invete sa isi rezolve singuri conflictele. De asemenea, exista un mare risc de a parea ca iei partea unuia dintre copii, si asta este ultimul lucru de care ai nevoie, caci e o sursa majora de conflict intre frati.
Daca te ingrijoreaza felul in care isi vorbesc copiii atunci cand se cearta, profita de un moment linistit si explica-le ca in familia voastra nu se accepta poreclele rautacioase sau cuvintele jignitoare. Daca totusi nu ai de ales si trebuie sa intervii, tine seama de cateva sfaturi:
Desparte-i pe copii pana cand se calmeaza amandoi. Daca vrei ca ei sa invete ceva din asta, asteapta-i sa fie linistiti si dispusi sa discute si sa asculte
Nu incerca sa afli cine a inceput sau cine a fost vinovat. Intr-o cearta, toti cei implicati sunt vinovati.
Incearca sa transformi situatia in una din care fiecare dintre copii are ceva de castigat. Se cearta pentru o jucarie? Antreneaza-i intr-un joc care nu se poate juca decat in doi! CITEȘTE ȘI: Depresia post-partum poate afecta orice mămică! Iată 5 simptome de care e posibil să nu fi auzit
Cum ii ajuti sa se inteleaga si sa nu se mai certe?
Este important sa intervii corect intr-o situatie de criza, dar si mai important este sa faci schimbarile necesare pentru a putea preveni conflictele:
Stabileste reguli clare despre care care este comportamentul acceptat in familia voastra si care sunt gesturile pe care nu le tolerezi. In familia voastra nimeni nu loveste pe nimeni, nu se tipa, nu se injura, nu se inventeaza porecle jignitoare si asa mai departe. Implica-i activ in stabilirea acestor reguli si a consecintelor pe care incalcarea lor le va genera.
Nu ii invata pe copii ca totul trebuie sa fie mereu „egal”. Nimic in viata nu e perfect egal, si la un moment dat unul dintre ei poate avea mai multa nevoie de atentie/suport decat celalalt
Invata-i pe copii sa se organizeze in asa fel incat sa faca activitatile care sunt pe placul fiecaruia dintre ei. Unul dintre ei poate iubi timpul petrecut afara, in timp ce celalalt iubeste sa stea sa citeasca. Fa-le programul in asa fel incat sa le faca pe amandoua, chiar daca nu in aceeasi zi.
Ajuta-i pe copii sa aiba parte si de activitati individuale. Ambii au nevoie si de activitati pe care sa le faca singuri sau impreuna cu prietenii lor si in care sa nu fie implicat fratele/sora
Distrati-va impreuna ca o familie. Asta ii invata si pe ei sa colaboreze si reduce tensiunile acumulate intre ei. Este important sa nu pui neaparat la suflet aceste conflicte si sa retii ca in orice familie cu mai multi copii, acestia ajung sa se certe la un moment dat. Important este sa ai grija ca aceste mici conflicte sa nu devina frecvente si sa nu escaladeze! CITEȘTE ȘI: Îți dorești să fii mamă de 2 copii? Te ajutăm să risipești toate îndoielile și temerile! Vei fi o mamă la fel de minunată și pentru al doilea copil
Tu cum ai gestionat rivalitatea dintre copiii tai?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.