“Copilul isi recunoaște mama după surâs.” (Virgiliu)
Continuăm seria materialelor cu o nouă temă propusă de Bambo Nature, și anume cea despre reflexele primare. Dacă precedentele au prezentat remediile împotriva iritației de scutec și sfaturile pentru îngrijirea optimă a unui nou-născut, lectura de mai jos ne familiarizează cu primele reacții involuntare ale micuțului tău, în ideea de a nu fi surprinși de niciun aspect al comportamentului lui.
Nimic nu poate pregăti pe deplin părinții pentru felul în care se vor simți când își vor vedea pentru prima dată minunea de bebeluș. În săptămânile ce vor urma, mama se va recupera (își va reveni, cu răbdare, la starea de dinainte de sarcină), tatăl își va asuma responsabilități, devenind protector, iar lumea lor se va transforma radical, datorită permanentei griji față de micuț. Emoțiile experimentate de proaspeții părinți pot trece de la bucurie imensă, la neliniște, stres și oboseală. Pe fondul fluctuațiilor de la o extremă la alta, apare însă o constantă care contează, și anume cea de a se minuna și lipi sufletește de bebeluș. Pe măsură ce legătura afectivă se sudează, intuiția mamei în ce privește nevoile copilului se intensifică, actionând ca un al 6-lea simț. Nu e nimic ciudat, învățați să aveți încredere în propriile simțiri, fie și ignorând câteodată sfaturile altora.
In vederea cunoașterii lui perfecte și a descifrării uimitoarelor sale reacții, ar trebui să parcurgeți și materialul de față, pentru a vă obișnui cu câteva noțiuni de bază care descriu reflexele primare ale nou-născutului. Pentru a se adapta cât mai ușor la noul mediu de viată, nou-născuții se nasc cu o serie de reflexe primare, necondiționate. Sunt caracterizate prin mișcări neuromusculare, involuntare, ce se declanșează la diferiți stimuli (atingere, miros, lumină, zgomot). Sunt specifice fiecărei specii, iar viteza de reacție și intensitatea lor variază în funcție de bebeluș. Odată cu creșterea și dezvoltarea, ele nu dispar, ci se modifică în mișcări controlate.
Sistemul nervos central (SNC) este reprezentat de encefal, organ protejat de cutia craniană, si de măduva spinarii, aflată in canalul medular al coloanei vertebrale. SNC este în prezent tratat ca un sistem care procesează informațiile venite din exterior, coordonează relaționările si generează un anumit comportament. Funcționarea SNC in paramentri normali se evaluează de către medicul pediatru, chiar in primele săptămâni de viată. În vederea cunoașterii perfecte a copilului tău și a descifrării fascinantelor sale reacții, le enumeram pe cele mai importante, precum și modul în care acestea se manifestă.
Reflexul de a suge apare atunci când gurița bebelușului este atinsă cu sânul, degetul ori biberonul. Prin mișcările de sucțiune, micuțul arată că e pregătit pentru a fi hrănit. La fel de natural cum a apărut, tot așa dispare, în jurul vârstei de 1 an.
Reflexul Moro (sau reflexul de startle). Acest reflex este declanșat atunci când bebelușul este brusc surprins sau simte că îi este amenințată poziția de echilibru. Bebelușul își extinde brațele și picioarele, își deschide mâinile și de obicei își rotește capul într-o parte.
Acest reflex este adesea însoțit de un oftat puternic sau de plâns. Reflexul Moro are rolul de a-i ajuta pe nou-născuți să se protejeze și să se adapteze la mediul lor înconjurător.
Reflexul de a apuca se observă în momentul în care iți pui degetul în palma celui mic. Atunci, el își va strânge automat mânuța în jurulu lui, ținându-l cu fermitate. Mișcarea aceasta involuntară va fi înlocuită de una controlată, după vârsta de 3 luni, când bebe va apuca diverse obiecte. Acest reflex este important pentru capacitatea bebelușului de a se agăța de mamă sau de alte obiecte și poate contribui la dezvoltarea capacității sale de a se hrăni prin supt.
Reflexul de a căuta cu gurița se constată la contactul sânului ori a degetului, cu obrazul copilului. În acel moment, automat el se va întoarce în direcția stimulului, cu gurița deschisă, arătând că vrea să fie pus la sânul mămicii lui. Se manifestă până pe la vârsta de 4-5 luni.
Reflexul de a merge se declanșează când bebe este ținut în brațe, de subsuori, și atinge ușor podeaua cu tălpile. În urma contactului cu solul, el își va întinde automat piciorușele, încercând evident să pășească, să meargă. O va face la modul real, în jurul vârstei de 1 an. Reflexul necondiționat este întâlnit până la vârsta de 4 – 5 săptămâni.
Reflexul degetelor de la picioare (Babinski) apare dacă se atinge cu degetul talpa bebelușului. În acel moment, el își va ridica automat degețelul mare, restul desfăcându-se precum un evantai. Mișcarea dispare în jurul vârstei de 1 an.
Reflexul de târâre se observă când bebe stă pe burtică. Automat bebe își va lua poziția de târâre, cu fundul în sus si picioarele ușor flexate. Sprijinindu-se în mânuțe, bebe va încerca să înainteze, împingându-și corpul. Reacția se estompează și dispare la cel mult 4 luni de viață.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
Cum alegi pentru bebe acel scutec de calitate, care-i menține pielea uscată și sănătoasă
Avantajele folosirii produselor ecologice pentru bebeluși, concepute cu respect pentru pielea lor sensibilă
Ultima noapte de maternitate, întâia noapte de acasă – Primele zile lângă nou-născut, 12 repere importante de știut
Wonder weeks sau săptămânile magice în care au loc salturile mentale, specifice primului an de viață al bebelușului
De ce plânge atât de mult bebelușul? Cauze, efecte, metode de liniștire care funcționează
10 Remedii împotriva apariției iritației de scutec, cum să avem bebelușul sănătos și fericit
Cele mai bune sfaturi pentru îngrijirea optimă a bebelușului. Scurt ghid pentru proaspeții părinți
Cu noua generație de scutece chiloțel, copilul tău cucerește lumea! Împreună, trecem peste orice!
Prea cald? Hai în apă! Pe locuri, fiți gata, start la bălăceală!
Reflexul de a înota are loc când bebe e scufundat în apă. Involuntar, își va ridica imediat capul, astfel încât să nu înghită vreun strop de lichid. Mânuțele și piciorușele i se vor mișca automat, pentru a se menține la suprafață. De exemplu, datorită acestui reflex primar, riscul de înec în cazul nașterii în apă este zero. Medicii încurajează practicarea reprizelor de înot, începând de la vârsta de 2 luni. Asta nu permite lăsarea micuțului în apă, nesupravegheat. Nici măcar o secundă.
Odată ce principalele reflexe necondiționate au fost prezentate, puteți identifica usor abilitățile și nevoile copilașului. După naștere, este posibil să apară frecvent temeri privind sănătatea mamei și a micuțului. Cu toate acestea, puține sunt grave și, de regulă, sunt simplu de remediat. Dacă, la un moment dat, ceva anume din comportamentul bebelușului vi se pare anormal, nefiresc, ciudat, examenul medical amănunțit, recomandat a fi efectuat în prima săptămână de viață de către medicul pediatru, vă va edifica în privința oricărei îngrijorări.
Printre multe altele, se va face și acel control neurologic, menit să evalueze motricitatea spontană (gesticulație plus diferite mișcări), tonusul copilului (extensibilitatea musculară, îndreptarea capului, a trunchiului) și reflexele primare (descrise în materialul de față și care dovedesc integritatea SNC al nou-născutului).
Revenind la profunda legătură care se formează între mamă și copil, la final dar nu în ultimul rând, vă garantăm că masajul reprezintă o modalitate bună de conectare cu el. Nu-i complicat. E nevoie doar de un produs de îngrijire a pielii, de un prosop moale, delicat, întins pe pat și de o temperatură ambientală adecvată. În timp ce-l masați blând cu loțiunea de corp Bambo Nature, adăugați drag și duioșie și veți avea în fața ochilor reacția unui copil pe deplin fericit. Produsul de calitate daneză este conceput din ingrediente naturale, certificate organic. Hrănește și îmbunătățește structura epidermei, fiind perfect potrivit pentru a fi folosit zilnic (nu conține parfum sau alte elemente chimice care ar putea dăuna sănătății). Din aceeași gamă de îngrijire, Bambo Nature, mai fac parte uleiul de corp, șamponul & gelul de duș, șervețelele umede. Toate testate dermatologic, toate benefice menținerii unei stări de bine.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.