Cunoastem cu totii emotiile dinaintea plecarii in vacanta. Imagineaza-ti cat de mari sunt emotiile inainte de prima vacanta impreuna cu bebelusul! Articolul urmator te va ajuta sa nu pierzi din vedere cateva detalii care iti vor asigura o vacanta linistita si iti va oferi cateva trucuri si solutii pentru cele mai frecvente probleme care pot aparea in timpul calatoriei cu un bebelus. Copiii sunt in general foarte usor adaptabili la schimbarile de mediu, daca de mici au fost obisnuiti astfel. In prezent viata alaturi de un bebelus nu mai este o perioada de sacrificii nesfarsite, iar pediatria moderna nu mai este atat de inchistata ca pe vremuri cand vine vorba despre cresterea celor mici. Asadar calatoriile impreuna cu bebelusul au devenit ceva absolut normal. Totul este sa fii bine pregatita.
Cu ce calatorim cand suntem insotiti in vacanta de un bebelus?
Fiecare mijloc de transport prezinta avantajele sale. Masina iti permite sa iei o cantitate mai mare de bagaje, in timp ce avionul este mult mai rapid. Trebuie sa ai in vedere cateva aspecte.
Scaunul de masina este obligatoriu pentru orice calatorie cu masina. Nu exista exceptii. Informeaza-te temeinic in legatura cu diversele scaune de masina disponibile pe piata si foloseste-le strict conform instructiunilor producatorului. Nu scoate niciodata copilul din scaunul de masina in timp ce masina ruleaza. Nu alapta copilul in timp ce se afla in scaunul de masina, este foarte periculos pentru el. Citeste mai multe aici despre alegerea scaunului de masina pentru copii.
Bagajele: Asigura bagajele in masina in asa fel incat in cazul unei frane bruste ele sa nu cada peste copil.
Planificati cateva opriri: Porniti la drum din timp, in asa fel incat sa puteti face pauze ori de cate ori este nevoie si sa nu trebuiasca sa conduceti cu viteza.
Pregateste mereu un bagaj mic cu unul sau doua randuri de haine de schimb, scutece, servetele si alte lucruri de stricta necesitate pe perioada calatoriei. Tine la indemana biberoanele, suzeta, borcanelele cu mancare, cana cu cioc cu apa plata si orice altceva consideri ca vei avea nevoie imediata pe timpul calatoriei.
Daca veti calatori cu avionul:
- Intereseaza-te din timp care sunt regulile companiei aeriene pe care ai ales-o in legatura cu bagajul bebelusului, bagajul de mana, carucior, scoica, scaun de masina daca doriti sa inchiriati o masina la destinatie.
- Inarmeaza-te cu cateva jucarii noi pentru drumurile lungi. Majoritatea bebelusilor dorm linistiti in masina sau in avion, dar e bine sa ii poti oferi o ocupatie in cazul in care bebelusul tau este exceptia care confirma regula.
- La decolare si la aterizare este bine sa ii dai bebelusului sa suga pentru a-l ajuta sa egalizeze presiunea in urechi. De altfel, majoritatea insotitorilor de zbor te vor sfatui in acest sens.
Citeste mai multe sfaturi aici despre un zbor placut cu avionul insotit de copii.
Ce mancam in vacanta cu un bebelus?
In vacanta cu un bebelus alaptat exclusiv. Cel mai simplu este sa pleci in concediu cu un bebelus mai mic de 6 luni, alaptat exclusiv. In acest caz mancarea e mereu proaspata, mereu la temperatura optima, mereu la dispozitia beneficiarului. Dupa aceasta varsta, lucrurile incep sa se complice odata cu inceperea diversificarii alimentatiei.
In vacanta cu un bebelus alimentat cu lapte praf. Daca cel mic consuma lapte praf este bine sa pleci de acasa cu un numar suficient de biberoane. Poti cumpara un dozator de lapte praf, care iti va permite sa imparti formula in portii exacte, fara a fi nevoita sa masori pe loc sau sa plimbi intreaga cutie dupa tine. In principiu, nu este nevoie sa fierbi biberoanele dupa fiecare utilizare. Unii medici sustin ca este suficient sa speli biberonul temeinic cu detergent de vase si sa il clatesti cu multa apa imediat ce s-a golit. In plus, exista si varianta solutiilor de sterilizare la rece, numai buna pentru calatorii.
In vacanta cu un bebelus care a inceput diversificarea alimentatiei. Daca cel mic este in plina perioada de diversificare, ai de ales intre mai multe alternative. Poti opta pentru un hotel child friendly unde vei gasi in meniu legume preparate la aburi. Poti folosi un mini robot special pentru prepararea hranei bebelusilor, care este asemanator unui steamer cu blender incorporat. Sau, cel mai simplu, il poti hrani pe cel mic cu mancare speciala pentru bebelusi din borcanel. Orice ai alege, iti recomandam prudenta in ceea ce priveste alimentatia celui mic, pentru a evita declansarea unor alergii sau a unor indigestii.
Nu introduce alimente noi in perioada concediului, acorda atentie sporita igienei mainilor, alimentelor si veselei bebelusului si arunca imediat orice mancare ramasa deoarece temperaturile crescute (mai ales pe timp de vara) favorizeaza inmultirea rapida a bacteriilor si degradarea rapida a hranei.
Unde dormim cand mergem in vacanta cu bebelusul?
In functie de cazarea pentru care ai optat, exista mai multe variante pentru somnul bebelusului. Daca acasa cel mic doarme intr-un patut de voiaj, il poti lua cu tine. Unele forme de cazare pun la dispozitia tursitilor patuturi de bebelusi. Pe de alta parte trebuie sa te astepti ca schimbarea de mediu sa il faca pe bebelus ceva mai pretentios in ceea ce priveste odihna, iar regulile de acasa pot sa nu mai functioneze. Avand in vedere ca e posibil ca cel mic sa aterizeze la voi in pat, trebuie sa acorzi atentie suplimentara evitarii cazaturilor.
Ce trebuie punem in bagaj cand mergem in vacanta cu bebelusul?
Bagajele vor include desigur haine potrivite, scutece, servetele umede, prosoape pentru bebe, produse de ingrijire a pielii iar daca este vara obligatoriu crema de protectie solara. O atentie deosebita trebuie sa asiguri trusei medicale. Iata in acest link ce trebuie sa contina trusa cu medicamente pentru vacanta. Deoarece este complicat sa pleci in miez de noapte in cautarea unei farmacii cu program nonstop, te sfatuim sa ai in bagaj cateva medicamente de prima necesitate.
Din bagaj nu trebuie sa lipseasca trusa de urgenta care poate contine: termometrul, pansament steril, plasturi, apa oxigenata sau rivanol sau betadina. Este bine sa ai la dispozitie antitermice: paracetamol supozitoare si sirop, ibuprofen supozitoare si sirop, novocalmin.
De asemenea este indicat sa ai la indemana un antidiareic (smecta, hidrasec), probiotice, saruri de rehidratare si un reglator al tranzitului intestinal, de tipul Debridatului. In functie de varsta copilului si de antecedentele sale medicale, medicul iti poate prescrie sa ai la indemana metoclopramid picaturi. Util iti poate fi un unguent de tipul Fenistilului, in cazul unor intepaturi de insecte fioroase. Si un antialergic sistemic ar putea fi util.
Restul medicamentelor care ar putea fi necesare in caz ca esti ghinionista pot fi procurate dimineata de la cea mai apropiata farmacie. Contacteaza medicul de familie sau medicul pediatru inainte de plecare pentru a-i solicita sfaturi suplimentare. De asemenea este bine sa ai la indemana o lista cu cel mai apropiat spital si a unui centru de permanenta din zona in care iti petreci concediul. Nu stii niciodata ce se poate intampla, si este bine sa nu fii obligat sa pornesti in cautari atunci cand esti deja grabita si ingrijorata.
Tu la ce varsta a bebelusului ai planificat prima vacanta? In ce anotimp a fost si cum e decurs?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.