Descoperă semnificația și multe idei de nume de sfinti pentru fetițe și băieți născuți în Martie. Alegeți un nume cu înțelepciune pentru minunatul vostru copil. „Nu putem să-L ajungem niciodată pe Dumnezeu, însă curajul de a călători spre El rămâne important.” Constantin Brâncuși
Un pas din spiritualul parcurs existențial ar putea fi alegerea unui nume sfânt pentru copilul tău, ce urmează a veni pe lume precum un dar divin, urmând ca apoi să te însoțească la drum, pentru o bună bucată de vreme. Iar dacă minunea se va întâmpla în Martie, prin definiție momentul renașterii, semnificația sacră a apelativului parca e și mai bine venită.
Țin să vă povestesc că prima lună de primăvară este marcată de o sărbătoare creștina, cu Cruce Roșie, numita Buna Vestire. Se spune că atunci când s-a apropiat ceasul mântuirii neamului omenesc, fapt ce avea să se înfăptuiască numai prin întruparea Fiului lui Dumnezeu, Tatăl Cel Ceresc a găsit pe lumea noastră o fecioară curată, unică, sfână și pură, vrednică să-L zămislească și să-l nască pe Hristos, slujind astfel taina izbăvirii. Vestea minunii ce avea să vină a fost anunțată cu o nespusă bucurie chiar de către Arhanghelul Gavriil. Binecuvântate să fie toate mamele și pruncii lor!
Până la urmă, cea mai mare bucurie se rezumă la a dărui viată, a-ți crește, educa și ocroti copilul, la a-l vedea cum calcă pe urmele tale, în fabuloasa călătorie de aici, de pe pământ. Dragi părinți, încetiniți ritmul, oprindu-vă din când în când să aduceți mulțumire și recunoștință pentru o astfel de trăire, la care părtas sigur este și Dumnezeu!
Un alt aspect interesant pentru onomastica de influență creștin-ortodoxă este evocarea celor 40 de mucenici din Sevastia, an de an, la data de 9 Martie. Neînfricați, curajoși, senini, neclintiți în mărturisirea credinței creștine, strălucesc azi în Ceruri și sunt slăviți întru eternitate. Chiar dacă nu e însemnată cu roșu, e ziua în care se serbează toți cei ale căror apelative nu se regăsesc pe nicăieri, între filele din calendar. Deoarece în arealul românesc sunt o mulțime de astfel de nume, ar trebui ca și sărbătoriții să fie la fel de mulți. La fel ca și Buna Vestire, e tot un prilej creștinesc de bucurie, mai ales pentru bărbați.
Ieșind puțin din zona religioasă, vă reamintesc că Martie este și Luna Marțișorului, simbolul revenirii la viață, al purității, iubirii, gingășiei. Precum un nou-născut, la fel de firav si de delicat, însă cu o strașnică putere de a porni la drum, pe calea ce i-a fost scrisă.
Iar în a 8-a zi din Martie, sărbătorim cu emoție Mama, se venerează și i se aduce un elogiu Femeii, în general. Ne înclinăm admirativ în fața ei, îi aratăm recunoștință și îi mulțumim pentru tot, începând cu minunea de a dărui viață și până la sacrificiul de care e în stare, pentru binele puiului ei. Un bebe apărut în prag de primăvară nu poate fi decât o binecuvântare, un apogeu al bucuriei și o responsabilitate pe care tu, ca părinte, simți că trebuie să o ai până la infinit. Respectând formatul lunar al sugestiilor din sinaxar, vom oferi în continuare pentru luna martie propuneri de nume de copii inspirate din calendarul creștin-ortodox, pentru fiecare zi de naștere în parte.
Nume sfinti din martie pentru fete si baieti
1 Martie
ANTONIO/ANTONIA/TONI/ANTONINA/ANTONELA Sfântul Mucenic Antonie si Sfânta Muceniță Antonina
MARCEL/MARCELA/CELA/CELINA/SELINA Sfântul Mucenic Marcel
DOMINIC/DOMNINA/DOMNICA/ NINA/ DOMINICA Sfânta Cuvioasă Domnina. Foarte ancorată in credință, smerită și modestă, departată sufletește de tot ce e lumesc, a ales să trăiască într-o simplă colibă, amenajată chiar lângă casa mamei ei.
2 Martie
TEODOR/TEO/TEODORA Sfântul Mucenic Teodot, Episcopul Chiriniei. Este cel care spunea că dacă oamenii ar realiza cât de mare este bunătatea lui Dumnezeu, s-ar îndrepta numaidecât înspre El, indiferent de repecursiunile acelor vremuri.
TORR/TORA/NISTOR/NESTOR Sfântul Mucenic Nestor
NICOLAE/NICK/NIKY/NICOLETA/NICOLLE Sfântul Nicolae Planas, ocrotitorul celor căsătoriți. Bucuria și viața sa au fost să-L slăvească neîncetat pe Dumnezeu, să facă Liturghii, Paraclise, Masluri. Locurile sfinte unde fericitul Nicolae slujea erau, pentru mulți oameni, adevărate oaze de mângâiere și vindecare sufletească.
IOACHIM/ACHIM Sfântul Cuvios Ioachim, din Ithaca. Într-una din călătoriile sale, a vizitat Muntele Athos unde, prinzând drag de cele sfinte, a ales să rămână la Mănăstirea Vatopedi, devenind călugăr.
3 Martie
CLEO/CLEONA Sfântul Mucenic Cleonic
VASILE/VASEA/SILE/VASILIANA Sfântul Mucenic Vasilisc
4 Martie
PAVEL Sfântul Mucenic Pavel. Atât el, cât și sora sa, și-au mărturist cu mult curaj credința creștină.
IULIAN/IULIANA/IULIA/JULY Sfânta Muceniță Iuliana, sora Sfântului Pavel, evocat în aceeași zi
Citește pe larg și despre: Semnificația celor mai importante nume de sfinți pentru fete și băieți | Cine este sfântul meu protector?
5 Martie
MARC/MARCU Sfântul Cuvios Marcu Pustnicul. Se spune despre el că era atât de curat sufletește încât, de câte ori venea să se împărtășească, apărea în altar un înger. Iar acestuia, i se zăreau doar mâna și lingurița cu care îl înfrupta din Sfântul Potir, pe fericitul pustnic.
IRAIDA/IRA/IDA/AIDA Sfânta Muceniță Iraida
IOAN/IONUȚ/IOANA Sfântul Nou Mucenic Ioan Bulgarul. S-a născut în Bulgaria și a primit cununa muceniciei, în data de 5 martie, 1784, la vârsta de doar 19 ani.
6 Martie
MAXIM/MAX/MAXIMILIAN Sfântul Cuvios Maxim
7 Martie
EFREM Sfântul Mucenic Efrem, Episcopul Tomisului
PAVEL/PAVELINA/ADELINA/AVA Sfântul Pavel cel Simplu. Datorită purității sale sufletești, primise harul de a alunga răul.
8 Martie
TEOFIL/TEO/TEOFILA/FILA/TEOFANA Sfântul Ierarh Teofil Mărturisitorul. De unul singur, slujea bolnavilor, săracilor și neputincioșilor. Vizita locuințele nevoiașilor de pe ulițele cetății, căra tot timpul un vas cu apă caldă și, pe unde găsea răniți, îi spăla și-i curăța cu mâna sa, fără pic de repulsie sau senzație de umilință. Într-atât își iubea aproapele.
PAVEL/PAVELINA/ADELINA/AVA Sfântul Cuvios Pavel. A trăit în perioada iconoclastă (sfârșitul secolului al VIII-lea și începutul secolului al IX-lea) și a fost ales episcop al cetăţii Plusiada Bitiniei, numită anterior Kieros. S-a remarcat printre neobosiții apărători, neînfricați paznici și neclintiți stâlpi ai Ortodoxiei.
Citește și despre: Nașii de botez sunt părinți duhovnicești pentru finii lor. Sfaturi pentru o alegere înteleaptă, o valoare în plus adusă în viața copilului
9 Martie
Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, Cetatea Armeniei. Pe vremea împăratului Liciniu (308-324), au fost prigoniți din cauza credinței lor creștine. Ei s-au împotrivit în a aduce jertfe zeilor, continuând să-L mărturisească pe Hristos, până în ultima clipă. Numele lor sunt Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.
10 Martie
CODRIN/CODRUȚA/CODRUȚ Sfântul Mucenic Codrat
CIPRIAN/CIPRIANA Sfântul Mucenic Ciprian
DIONISIE/DENIS/DENISA Sfântul Mucenic Dionisie
11 Martie
ALEXIE/ALEX/ALEXIANA/ALEXA Sfântul Alexie din Goloseev. În anul 1840, într-o familie din Kiev se năștea cel de-al nouălea ei copil. Părinții l-au numit Vladimir. Acesta urma să devină Sfântul Cuvios Alexie. Băiatul n-a vorbit nimic până la vârsta de 12 ani când, la slujba de Înviere, mitropolitul de atunci i-a spus: „Vladimir, Hristos a Înviat!”. Abia a treia oară, copilul i-a răspuns: „Adevărat a înviat!”
TALU/TALIA Sfântul Mucenic Talu
SOFRONIE/RONI/RONA Sfântul Mucenic Sofronie. A scris multe texte religioase și învățături folositoare credincioșilor, a relatat vieți de sfinți, printre care și pe cea a Sfintei Maria Egipteanca, asemanată cu îngerii si mai presus de firea omenească.
PIA Sfântul Mucenic Pionie
12 Martie
GRIGORE/GRIG Sfântul Ierarh Grigorie, Episcopul Romei. Văzând necredința oamenilor, s-a rugat fierbinte lui Dumnezeu și îndată s-a înfăptuit o minune. Chipul pâinii s-a transformat într-un trup omenesc. Toți au văzut acel miracol și toți s-au îndereptat apoi spre Hristos, pentru a-L slăvi.
SIMION/SIMI/SIMONA/MONA Sfântul Simeon, Noul Teolog. Învățăturile sale neprețuite despre rugăciunea minții și despre lupta duhovnicească i-au adus numele de „Noul Teolog”.
TEOFAN/TEOFANA/TEO Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul
CITEȘTE ȘI: Nume de rege și regină, principe și principesă pentru copii inspirate din Familia Regală a României
13 Martie
CRISTINA/CRISTIANA/CRISTI/CRISTIAN Sfânta Muceniță Hristina din Persia
NICHIFOR/NICHI Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor, Patriarhul Constantinopolului.
14 Martie
ALEXANDRU/ALEXANDRA/SANDRA/ALEX/ALEXA Sfântul Mucenic Alexandru Preotul
BENEDICT/BENI/BENEDICTA/BENEDETTA Sfântul Benedict de Nursia. Se spune că era înzestrat cu darul de a vedea viitorul. Spre sfârșitul vieții sale, ar fi prezis în fața tuturor, cu exactitate, ziua si luna în care va pleca către Împărăția Cerurilor.
15 Martie
AGAPIA Sfântul Mucenic Agapie
16 Martie
DIMITRIE/DIMI/DUMITRU/MITRUT Sfântul Dimitrie, regele Georgiei. A fost strănepotul Sfintei Tamara, regina Georgiei. Încă din perioada copilăriei, Dumnezeu a trimis către Dimitrie multe necazuri, întărindu-l astfel cu o puternică credință, de la o vârstă fragedă. Nimic înspăimântător dacă ținem cont că avea să ajungă rege.
ROMAN/ROMANA/ROMA Sfântul Mucenic Roman
SABIN/SABINA Sfântul Mucenic Sabin
Citește și despre: La noi în familie e primavară mereu, cea mică are nume de floare! 20 de nume de fete, cu culoare si parfum special
17 Martie
MARIN/MARINA Sfântul Mucenic Marin
ALEXIE/ALEXIA/ALEXIANA Sfântul Cuvios Alexie, Omul lui Dumnezeu. Era atât de milostiv cu toți semenii săi încât le dăruia tot ceea ce avea. Se spune că se hrănea doar cu pâine și apă, atât cât să nu moară de foame și sete.
PATRICK/PATRICIA Sfântul Ierarh Patrick, luminătorul Irlandei. În multe din reprezentările iconografice, el este prezentat ținând în mâna dreaptă un trifoi. Potrivit tradiției, a folosit trifoiul pentru a ilustra învățătura despre Sfânta Treime.
18 Martie
CHIRIL/CHIRA/KIRA Sfântul Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Ierusalimului
ANIN/ARIN/ANINA/ARINA Sfântul Cuvios Anin. Se spune că era atât de îndepărtat de toate cele lumești, încât ajunsese să trăiască în pustiu, printre animalele sălbatice. În permanență era însoțit de doi lei.
NICOLAE/NICOLETA/LETA/NICOLLE Sfântul Episcop Nicolae Velimirovici. A simțit că, pentru a ajunge la dragostea adevărată, e necesară o credință adevărată. Această credință e de fapt jertfa supremă adusă de un luptător autentic, pentru păstrarea ortodoxismului. Mai ales, în cazul unui popor aflat în suferință.
19 Martie
DARIA/DARIAN/DORIAN Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria. Și-au mărturisit cu curaj și seninatate credința în Dumnezeu.
ILARIA/ARIA/LARA/ILARIE/ILARION Sfânta Muceniță Ilaria
CLAUDIU/CLAUDIA Tribunul Claudiu a îmbrățișat el însuși credința în Hristos, acceptând a fi botezat, împreună cu soția sa Ilaria, cu fiii săi Iason și Mavru și cu toți ai casei, chiar și cu soldații săi.
MARIAN/MARIANA Sfântul Mucenic Marian, Diaconul
20 Martie
NICHITA/NICHI Sfântul Ierarh Nichita Marturisitorul, Episcopul Apoloniadei. Acest preacuvios părinte a trăit pe vremea luptelor împotriva sfintelor icoane, fiind episcop al Apoloniadei. Nu doar credincios și evlavios, ci a fost și drept în credința lui, milostiv și plin de dragoste față de oameni, vestit în cunoștințe și în învățături.
21 Martie
TOMA Sfântul Ierarh Toma. A slujit Biserica lui Hristos timp de trei ani și două luni și s-a luptat cu îndârjire împotriva tuturor ereticilor, ținând învățături creștine și cinstindu-L pe Dumnezeu.
IACOB/JACOB Sfântul Ierarh Iacob Marturisitorul
22 Martie
EFTIMIE Sfântul Cuvios Mucenic Eftimie. S-a născut în satul Dimițiana, din Pelopones. Copil fiind, a dus o viață sub semnul crediței creștine, religie în care a fost botezat și crescut. Mai târziu, s-a stabilit în România, unde s-a dedat unei vieți obscure. După o perioadă, s-a reîntors la adevărata credință, plecând la Muntele Athos, unde s-a și călugărit.
VASILE/VASILIANA/VASI/VASEA Sfântul Mucenic Vasile, preotul din Ancira
23 Martie
LUCA Sfântul Cuvios Nou Mucenic Luca. În ciuda lingușirilor și amenințărilor din partea musulmanilor, el a rămas neclintit în credința sa față de Iisus Hristos.
NICON/NICO Sfântul Nicon și cei 199 de ucenici ai lui. După Botez, fericitul Nicon a trăit în mănăstirea sa din peșteră, învățând din cărțile bisericești și luând aminte la ce semnifică viața de călugăr. Văzându-i smerenia și blândețea, unii dintre frații săi ziceau că el se aseamănă cu un înger.
24 Martie
ZAHARIA/ZAIRA/ZACH/ZEHRA Sfântul Cuvios Zaharia
25 Martie
MARIA/GAVRIL Sărbătoarea Bunei Vestiri, când Arhanghelul Gavriil a anunțat cu o imensă bucurie vestea că Fecioara Maria este cea care avea să-L zămislească și să-L nască pe Mântuitor.
26 Martie
GAVRIL Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil. A doua zi după Buna Vestire a Preacuratei Fecioare Născătoare de Dumnezeu, Biserica de demult, prin tipicul Ierusalimului și prin rânduiala marelui locaș al Sfântului Sava, a hotărât să sărbătorească Soborul Sfântului cu cântări de laudă, cinstindu-l pe bunul vestitor de Bucurie.
MAXIM/MAX Sfânta Muceniță Maxima
27 Martie
LIDIA Sfânta Muceniță Lidia
FILIP/FILIPA Sfântul Mucenic Filit
28 Martie
ILARION/ILARIA Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou.
STEFAN/STEFANA/STEFI Sfântul Cuvios Stefan, Făcătorul de minuni. Încă din tinerețe, iubind viața dusă în siguratate, departe de toate cele lumești, Sfântul Ștefan s-a înălțat spiritual prin toate faptele sale bune și, la rugămintea monahilor, a acceptat să fie egumen al mănăstirii Triglia. Pe mulți oameni i-a învațat ce înseamnă Sfânta Scriptură și cum pot să trăiască în curățenie sufletească.
29 Martie
CHIRIL/KIRA Sfântul Mucenic Chiril, Diaconul.
MARC Sfântul Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor. Văzând câtă puterea are minunatul bătrân Marcu, aretusienii s-au schimbat tot într-o bunătate și o blândețe. Uimindu-se de marea lui răbdare, i-au redat libertatea. Apoi, ascultându-i oamenii cuvintele, au învățat despre ce înseamnă credința, convertindu-se toți la creștinism.
30 Martie
IOAN/IOANA Sfântul Cuvios Ioan Scărarul. A coborât de pe muntele Sinai, ca un nou clarvăzător, și a arătat lumii prin cuvintele scrise pe lespezi, ce semnifică a-L sluji pe Dumnezeu. Învățătura îți dă putere să te îndrepți către Adevăr.
31 Martie
Veniamin/Benny Sfântul Mucenic Veniamin.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Citește și despre: Nume de băieți inspirate din calendarul creștin-ortodox, sugestii deosebite dar mai rar întâlnite
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.