Uneori, gândul că urmează o călătorie împreună cu micuţul tău poate fi in sine un motiv de îngrijorare. Această anxietate însă, odată depăşită, îţi va dezvălui o lume plină de mulţumire, în care întreaga familie va ajunge să se simtă bine în mult așteptata vacanță. Din ce în ce mai mulţi copii călătoresc, de la vârste din ce în ce mai fragede. Există mici trucuri şi măsuri de precauţie la care poţi apela pentru a te asigura că vacanţa, fie ea cu trenul, maşina sau avionul, începe şi se sfârşeşte la fel de placut pentru toată lumea.
Fii bine pregătită şi organizată
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face ca să menţii nivelul de stres la cote joase şi copilul mulțumit, este să pregăteşti în amănunt cele mai importante elemente legate de călătoria care urmează. Informează-te în prealabil în legătură cu zborurile, politica aeroportul şi a companiei, posibilităţile de transfer de la gară sau aeroport la spaţiul de cazare, facilităţile pe care ţi le oferă acesta, care sunt locurile potrivite pentru a mânca împreună cu copilul, si aşa mai departe. Apelează atât la informaţiile pe care ţi le pune la dispoziţie agentul de turism, cât şi la experienţa altor persoane care au călătorit în aceeaşi destinaţie.
Informează toţi participanţii la călătorie că va fi nevoie de ajutorul lor
Fie că e vorba despre celălalt părinte (în cazul în care nu conduce), sau despre fraţii mai mari, bunici, prieteni sau orice alţi participanţi la călătorie, nu ezita să le spui că le vei solicita ajutorul pentru ca micutul să fie cât mai liniştit şi mai mulţumit pe perioada călătoriei. Cu cât e mai multă lume cu care poate interacţiona, cu atât copilul va fi mai liniştit, mai uşor de amuzat şi, deci, drumul mai scurt şi mai plăcut.
Planifică din timp orice zbor
În cazul în care vă deplasaţi cu avionul, trebuie să ai în vedere că nici nu puteţi face pauze oricând doriţi, nici să vă mişcaţi în voie, cum ar fi posibil cu trenul sau cu maşina. E o idee bună să pregăteşti din timp jocuri interesante care ocupă puţin spaţiu, 2-3 dintre poveştile preferate, sau alte metode interesante de a umple timpul şi de a-l ţine pe copil ocupat. Nu uita că un preşcolar plictisit devine miorlăit, nervos, plângăcios, exact ce nu îţi doreşti când vine vorba despre o călătorie lungă, în prezenţa unor străini.
Planurile tale trebuie să fie flexibile
Atunci când pleci într-o călătorie există destul de multe variabile şi e greu să ţii cont de toate. E posibil ca micuţul să aibă la un moment dat o zi proastă. Să facă o mică indigestie, sau să aveţi ghinionul ca tocmai acum să îi erupă ultimul rând de molari. Sau să nu aibă chef de vizitat un muzeu pentru care te-ai înscris cu câteva luni în urmă. Încearcă să îţi păstrezi programul pe zile cât mai flexibil şi să alegi opţiunile cu politici de anulare cât mai avantajoase. Facând astfel, vei fi mai puţin dezamăgită în cazul în care lucrurile pur şi simplu nu merg conform planului. CITEȘTE ȘI: Primul ajutor în caz de înțepături sau mușcături de insecte la copii
Nu încărca prea mult programul unei zile
Chiar dacă îţi doreşti să profiţi la maximum de ceea ce poţi face într-o zi de vacanţă, nu uita că micuţii obosesc mai repede şi că unele activităţi care pentru tine sunt interesante, pentru ei sunt plictisitoare sau agasante. Copiii preferă să se oprească şi să savureze în linişte momentele care îi fac să se simta relaxaţi, aşa că, oricât de tentant ar fi să încerci să acoperi o gamă cât mai mare de atracţii în fiecare zi, renunţă la genul acesta de planuri. Nu uita că dacă forţezi prea tare limitele copilului, vei avea parte de lacrimi şi crize de nervi care ar fi putut fi prevenite. Citește pe larg despre: Ce așteptări realiste să ai de la primul concediu cu BEBE la MARE sau la MUNTE
Fii înţelegătoare
Între 2 şi 6 ani, sistemul nervos al copiilor este încă imatur, nu uita că el continuă să crească până în jurul vârstei de 18 ani. Lucrurile ar fi foarte simple dacă ar putea să comunice imediat ce simt şi ce doresc, dar asta pur şi simplu nu le stă în puteri. Dacă suferă de dureri de creştere, sau dacă îl doare capul, el va încerca să îţi comunice asta în felul său propriu, care adesea este prost interpretat ca manipulare sau mofturi. Pur şi simplu copiii îşi doresc ca nevoile lor să fie satisfăcute, ca şi tine, de altfel. Ar fi foarte fericiţi să se joace şi să exploreze, iar când nu o fac, înseamnă că ceva nu e în regulă cu ei.
Dacă pare că ceva îl deranjează pe micuţ, ascultă-l şi acţionează în consecinţă. Iar dacă nu reuşeşti să te lămureşti care e problema, o cameră liniştită şi mult alint vor normaliza adesea lucrurile.
Atenţie la vreme
Nu e o noutate faptul că toţi copiii percep altfel frigul, căldura sau umezeala. O zi toridă îi poate epuiza în mod neaşteptat şi îi poate face să refuze cu încăpăţânare mâncarea. Umezeala poate fi şi pentru ei mai neplăcută decât frigul propriu-zis, căruia îi fac faţă cu brio în general, dacă sunt îmbrăcaţi corespunzător. Ţine cont de faptul că toată lumea trebuie să se simtă confortabil în mica voastră escapadă, inclusiv cei mai mici membri ai familiei. Citește pe larg despre: Beneficiile curei marine pentru copii | Sănătate prin aerosoli
Fii răbdătoare în momentele de epuizare
Indiferent unde mergeţi în vacanţă, vei vedea copii mici care fac tantrumuri. Nu sunt de vină părinţii, nu au crescut nişte mici monstruleţi. Este o perioadă în care e normal să se întâmple asta, indiferent în ce colţ de lume te afli. Nu te înfuria pe copil, nu sta supărat pe el pentru că nu este capabil încă să facă lucrurile pe care le faci tu, sau pentru că nu corespunde aşteptărilor unor străini.
Sigur, poate fi jenant ca piticul tău să urle şi să se tăvălească pe jos, dar nu îl lăsa să sufere pentru că aşa li se pare corect unor necunoscuţi. Du-l intr-un loc mai relaxat si mai confortabil pentru el şi cu siguranţă şi momentul dificil se va apropia de final mai repede.
Citește pe larg despre: Trusa cu medicamente pentru copii – Lista cu tot ce ai nevoie
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.