Sindromul „conductei ruginite” (Rusty Pipe Syndrome) semnifică prezența sângelui în laptele matern căruia îi conferă o culoare ruginie sau maronie. Deși aceasta este o afecțiune autolimitată, poate fi deosebit de intimidantă pentru mame și poate acționa ca o barieră psihologică pentru alăptarea cu succes.
Prezența sângelui în laptele matern. Care este cauza și când se manifestă?
RPS se datorează creșterii fluxului sangvin la nivelul sânilor și dezvoltării mult prea rapide a țesutului glandular mamar la care se adaugă și presiunea la care acesta este supus. Această condiție este relativ rară și se manifestă de regulă, în prima săptămâna postpartum cu preponderență la mămicile care alăptează pentru prima dată. Poate să afecteze ambii sâni (bilateral) sau doar un san. Reținem că „Sindromul conductei ruginite” nu se manifestă prin apariția rănilor la nivelul sânilor (ragade), a durerilor insuportabile și a stării generale proaste.
Prezența sângelui în laptele matern. Cât timp persistă acest sindrom?
În mod normal, „Sindromul conductei ruginite” persistă între 3-5 zile, dar nu mai mult de 7 zile. În cazul în care acest sindrom se extinde mai mult de 7 zile, recomandarea este să consultați medicul în vederea unor investigații amănunțite.
CITEȘTE ȘI: Ragadele în alăptare. Soluția pentru sfârcuri crăpate, dureroase, sângerânde
Prezența sângelui în laptele matern. Ce putem face?
Cel mai important sfat este că mămica să continue să alăpteze bebele la sân. Se recomandă ca laptele să fie muls cu ajutorul unei pompe sau manual, acest lucru va permite curățarea mai rapidă a canalelor – micuțul se va bucura din nou de un lăptic gustos, iar mămică va putea alăpta în tihnă. Atenție însă la extragerea laptelui, procedura trebuie să fie gentilă și nu una traumatică pentru sân.
Mămicile trebuie să fie informate și să conștientizeze că ceea ce li se întâmplă nu face parte din sfera unor boli grave. De cele mai multe ori panica intervine pe motivul culorii pe care o are laptele, de la rozaliu și până la culori mai arămii, culori datorate sângelui care pătrunde în canalele galactofore. Există cazuri când culoarea colostrului sau a laptelui are aspectul apei dintr-o conductă ruginită, de aici derivând și numele afecțiunii.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Sunt anumite alimente colorate, băuturi sau coloranții conținuți în anumite produse care pot da lapticului o nuanță asemănătoare RPS, de aceea este bine ca mămica să nu se înspăimânte și să ia în considerare și această variantă.
Care este culoarea normală a laptelui matern?
Laptele matern poate fi alb, galben, clar sau poate avea o nuanță albastră. Ingredientele din multe alimente și băuturi pe care le-ați putea ingera vă pot nuanța laptele într-o varietate de moduri.
Dietele bogate în betacaroten (cartofii dulci, dovleacul, morcovii) duc la niveluri ridicate de caroten în lapte, care îl pot transforma în galben sau portocaliu. Carotenul este complet inofensiv pentru copii. Coloranții alimentari folosiți în băuturile carbogazoase, băuturile din fructe și deserturile cu gelatină au fost asociate cu laptele roz sau portocaliu roz.
Laptele verzui a fost legat de consumul de băuturi sportive de culoare verde, alge marine, ierburi sau cantități mari de legume verzi (cum ar fi spanacul).
Laptele matern poate de asemenea să devină roz dacă este prezentă o bacterie numită Serratia Marcescens, deși rară, această bacterie poate fi extrem de dăunătoare copiilor mici. Deși, numărul real de organisme excretate în lapte este necunoscut, este puțin probabil ca un copil alimentat direct din sânul mamei sale să ingereze suficiente organisme pentru a provoca boli. Cu toate acestea, manipularea și depozitarea necorespunzătoare a laptelui poate permite organismelor/agenților patogeni să se înmulțească la un număr suficient pentru a provoca boli, în special la bebeii cu risc mai mare de infecție, cum ar fi cei născuți prematur.
Deși, nu există recomandări clare pentru femeile cu colonizare S. marcescens și din cauza riscului ridicat de sepsis asociat cu această bacterie, este recomandat tratamentul cu antibiotice. Revenirea la alăptare este sigură în urma culturilor negative, atât ale mamei, cât și ale bebelușului.
Prezența sângelui în laptele matern. Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite sânge?
În mod normal totul depinde de cantitatea de sânge ingerată, dar dacă vorbim despre o cantitate mai mare atunci micuțul s-ar putea să regurgiteze sau să aibă un scaun cu striuri sanguinolente. Atunci când observați firișoare de sânge pe scutecelul celui mic, nu vă alarmați pentru că s-ar putea ca sângele să nu îi aparțină, ci să se datoreze laptelui matern.
Contactați medicul dacă bebelușul prezintă:
– febră
– vărsături repetate
– diaree
Sfaturi pentru mămică:
– nu opriți alăptarea
– extrageți laptele cât mai des posibil pentru a „curăța” ductele
– nu vă panicați, va trece în scurt timp
– masajul circular al sânilor ajută foarte mult
– adoptați o dietă corespunzătoare care să cuprindă toți nutrienții recuperării postpartum
Alte cauze ale prezenței sângelui în laptele matern:
Mameloane sângerânde: sfârcurile dureroase și crăpate sunt cea mai frecventă cauză a sângelui în laptele matern și sunt adesea rezultatul atașării incorecte a bebelui în timpul alăptarii.
Orice traumatism al sânilor, o pompă incorect atașată sau chiar și un traumatism ușor poate fi cauza deteriorării vasele de sânge din sân, provocând scurgerea sângelui în canalele de lapte și ulterior în laptele matern
Mastita este o infecție a sânului care poate provoca dureri, umflături și scurgeri sângeroase la nivelul mamelonului
Papiloamele intraductale sunt mici excrescențe în conductele mamare care nu sunt dăunătoare, dar pot determina pătrunderea sângele în laptele matern.
Sânii angorjati sunt calzi, dureroși la palpare și inflamați; se datorează unei cantități excesive de lapte iar de îndată ce bebele va fi alăptat mai frecvent, sânii vor reveni la aspectul normal, nedureroși.
CITEȘTE ȘI: Atașarea corectă la sân a bebelușului în timpul alăptării | Urmărește aceste indicii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.