La inceputul alaptarii multe mame se intreaba: „Pana cand voi putea, voi fi dispusa sa alaptez? Cat ar fi cel mai bine sa dureze alaptarea copilului?” Este bine sa meditam asupra acestui lucru si sa citim recomandari in privinta perioadei de alaptare „optime”, dar cel mai bine ar fi sa ne lasam purtate de cursul firesc al lucrurilor fara sa ne „fixam termene”.
Multe mame s-au imaginat alaptand cel putin un an si dupa cateva saptamani au renuntat in timp ce altele si-au propus sa alapteza nu mai mult de 6 luni si incet-incet au ajuns la 3-4 ani de alaptare sau chiar mai mult.
Prejudecatile fara fundament care spun ca alaptarea trebuie intrerupta la 6 luni, la 1 an, la 2 ani, cand bebelusul are dinti, cand bebelusul isi duce piciorul la gura, cand copilul stie sa ceara singur sa fie alaptat, cand copilul incepe sa umble in picioare si multe altele de acest fel, au la baza inclusiv mitul ca la un moment dat laptele se transforma in apa chioara.
Insa laptele matern continua sa fie hranitor si plin de anticorpi la orice varsta a copilului. Potrivit studiilor, laptele matern asigura si dupa 1 an aproximativ 30% din nevoile energetice zilnice, 40% din necesarul de proteine, 70% din necesarul de vitamina A si 60% din vitamina C.
Durata optima a alaptarii – Ce trebuie sa stii despre proprietatile laptelui matern
Laptele matern al mamei care alapteaza peste 1 an nu doar ca nu este „apa de ploaie”, ci este mai bogat in grasimi si energie decat al mamei care alapteaza un bebelus de cateva luni. Sa nu uitam si de proprietatile imunologice ale laptelui matern, atat de importante!
Sistemul imunitar al copilului se definitiveaza undeva spre 6 ani, deci anticorpii primiti prin alaptare inclusiv dupa varsta de 2 ani au un rol extrem de important in mentinerea sanatatii copilului si il ajuta sa treaca mai usor peste boli.
Se stie ca OMS recomanda alaptarea copilului pana la 2 ani si mai mult, daca atat copilul, cat si mama si-o doresc. Multa lume tine cont doar de precizarea “PANA la 2 ani” si considera “ciudata” si nerecomandata alaptarea copiilor mai mari de 2 ani, desi antropologii au stabilit ca varsta auto-intarcarii la om este cuprinsa intre 2 si 6 ani.
Astfel, cu informatia de ultima ora disponibila si raspunzand la solicitarile copilului din ce in ce mai multe mame decid sa mearga pe intarcarea naturala, asteptand pana cand copilul este pregatit sa renunte la san. Acest moment, dupa cum spuneam, difera de la copil la copil, insa rareori apare inainte de 2 ani in circumstante normale.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
Totul despre înțărcare
Înțărcare BLÂNDĂ | Sfaturi pentru înțărcare FĂRĂ traume
Înțărcarea este o schimbare majoră pentru copil și mamică
Durata optima a alaptarii – Cand incepem intarcarea?
Perioada de alaptare ar fi bine sa nu fie o decizie unilaterala, a mamei, caci intarcarea brusca, fortata, poate reprezenta o trauma pentru copil, cu diferite repercusiuni. Daca mama nu se simte confortabil sa mearga pe autointarcare sau sa alapteze peste o anumita varsta a copilului, ar fi bine sa apeleze la metode de intarcare blanda.
Poate sa apeleze la o intarcare lenta, nu brusca, aceasta intinzandu-se pe parcursul catorva luni, nu a catorva zile, cum gresit se poate interpreta. Aceasta intarcare blanda nu trebuie sa inceapa totusi inainte de 1 an, stiindu-se ca recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii mentioneaza un minimum de 2 ani, alaptarea fiind atat in beneficiul copilului, cat si al mamei.
Din pacate, din lipsa informatiilor, sub presiunea familiei sau din alte motive de multe ori intarcarea survine mult prea devreme, dupa doar cateva luni. Pentru a nu ajunge la o intarcare precoce fara sa vreti trebuie sa fiti informate cu privire la puseurile de crestere, la potentialele “greve ale suptului” care pot fi confundate cu autointarcarea si mai ales trebuie sa aveti incredere in capacitatea organismului vostru de a produce ce e mai bun pentru copil si sa fiti convinse de beneficiile alaptarii atat asupra copilului cat si ale mamei.
Orice mama se confrunta si cu perioade cand simte ca nu mai poate, cand si-ar dori ca intarcarea sa survina mai repede, cand intervine oboseala noptilor cu multe treziri, dar daca are resurse pentru a trece peste aceste episoade va avea certitudinea ca a facut lucrul cel mai benefic pentru copilul sau!
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.