Etapa in care copilul este dispus sa renunte la scutece si sa inceapa sa foloseasca olita sau reductorul este mult asteptata de parinti, uneori chiar cu prea mare nerabdare. Afla din acest articol la ce varsta sunt copiii pregatiti sa renunte la scutece si sa invete sa folosesca olita sau reductorul.
La ce varsta sunt pregatiti copiii sa renunte la scutece si sa foloseasca olita?
E bine de stiut ca nu exista o varsta standard la care trebuie sa se intample acest lucru iar parintii copiilor care sunt mai reticenti la a renunta la scutece nu trebuie sa se simta complexati, ingrijorati sau chiar invidiosi comparandu-si copilul inca “scutecist” cu altii de aceeasi varsta care au trecut in etapa urmatoare. Trecerea copilului de la scutec la olita/reductor difera de la copil la copil, nu exista o reteta sigura si de succes pentru a face aceasta trecere “ca la carte” insa sunt informatii generale care ar fi bine sa fie stiute de catre fiecare parinte. Am putea spune ca regula generala este aceasta: trecerea de la scutec la olita/reductor se face lin, fara stres, fara frustrari, fara impotriviri si dese “accidente” atunci cand copilul este pregatit! Dar acest moment in care este pregatit si fizic si psihic sa utilizeze olita sau reductorul difera de la copil la copil si din pacate nu toti parintii sunt dispusi sa astepte acel moment.
Renuntarea la scutece – Care sunt motivele pentru care parintii isi doresc copilul “afara din scutece” si trecerea la olita?
Exista motive subiective si motive obiective, motive care le par parintilor bune dar nu au relevanta pentru copil si motive care intr-adevar sunt pentru binele copilului. Sa vedem cateva dintre aceste motive pentru care unii parinti isi doresc cu nerabdare renuntarea la scutece si trecerea la folosirea olitei sau a reductotului:
Renuntarea la scutece pentru a face economie la bani. Desigur ca acest motiv este important pentru parinte, scutecele fiind o cheltuiala lunara serioasa, insa copilul nu e pregatit sa renunte la scutece doar din cauza bugetului familiei, de care el nu are habar.
Renuntarea la scutece deoarece copilul nu e primit la gradinitele de stat daca inca foloseste scutec. Acesta este alt motiv pentru care parintii dau zor sa invete copilul la olita si se gandesc sa inceapa antrenamentul cat mai devreme pentru a fi siguri ca reusesc sa atinga “targetul” cand copilul implineste varsta necesara acceptarii la gradinita. Insa inscrierea la gradinitele de stat nu incepe decat dupa ce copilul a implinit varsta de 3 ani.
Renuntarea la scutec deoarece e rusinos sa poarte pampersi la varsta de 2-3 ani. Mentalitatea unor parinti nu le permite sa vizualizeze un copil de 2-3 ani cu scutec deoarece “e mare/ e rusinos/ pe vremea noastra nu erau scutece de unica folosinta si eram pusi pe olita la 6 luni”
Renuntarea la scutece deoarece prietenii din parc mai mici poarta deja chilotei si noi nu. Alti parinti incep renuntarea la scutece mai mult din ambitie, fiindca se simt rusinati si complexati ca alti copii din anturaj au renuntat deja la scutece si “daca ei au putut, poate si al meu”.
Renuntarea la scutece deoarece este cauza eritemului fesier. Datorita faptului ca copilul face frecvent iritatii din cauza scutecului, are pielea sensibila si ii este mai bine lasata la aer sau in contact cu bumbacul chilotului daca intr-adevar s-au incercat mai multe marci de scutece si cu toate s-a ajuns la aceste iritarii in zona fesiera este mai bine sa incercati sa faca la olita. Indiferent de motivele pe care le aveti trebuie sa aveti intotdeauna in vedere binele copilului pe care nu ar trebui sa-l sacrificati pentru niciun alt interes. Chiar daca parintilor li se pare un lucru simplu, pentru copil este un demers nou care daca nu este condus cum trebuie poate avea repercusiuni nedorite. CITEȘTE ȘI: Metode pentru pentru învățarea la oliță a copilului – E pregătit să renunțe la scutece?
Renuntarea la scutece – Informatii de ordin general pe care ar trebuie sa le stie orice parinte:
Inainte de a incepe antrenamentul la olita este bine sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:
Controlul sfincterelor apare in jurul varstei de 18 luni, adica atunci incepe sa se produca maturizarea vezicii urinare si a intestinelor astfel incat copilul sa isi poata exprima dorinta de a a-si face nevoile si sa astepte pana e pus pe olita/WC.
Controlul sfincterelor in timpul somnului se face mai tarziu in cazul majoritatii copiilor, de aceea de obicei copilul este pregatit sa renunte la scutecul de noapte doar dupa cateva luni de la renuntarea pe timpul zilei.
Fortarea copilului sa renunte la scutec inainte sa fie pregatit, insistenta, cearta pentru “accidente”, presiunea pusa asupra lui, toate acestea vor ingreuna progresul demersului si va avea consecinte nocive precum enurezisul la varste mai mari.
Chiar daca incepeti “antrenamentul” devreme, majoritatea copiilor nu ajung sa semnalizeze in mod constient fiecare nevoie si sa astepte pana sunt pusi pe olita/WC de fiecare data decat in jurul varstei de 2 ani, asa incat daca totusi decideti sa-l invatati mai devreme sa nu aveti asteptari prea mari si sa nu fiti dezamagiti daca rezultatele nu sunt cele dorite.
Cum se procedeaza pentru a se renunta la scutece si a invata copilul sa foloseasca olita sau reductorul?
Exista mai multe variante prin care se poate invata copilul sa renunte la scutece si sa invete sa foloseasca olita si fiecare parinte trebuie sa tina cont de ce i se potriveste copilului sau, intotdeauna urmand regula: fara presiune, insistente, pedepse, cearta, santaj.
Folosirea olitei – Metoda cominicarea eliminarii
Pentru cei care doresc ca bebelusul sa foloseasca cat mai putine scutece exista metoda “comunicarea eliminarii” care poate fi aplicata inca din primele zile ale copilului, insa necesita maxima atentie din partea mamei, abilitatea de a interpreta semnalele bebelusului, viteza de reactie. Metoda „comunicarea eliminarii” presupune a lasa copilul fara scutec si a fi pe faza cand el da semne ca urmeaza sa-si faca nevoile: se agita, inroseste, scoate anumite sunete, se crispeaza urmand a-l tine deasupra unui recipient in clipa urmatoare, sau chiar a-l aseza pe olita atunci cand el poate sta bine in fund, dupa varsta de 6 luni. De retinut!
- Aceasta metoda nu este pentru oricine caci implica maxima disponibilitate fizica si afectiva a mamei, precum si capacitatea de a interpreta corect mesajele transmise de bebelus.
- A pune copilul de cateva luni pe olita, la interval regulate, NU inseamna a face “comunicarea eliminarii”!
- Este acceptabil a pune copilul pe olita dupa 6 luni doar daca o facem strict in momentul eliminarii si strict in acest scop.
- Daca-l punem cand credem noi ca ar trebui sa faca, fara sa avem semnale din partea lui, nu vom obtine decat cel mult un “succes” din pura intamplare si toata procedura va semana cu un dresaj.
- De asemenea faptul de a pune copilul pe olita si a-l lasa minute intregi, uneori zeci de minute “pentru a-l obisnui cu olita, in caz ca poate totusi va face ceva, sa se distreze colorand sau jucandu-se” poate fi foarte nociv, afectand atat postura copilului cat si cauzand viitoare probleme digestive sau crescand riscul de prolaps rectal
Folosirea olitei – Obisnuirea treptata a copilului cu olita
Incercarea de a obisnui copilul cu folosirea olitei poate incepe in jurul varstei de 1 an dar parintii nu trebuie sa se astepte la un succes rapid, caci oricum renuntarea totala la scutec este putin probabil sa se intample inainte de 2 ani. Copilului i se poate arata olita, reductorul, explicandu-i-se rolul lor, pot fi incurajati sa semnalizeze cand au o nevoie, pot fi atrasi in a-si alege singuri chiloti, li se pot pune filmulete educative pe aceasta tema, pot fi lasati fara scutec daca ei isi doresc sau sunt de acord cu acest lucru, caci sunt si copii care se impotrivesc cu inversunare si acestia trebuie lasati in pace, nefiind inca pregatiti cel putin din punct de vedere psihologic. Important este sa existe rabdare si intelegere, parintii sa-si asume “accidentele”, sa nu certe sau sa rusineze copilul pentru un lucru firesc si sa nu para prea insistenti, multi copii fiind reticenti la insistente. CITEȘTE ȘI: Renunțarea la scutec – Cum alegem olița perfectă
Folosirea olitei – Lasarea copilului sa decida singur momentul renuntarii la scutec
Desi multi parinti nu concept acest lucru, este calea cea mai usoara de a face trecerea de la scutec la olita sau chiar direct la WC, nu implica stres, reticenta, impotrivire si nici “accidente” care necesita dat cu mopul prin casa, dezinfectat… Orice copil care vede clar la ce foloseste WC-ul, si-a vazut parintii, fratii sau alti copii in aceasta postura si deci o percep ca fireasca, va dori la un moment dat sa faca acelasi lucru. Cand initiativa vine din partea copilului in general este clar ca atunci este cu adevarat pregatit. Desigur ca parintii il pot intreba din cand in cand daca isi doreste chiloti, daca vrea sa-si faca nevoile la olita/reductor iar daca raspunsul este “da”, inseamna ca atunci este momentul.
Experientele parintilor arata ca este frecvent ca acei copii cu care se incepe “antrenamentul” de la 1 an sa ajunga sa renunte complet la scutece si sa nu aiba “accidente” doar dupa 2 ani, uneori chiar 3, in timp ce copiii care au fost lasati sa ia ei initiativa, acest lucru survenind in general intre 2 ani jumatate si 3 ani jumatate, sa scape total de scutec de pe o zi pe alta, chiar si pe timpul noptii. Renuntarea la scutec depinde in primul rand de copil si este cu atat mai rapida cu cat copilul este mai pregatit, indiferent de cata munca de convingere ducem noi, parintii, si cata energie irosim. Orice metoda am alege, trebuie sa tinem cont ca trebuie sa fie acceptata de copil si sa excluda total forta, umilirea, pedeapsa, dresajul, santajul.
Copilul tau la ce varsta a renuntat la scutece? Cum l-ai invatat sa foloseasca olita sau reductorul?
CITEȘTE ȘI: De ce să nu-l pui devreme pe bebe la oliță
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.