La nastere nou-nascutul are deja cateva reflexe formate. Acestea sunt comportamente innascute care ajuta copilul sa-si satisfaca nevoile de baza. Pe masura ce creste, aceste reflexe vor disparea. La nastere medicul sau asistenta verifica aceste reflexe care sunt semne ale unei stari bune de sanatate neurologica.
REFLEXUL DE SUPT – pus la sanul mamei, bebelusul apuca sfarcul si incepe sa suga. Aceste este un reflex innascut de supravietuire, ce ii permite sa manance si sa creasca. Bebebelusul va suge tot ce poate fi dus la gura – sanul, suzeta sau degetul. Va suge chiar si degetele de la picioare la un moment dat.
REFLEXUL DE ORIENTARE – reflexul de cautare a sanului este foarte pronuntat atunci cand ii este foame. Daca ii mangai obrazul el se va intoarce in directia atingerii cu gura deschisa cautand sanul.
REFELEXUL “MORO” sau “de alarma” apare atunci cand bebelusul este surprins de un zgomot puternic, o miscare brusca sau de o lumina puternica. Brusc, el isi va intinde bratele si picioarele, isi va indrepta tot corpul si este posibil sa inceapa sa planga. Bebelusul s-ar putea alarma mai tare daca este intins pe spate.
REFLEXUL DE APUCARE – cand ii dai un deget de-al tau, bebelusul va reactiona apucandu-te ferm de acesta. Te strange atat de tare, incat l-ai putea ridica putin. Daca incerci sa-ti retragi degetul te va strage si mai tare. Imediat dupa nastere medicul sau asistenta verifica acest reflex care indica tonusul, dezvoltarea si starea de bine.
REFLEXUL DE PASIRE sau mersul automat apare atunci cand bebelusul este tinut vertical si simte o apasare in talpi. El va face miscari de pasi in mod natural, incercand sa inainteze.
REFELEXUL DE INOT – daca pui bebelusul in apa, va incepe sa inoate fara probleme, deoarece plamanii se inchid la contactul cu apa. Cu toate acestea nu ar trebui sa-ti lasi niciodata copilul sa inoate sub apa.
Alte reflexe au rol protector. Bebelusul stranuta cand trebuie sa-si curate nasul sau acesta este iritat. Va stranuta si atunci cand ii intra o lumina puternica in ochi. Se fereste de un stimul dureros precum acul introdus in calcai pentru recoltarea sangelui. Daca este impins pe burta, isi ridica si roteste lateral capul, pentru a nu se sufoca.
Desi pare foarte firav, bebelusul nu este neajutorat.
Acestea sunt cateva din reflexele de care dispune bebelusul din primele zile de viata pentru a se putea adapta si a trai in afara cavitatii uterine.
Te-ar mai putea pe aceeasi tema:
Prima luna a bebelusului
Suptul degetului sau suzeta ?
Ce poate sa faca bebelusul tau ?
Cum sa alaptezi cu succes
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.