Te întrebi când este sigur pentru nou-născut să îl scoți în public sau să îl prezinți prietenilor și familiei? Iată tot ceea ce trebuie să știi despre aceste prime ieșiri. Odinioară, regula de bază era că nou-născutul și părinții acestuia trebuiau să stea izolați timp de săptămâni întregi după naștere. În prezent, știm că este sigur ca micuțul să iasă afară din primele zile după naștere, în funcție de politica maternității în care s-a născut.
Evident, virusurile și microorganismele sunt un motiv de îngrijorare pentru părinți, care simt nevoia să ia măsuri suplimentare de protecție. Am născut iarna și mi s-a părut cam frig, eu nu simțeam nevoia să ies din casă așa că nu am sco-o nici pe fiica mea, ne spune Adina. La o săptămână după externare, când a venit medicul de familie la noi acasă, m-a certat că nu o scosesem încă la prima la plimbare pe bebelină! Citește și despre: Iată-mă acasă, cu nou-născutul în brațe 15 lucruri care m-au luat prin surprindere în primele săptămâni de viață ale bebelușului
Am născut recent. Când pot să îl scot pe bebe afară?
Atâta timp cât nou-născutul este îmbrăcat corespunzător, el poate fi scos afară încă din prima sa zi de viață; regulile de bază sunt să eviți vremea extremă și statul la soare. Atât nou-născuții, cât și părinții, nu au decât de câștigat în urma schimbării de aer și de peisaj, iar o plimbare scurtă prin împrejurimi și o sesiune de alăptare pe o bancă umbrită din parc pot fi un moment de respiro bine-meritat.
Pe de altă parte, atunci când vine vorba despre vizitele prietenilor sau ale familiei, probabil că toată lumea este la fel de nerăbdătoare. Totuși medicii recomandă ceva mai multă prudență. Mi-a spus medicul de familie că pot să stau oricât cu nou-născutul afară, dar să nu intru nici 5 minute în supermarketuri, că filtrele de la aerul condiționat de acolo nu sunt curate și ventilația vehiculează o mulțime de microbi.
Citește pe larg și despre:
Plimbarea bebelușului pe timp de vară
Plimbarea bebelușului când e FRIG afară
Normalitatea primelor luni din viața bebelușului
Rutina corectă de îngrijire a bebelușului
Controlul bebelușului la 1 lună de viață
Cauzele crizelor de plans la bebeluși si metode care pot preveni apariția colicilor
Cum îl ajuți pe bebe să eructeze – Tehnici simple după fiecare masă
11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul
Cum îmi protejez bebelușul atunci când ne aflăm în zone aglomerate?
Singura și cea mai eficientă metodă este să eviți aglomerațiile. Dacă, totuși trebuie să mergi într-un spațiu aglomerat, ține bebelușul într-un sistem de purtare sau în landoul acoperit, astfel încât să nu se apropie prea mulți străini. Spală-te pe mâini cât mai des.
În prima lună de viață a nou-născutului este important să fii cât mai prudentă, căci sistemul imunitar al acestuia este încă slab dezvoltat. Iar în cazul bebelușilor prematuri, această recomandare este și mai importantă. Nou-născuții au un risc crescut în cazul expunerii la infecții respiratorii, ei dezvoltând forme mai grave de boală și complicații cu o frecvență mai mare decât în cazul bebelușilor de peste 2 luni.
Când îl pot prezenta pe bebe prietenilor și familiei?
Majoritatea medicilor pediatri sunt de părere că vizitele prietenilor și ale familiei extinse sunt sigure după ce bebe a împlinit două luni. Evident, bunicii își vor vedea nepotul sau nepoata mai devreme, cu adoptarea unor măsuri de igienă și siguranță elementare. În cazul altor rude nerăbdătoare, profită de avantajele tehnologiei și prezintă noul membru al familiei pe apel video. Citește pe larg despre: În vizită la un nou născut | 9 Reguli de care să ții cont!
Cât de sigur este să scot bebelușul afară în sezonul virozelor?
Este perfect sigur să mergi cu nou-născutul afară, la aer curat, dar e de dorit să eviți zonele aglomerate și să păstrezi o distanță sigură de persoanele necunoscute sau cu simptome de răceală. De asemenea, este esențial ca orice adult să se spele pe mâini cu apă și săpun înainte de a atinge bebelușul. Vizitele la medicul de familie sau la pediatru sunt, pe bună dreptate, un moment în care e nevoie de un plus de prudență. Evită sălile de așteptare, în care se perindă adesea copii și adulți bolnavi. Pe cât posibil evită să iei bebelușul cu tine la cumpărături sau în restaurante, deoarece sistemul de ventilație este adesea plin de germeni.
În primele săptămâni de viață, sistemul imunitar al bebelușului este subdezvoltat, iar expunerea la agenți patogeni poate declanșa forme severe de boală. De aceea, este important să îl protejezi.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Totul despre crustele de lapte la bebelusi
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE