In pediatrie, mai ales cand e vorba de copii mici si foarte mici, laringita este considerata o entitate destul de periculoasa, care trebuie monitorizata atent deoarece poate evolua rapid catre insuficienta respiratorie.
Motivul este reprezentat de faptul ca la bebelus si copilul mic, caile respiratorii superioare au un diametru mic, iar la aceasta categorie de varsta exista riscul ca reactia exagerata a organismului sa determine umflarea lor pana la blocarea completa a trecerii aerului.
Avand in vedere gravitatea potentialelor complicatii, de multe ori si parintii si medicii pediatri intervin destul de agresiv in combaterea laringitei. Aceste metode sunt perfect justificate in cazul copiilor foarte mici sau al celor care au in antecedente complicatii sau boli care ar putea favoriza aparitia acestora, dar in cazul copiilor ceva mai mari, se poate interveni si altfel: mai facil si cu mai putine efecte adverse.
Homeopatia pune la dispozitia specialistilor o gama destul de variata de remedii care se adreseaza acestei probleme, in functie de particularitatile pacientului si a starii clinice a acestuia.
Ce fel de laringita se poate trata homeopatic?
Raspunsul este: orice fel. Reactia alergica necesita evaluare obligatorie la camera de garda, ea reprezentand o urgenta medicala care mai ales la copil nu poate fi tratata homeopatic din cauza evolutiei fulgeratoare, dar laringita uzuala, adesea de natura virala, beneficiaza de o gama larga de remedii care se adreseaza diverselor combinatii de simptome pe care le manifesta pacientul.
Remedii homeopatice pentru laringita
Argentum metallicum si Arum triphyllum: sunt considerate prima alegere in cazul laringitei aparute ca urmate a suprautilizarii faringelui si corzilor vocale. Sunt remediile perfecte pentru bebelusii care au plans ore in sir, sau pentru copiii care s-au jucat mult in aer rece.
Argentum mettalicum se poate recomanda inclusiv cantaretilor profesionisti care si-au pierdut vocea complet din cauza raguselii, pentru efectele sale rapide. Odata cu redobandirea vocii, e posibila expectorarea unei cantitati mari de mucus. Dupa administrarea de Arum triphyllum, in momentul curatarii gatului, e posibila aparitia unei dureri pasagere.
Phosphorus este recomandat atunci cand laringita este insotita de o senzatie de gadilat in gat suparatoare si intensa, care declanseaza pusee de tuse violente. Adesea, cititul si vorbitul inrautatesc tusea. Raguseala apare si este deosebit de intensa seara.
Drosera este unul dintre cele mai de incredere remedii homeopatice, fiind aleasa atunci cand predomina tusea uscata, iritativa. In gat exista o senzatie dureroasa, abraziva, vocea e joasa, lipsita de ton. Unii copii se plang ca le e greu sa inghita alimentele.
Causticum este ales cu precadere in laringitele aparute ca urmare a expunerii la aer rece, de aceea el este frecvent utilizat la copii. Este prima alegere a homeopatului in cazul in care raguseala si durerea in gat apar imediat sau la cateva ore dupa joaca prelungita in aer liber iarna.
Belladonna si Iodum sunt indicate atunci cand raguseala este insotita de o durere intensa a gatului. Gatul apare rosu si inflamat, ceea ce creeaza dificultati la inghitit.
De asemenea, copilul se plange ca simte ca si cum ar exista o umfltura in gat cauzata de constrictia muschilor din peretele faringian. Tusea e de asemenea prezenta, iar durerea acuta din gat se transforma intr-o senzatie de arsura. In timpul puseului de tuse, durerea se intensifica si uneori, ganglionii de la gat sunt inflamati si pot fi palpati.
Calcarea carbonica si Carbo vegetabilis sunt alese atunci cand laringita nu este insotita de durere de gat. In schimb, se aude mucusul pe trahee. Raguseala este mai puternica dimineata, iar tusea care ajuta la eliminaea unei parti din secretii ajuta la reducerea acesteia.
Aconitum napellus este ales in situatiile extrem de acute, cu debut brusc in jurul orei 11 dimineata sau seara, cand pacientul este foarte anxios si agitat, dar nu transpira.
Spongia tosta este indicata in cazul in care tusea latratoare apare in jurul orei 5 dimineata si se asociaza unei umiditati crescute a vremii de afara. Pacientul manifesta preferinta pentru bauturile calde.
Hepar sulfur se foloseste in cazurile severe de laringita, aparute noaptea, de obicei intre 2 – 3 dimineata, pe vreme uscata si rece.
In cazurile extrem de severe, Aconitum napellus, Spongia tosta si Hepar sulfur se alterneaza la fiecare 5 minute. Eficienta lor este foarte rapida, in 90% dintre cazuri eliminand necesitatea interventiei alopate pe baza de corticoizi.
Bromum se poate recomanda daca Spongia nu functioneaza satisfacator pe vreme umeda, cu vant. Adesea, pacientul este agitat, ingrijorat, caldut, cu o afinitate deosebita pentru malul marii.
Apis mellifica este recomandat in cazul intepaturii de insecte. Nu putem insista suficient spunandu-ti ca in cazul copiilor alergici, aceasta poate fi o urgenta medicala care sa necesite interventie extrem de prompta cu medicamente alopate puternice.
Cat de des se admnistreaza un remediu?
Daca in medicina clasica, medicamentele se iau la intervale orare fixe, in homeopatie, administrarea se face in functie de severitatea afectiunii si de evolutia pacientului. O afectiune acuta, care debuteaza brusc, cu simptome intense, poate necesita administrarea la fiecare 5 minute, 10 minute, 30 minute sau la fiecare ora cand copilul este treaz.
O afectiune cronica sau o recidiva pot fi tratate altfel. Avand in vedere numarul extrem de mare de aspecte care sunt luate in calcul de catre medicul homeopat inainte de prescrierea remediilor, nu numai alegerea tratamentului potrivit pentru copilul tau poate fi dificila pentru un neinitiat dar si stabilirea frecventei de administrare.
Odata ales remediul, poti administra o doza, reprezentata de 5 granule sub limba, apoi sa astepti si sa observi.
Daca dupa cateva ore nu se observa imbunatatiri, se mai administreaza o doza, dar daca dupa 3 doze nu exista schimbari in bine, inseamna ca e momentul sa schimbi remediul sau, mult mai bine, sa apelezi la sfatul unui specialist. Oricat de bine intentionat ai fi si oricat ai citi pe internet, tratamentul homeopatic trebuie personalizat in functie de atat de multi factori, incat numai medicul este in masura sa aleaga exact remediul potrivit fiecarei situatii in parte.
Tu cu ce ocazie le-ai facut cunostinta copilului tau si homeopatiei? Cum a fost evolutia laringitei tratate homeopatic?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.