Pana la jumatate dintre gravide dezvolta in sarcina ceea ce se numeste o „masca de sarcina”, in sensul ca pielea din jurul ochilor, de pe obraji si din jurul gurii devine un pic mai inchisa la culoare. Insa toate femeile trec printr-o hiperpigmentare in perioada de sarcina care in unele cazuri persista o buna perioada si dupa nastere. Iata tot ce trebuie sa stii depre petele pigmentare in sarcina si dupa nastere.
Multe gravide se „pateaza pe fata” in perioada sarcinii. Aparitia acestor pete pigmentare este adesea asociata cu supozitii legate de sexul viitorului bebelus. Insa daca in perioada sarcinii nici un neajuns nu este prea mare, odata ce ai nascut si te straduiesti sa revii la forma pe care o aveai cu 9 luni in urma, aceste pete pigmentare pot deveni deranjante.
De ce apar petele pigmentare in sarcina?
Aparitia petelor pigmentare in sarcina este determinata de fluctuatiile hormonale spectaculoase care caracterizeaza aceasta perioada.
Cresterea nivelurilor de estrogen si progesteron determina o hiperactivare a melanocitelor. Melanocitele sunt celulele care produc melanina, pigmentul care te ajuta sa te bronzezi atunci cand faci plaja.
Poti evita aparitia petelor pigmentare in sarcina?
Teoretic, da. Absenta expunerii la soare blocheaza activarea melanocitelor. Folosirea permanenta a unei creme de protectie solara cu factor mare de protectie impotriva radiatiilor UVA si UVB va bloca razele solare de la a activa melanocitele.
Se pune insa problema in ce masura folosirea abundenta a acestor creme in perioada sarcinii este sau nu benefica pentru bebelusul care abia acum se dezvolta in burtica.
Petele pigmentare dispar dupa nastere?
In general, hiperpigmentarea caracteristica sarcinii dispare la cateva luni dupa nastere. Asa se intampla si cu linea nigra de pe burtica de gravida, si cu sfarcurile si aerolele care in sarcina au fost mai inchise la culoare decat cum ti le stiai.
Din pacate insa, nu toate petele pigmentare dispar dupa nastere.
Decocolarea petelor pigmentare se petrece de obicei timp de cateva luni dupa nastere. Majoritatea tratamentelor disponibile sunt ineficiente pe termen lung, caci expunerea la soare determina reaparitia petelor.
Un consult la medicul dermatolog ar putea fi de folos. El va folosi o lampa speciala, denumita lampa Woods, pentru a stabili cat de profund in piele se afla acumularea de melanina. Aceasta determinare poate ajuta la temporizarea corecta a tratamentelor dermatocosmetice menite sa amelioreze mica problema.
Exista o serie de tratamente care au ca scop accelerarea procesului de decolorare a petelor pigmentare.
Hidrochinona este o substanta chimica ce inhiba o substanta denumita tirozinaza. Tirozinaza este o enzima implicata in procesul de secretie a melaninei. Hidrochinona se gaseste in farmacii in produse mai putin concentrate, care se elibereaza fara retete, sau in produse de o concentratie crescuta, eliberate numai pe baza de prescriptie.
Tretinoina este un acid care accelereaza rata de innoire a celulelor din epiderma. Aceasta substanta este interzisa in sarcina.
Acidul azelaic scade activitatea melanocitelor.
Peelingurile chimice pot ajuta in cazul acumularilor superficiale de melanina.
Microdermoabraziunea si dermabraziunea te pot scapa de petele pigmentare prin indepartarea stratului de piele care contine acumularile de melanina.
Toate aceste metode produc o decolorare treptata a petelor pigmentare si e dificil de evaluat eficienta lor avand in vedere ca aceste pete pigmentare oricum se estompeaza in timp.
Problema cea mai mare este ca aplicarea acestor tratamente ofera doar o rezolvare temporara a problemei. Expunerea pielii la soare, fie si pentru perioade foarte scurte de timp, va conduce la reaparitia petelor, asadar ar trebui sa te ganesti de doua ori inainte de a apela la metode chimice pentru a remedia situatia care te deranjeaza.
Practic, pentru a evita reaparitia sau inmultirea acestor pete pigmentare, este necesar ca mereu sa aplici pe fata si pe celelalte zone expuse o crema de protectie solara anti UVA si anti UVB.
Contrar opiniei generale, expunerea la soare prin geamul inchis de la masina, sau prin geamul fara parasolar al avionului, poate avea efectul de a reaccentua petele pigmentare tratate anterior.
Tu ai ramas cu pete pigmentare din perioada de sarcina? Cum le-ai tratat? In cat timp s-au decolorat?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.