Când ești proaspătă mămică, prima baie a nou-născutului ar putea fi destul de stresantă. Multe mame nu sunt sigure cum trebuie ținut bebelușul în timpul băii, ce produse sunt cele mai potrivite pentru fragedul pruncușor și nici ce alte măsuri de precauție ar trebui să ia. Dar nu-ți face griji. Putem transforma împreună această experiență într-una de neuitat, răspunzând celor mai frecvente întrebări pe care ți le poți pune despre acest moment important: prima baie a lui bebe.
Una dintre cele mai frecvente întrebări este cum ții copilul, astfel încât să nu alunece sau să cadă. De asemenea, mamele sunt adesea nesigure în ceea ce privește momentul potrivit pentru a-și spăla bebelușul pentru prima dată. Și au o mulțime de îndoieli cu privire la modul de a obține temperatura potrivită a apei și la alegerea produselor cele mai potrivite pentru baie.
Deși s-ar putea să simți o senzație de teamă în legătură cu prima baie a bebelușului tău, va fi fără îndoială o experiență de neuitat. Să-i faci baie micuțului tău este un moment frumos de a vă apropia cu dragoste.
Așadar, când îi facem prima baie unui nou-născut?
În general, prima baie a bebelușului în cădiță se face după căderea bontului ombilical, atunci când riscul de infecție nu mai este o problemă. Prima baia a bebelușului trebuie să fie scurtă, nu mai lungă de 5 minute.
Care este temperatura ideală a apei și cum o măsurăm corect?
Apa din cădița specială pentru bebeluși nu trebuie să depășească 37 grade Celsius. Umple cădița cu apă până la 7-10 cm înălțime, mai întâi apă fierbinte, apoi adaugă rece și amestecă bine cu mâna, pentru a nu lăsa porțiuni de apă fierbinte, care să producă arsuri. La prima baie, poți folosi un termometru de baie, dar încearcă să testezi apa și cu cotul (acolo, pielea este mai sensibilă). Te ajută să capeți încredere și chiar să nu mai folosești termometrul data viitoare.
Cum mă pregătesc pentru baie?
Înainte de a pune apa în cădiță și copilul în apă, trebuie să te asiguri că ai tot ce trebuie în apropiere. Ai nevoie de un loc confortabil în apropiere, unde să-ți poți dezbrăca cu grijă micuțul, iar articolele de igienă pe care le vei folosi trebuie să fie, de asemenea, la îndemână. Și sticlele deschise, mai ales dacă ești singură la băița bebelușului! Odată ce baia celui mic începe, nu vei mai putea pleca de lângă el.
De ce produse de baie am nevoie?
Ai nevoie de un șampon fără lacrimi pentru bebeluși, un gel de duș special și un ulei pentru corp, pe care îl vei folosi la masajul de după băiță. Aici este nevoie de câteva precizări: atenție la ingredientele produselor de igienă pentru bebeluș! E de preferat să citești cu atenție etichetele pentru a alege produse de igienă blânde cu pielea încă fragedă a micuțului, care are nevoie de multă hidratare pentru a rămâne sănătoasă. Ingredientele ar trebui să fie naturale, produsele să nu conțină ingrediente chimice, parabeni, uleiuri minerale sau altele care îi pot produce iritații și alergii.
Având un aliat în Farmaciile DONA, vei fi anunțată de fiecare dată când există reduceri la produsele de care ai nevoie. Și, crede-mă, reducerile chiar contează, fiindcă produsele de igienă pentru bebeluși se consumă repede și ai nevoie de ele constant. În plus, sunt atât de bune, încât știu mămici care le folosesc și după ce bebelușii cresc, pentru că oferă o piele mătăsoasă și catifelată, bine hidratată. Până la vârsta de 1 an, nevoia reală este de 2-3 băi pe săptămână. Frecvența poate fi dată și de cât de mult îi place celui mic acest moment; iarna, spre exemplu, când pielea are tendința să fie mai uscată, este suficientă și o baie pe săptămână. De asemenea, când bebe e foarte mic sau are o piele atopică, nu e nevoie de 2-3 băi pe săptămână. Susține bebelușul astfel încât capul și ceafa lui să stea pe brațul tău, iar tu să îl poți ține de subsuoară. Cu cealaltă mână îi susții fundulețul și îl introduci cu grijă în apă. Păstrează mereu mâna la ceafa bebelușului, iar cealaltă mână, care îi susținea fundulețul, o poți folosi pentru a-l spăla efectiv. După ce speli partea din față și scalpul, întoarce bebelușul pe cealaltă mână, susținându-l la nivelul pieptului și de sub axilă. După ce baia s-a încheiat, îl așezi cu grijă pe prosopul dinainte pregătit (e recomandat ca acesta să nu fie foarte departe de cădiță, pentru că bebelușii uzi pot fi alunecoși) și îl ștergi prin tamponare, având grijă să absorbi bine apa din pliurile de la gât, spatele urechilor, axilă și zona inghinală. După fiecare baie, este recomandat să aplici ulei de masaj sau o cremă hidratantă specială pentru bebeluși pentru a păstra pielea micuțului hidratată și sănătoasă. Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Alege un partener de încredere. Produsele ar trebui achiziționate dintr-un loc sigur, iar procurarea lor n-ar trebui să fie o goană nebună, mai ales cât bebe e mic și timpul tău foarte scurt. Sfatul nostru este să-ți faci un aliat de nădejde – Farmacia DONA. Dacă descarci aplicația pe telefon, atunci când cauți un produs, îți apare lista cu cele mai apropiate farmacii de casa ta și de acolo îl poți ridica. Farmaciile DONA au mereu reduceri la multe produse. În plus, beneficiezi de consiliere de specialitate ori de câte ori ai nevoie. Au peste 300 de farmacii în țară și fac treabă bună din 1992. Reducerile chiar contează
Cât de des facem baie unui sugar?
Cum se susține un bebeluș în cădiță?
Cum scoți bebelușul din cădiță?
Iată alte câteva sfaturi utile pentru ca prima băiță a bebelușului să decurgă fără probleme:
#1 Ar fi bine ca la prima baie să ai un adult lângă tine. Îți poate da mai multă încredere faptul că știi că e cineva care te poate ajuta în caz de orice.
#2 Nu uita să-i cânți sau să-i vorbești cu blândețe pe toată durată băiței. Dincolo de faptul că bebelușii simt când mama e stresată, tonul face muzica. Întotdeauna!
#3 Nu faci baie unul bebeluș proaspăt hrănit (s-ar putea să apară greața) și nici unuia flămând (pentru că va plânge de foame și baia nu va fi un moment plăcut).
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor