„Cea mai mare moștenire pe care o poți transmite copilului nu-i alcătuită din bani sau alte bunuri materiale, ci mai degrabă din caracter și credință.” – Billy Graham
A sosit și luna Mai, a cincea lună din an, numită în popor Florar. Dacă nu știați, tot din popor vine și vorba „Mai e Rai”. În 2023, luna debutează cu controversata Luni, simbol de start, de deschidere, de a o lua de la capăt. De ce-i o zi controversată? Pentru că unii o plac, asociind-o cu noutatea, iar alții, din grea și urâtă n-o scot, pe motiv că relaxarea tipică de week-end n-ar trebui să se termine fix Lunea. Ca fapt divers, în nici un an, nicio altă lună nu începe cu aceeași zi a săptămânii precum seninul Mai.
Acum e timpul când totul în jur e numai o floare, o culoare, o mireasmă, iar verdele încântă cu paleta sa de nuanțe. În momente de liniște și pace sufletească, când apare acel răgaz de a contempla atâta frumusețe si armonie, vine inevitabil și întrebarea “Oare autorul a toate nu e însuși Dumnezeu?” Răspunsul, ori e deja cunoscut, ori îl află fiecare, în sinea lui, la momentul potrivit. O astfel de recunoaștere spirituala este frecvent întâlnită și la venirea pe lume a unui copil. Intensitatea trăirilor, a emoțiilor, bucuria nemarginită, sunt puse cu convingere și pe seama influenței divine.
În semn de mulțumire pentru darul primit ori ca suport de eternă binecuvântare (prenumele e dat odată pentru totdeauna), unii părinți aleg nume de sfinți pentru copiii lor. Chiar și dintre cele evocate chiar la data nasterii sau în jurul acestei date. Înainte de a le enumera de la 1 la 31 mai, reamintim câteva sărbători laice ale aceastei perioade (din afara religiei, a tagmei bisericești):
1 Mai – Ziua Internațională a Muncii
4 Mai – Ziua Pompierilor / Ziua Star Wars
8 Mai – Ziua Mondială a Crucii Roșii
9 Mai – Ziua Europei
15 Mai – Ziua Internațională a Familiei
29 Mai – Ziua Internațională a ONU de menținere a Păcii
1 Mai
TAMARA MARA TAMI – Sfânta Tamara, regina Georgiei. S-a născut în anul 1166 ca fiică a regelui George al III-lea și a reginei Burdukhan. A fost încoronată ca regină, la vârsta de 18 ani.
ISIDORA DORA DORIA DORU DORIAN – Sfânta Cuvioasă Isidora. A fost maică în Mănăstirea Tabena din Egipt, în secolul al IV-lea.
2 Mai
ATANASIE ANISIA SIA – Sfântul Ierarh Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului.
RONA – Sfânta Matrona din Moscova. Pe când intra în Catedrala Sfântului Andrei, unde slujea Sfântul Ioan de Kronstadt, părintele porunci ca oamenii să se dea la o parte şi să îi facă loc tinerei Matrona, în vârstă de doar 14 ani, numind-o „al optulea stâlp al Rusiei”.
3 Mai
IRODION RODION RADU – Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici. A devenit făcător de minuni încă din timpul vieții. Doar privindu-i, avea puterea de a vedea tot trecutul oamenilor și ceea ce urma să le aducă viitorul.
DIODOR – Sfântul Mucenic Diodor
TIMOTEI TIM TIMEEA – Sfântul Mucenic Timotei
4 Mai
ILARION ILARIA ARIA – Sfântul Cuvios Ilarion
NICHIFOR NIC – Sfântul Cuvios Nichifor
ATANASIE ANISIA – Sfântul Ierarh Atanasie, Episcopul Corintului
VALERIAN VALERIA VALI RIANA – Sfântul Cuvios Valerian.
MONICA MONA – Sfânta Cuvioasă Monica, mama Fericitului Augustin. Odată cu trecerea timpului, soțul ei a fost pe deplin uimit de îngăduința și dăruirea ei, încât la sfârșitul vieții el a renunțat la a fi păgân, devenind creștin.
5 Mai
IRINA RINA IRINEL – Sfânta Irina. A fost singura fiică a lui Liciniu, rege in cetatea Maghedon. Prin darul primit de la Dumnezeu, Sfânta Irina l-a convertit pe tatăl ei la creștinism.
EFREM – Sfântul Mucenic Efrem cel Nou
AIAN AYANA – Sfântul Mucenic Gaian
Citește pe larg și despre: Semnificația celor mai importante nume de sfinți pentru fete și băieți | Cine este sfântul meu protector?
6 Mai
IOV – Sfântul și Dreptul Iov, mult răbdătorul. A fost un bărbat cinstit, drept, bogat și cu frica lui Dumnezeu. Este socotit de toată creștinătatea ca fiind exemplul de răbdare în încercările date de Sus.
ILARION ARION ILARIA ARIA LARA – Sfântul Cuvios Ilarion
SOFIA SOFIANA – Sfânta Sofia. A fost un model de simplitate, fiecare cuvânt pe care îl spunea fiind încărcat de modestie și iubire.
7 Mai
CODRIN CODRINA – Sfântul Mucenic Codrat. Și-a apărat cu demnitate credința în Hristos Mântuitorul.
8 Mai
IOAN IONUȚ IOANA OANA – Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan. Este ziua în care se sărbătorește pulberea vindecătoare, ce iese printr-o minune an de an din mormântul lui. Locuitorii o folosesc pentru tratarea celor bolnavi (Efes, Turcia)
EMILIA EMI MILENA LIA EMILIAN MILAN – Sfânta Cuvioasă Emilia
ARSENIE – Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare. Pe lângă smerenia sa, avea și o mare modestie, pentru că toată viața, în timp ce muncea, se spune că ținea la piept un șervet, cu care își ștergea mereu lacrimile.
9 Mai
HRISTU CRISTOFOR CRISTI HRISTA CRISTINA – Sfântul Mucenic Hristofor. Se spune că în timp ce se ruga, a auzit vocea Domnului care l-a asigurat că îi va îndeplini toate dorințele, Hristofor trebuind doar să se bucure de darurile divine.
IOSIF – Sfântul Iosif de la Optina. E cel care îndemna la multă răbdare, chiar și în timpul necazurilor, având mereu încredere și speranța.
10 Mai
SIMON SIMONA – Sfântul Apostol Simon Zilotul. A trăit în Britania, luminând pe mulți prin cuvântul Evangheliei.
LAURENTIU LAUR LAURA AURA – Sfântul Cuvios Lavrentie
CIPRIAN CIPRIANA – Sfântul Mucenic Ciprian
ALF ALFI – Sfântul Mucenic Alfeu
Vezi și sugestii de nume pentru gemeni:
Cele mai frumoase nume de gemene. 12 sugestii de nume adorabile pentru fetițe gemene
Cele mai potrivite nume de gemeni pentru băieți. 12 sugestii interesante de nume pentru frați gemeni
12 cele mai frumoase și mai potrivite NUME de GEMENI – Fată & Băiat
11 Mai
CHIRIL KIRA METE – Sfântul Cuvios Chiril, Apostolul slavilor. Alături de Sfântul Metodie, a tradus din Greacă în Slavonă toate cărțile necesare rânduielii bisericești, precum Evanghelia, Apostolul, Liturghia și altele. Astfel, au început să slujească Liturghia și toate cântarile religioase, în Limba Slavonă.
12 Mai
IOAN IOANA IONELA – Sfântul Mucenic Ioan Valahul
13 Mai
SERGHEI – Sfântul Cuvios Serghie Mărturisitorul
IOAN IONUȚ IOANA OANA – Sfântul Cuvios Ioan Ivirul. A fost întemeietorul mănăstirii aghiorite a Ivirilor și sfetnic al guvernatorului Iviriei, David.
14 Mai
ISIDOR ISIDORA – Sfântul Mucenic Isidor din Hios. Îl slavea și îi mulțumea Domnului pentru viață, putere și luminarea minții.
15 Mai
IACOB – Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei. S-a născut la 20 ianuarie 1719 într-o familie credincioasă din Bucovina. Crescând în adevăratele valori creștine, la doar 12 ani a intrat în viața monahală.
HALVARD ALVARD – Sfântul Mucenic Halvard Norvegianul. Este cinstit ca patron al celor nevinovați și al orașului Oslo.
Citește și despre: La noi în familie e primavară mereu, cea mică are nume de floare! 20 de nume de fete, cu culoare si parfum special
16 Mai
ISAC ISAAC – Sfântul Mucenic Isaachie Persul din Meţovo
TEODOR DORU THEO DORIAN TEODORA DORA DORIA – Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit. Născut din părinți creștini înstăriți și-a ales de bunăvoie un trai simplu, modest, nepunând preț pe nimic material. Așa l-a dobândit pe Hristos.
SIMEON SIMON SIMONA – Sfântul Mucenic Simeon
PETRU PETRA – Sfântul Mucenic Petru din Vlaherne
NICOLAE NIC NICOLETA NICOLLE – Sfântul Mucenic Nicolae din Meţovo
17 Aprilie
DODO – Sfântul Dodo, ucenicul Sfântului David din Gareji, Georgia. A fost ucenic al Sfântului David din Gareji. Sfântul provenea din familia Andronikashvili. De mic a avut înclinații spre monahism și a fost înzestrat cu multe virtuți.
NECTARIE ARIAN NECTARIA ARIA – Sfântul Cuvios Nectarie
ANDRU RONI ANDRA IUNIA – Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia. El a fost vestit în rândul celor 70 de apostoli, fiindcă a crezut în Hristos, mai înainte de Sfântul Apostol Pavel.
TEOFAN TEO TEOFANA – Sfântul Cuvios Teofan
18 Mai
PETRU PETRA PETRONELA – Sfântul Mucenic Petru. Un creștin viteaz care și-a jertfit viața pentru credința în Dumnezeu.
HRISTINA CRISTINA CRISTI HRISTU – Sfânta Hristina. Drumul spre sfințenie a fost parcurs cu mult curaj, onoare și demnitate.
DIONISIE – Sfântul Mucenic Dionisie
PAULIN PAUL PAULINA PAULA – Sfântul Mucenic Paulin
19 Mai
PATRIC PATRICIU PATRICIA – Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei. A propovăduit credința în Hristos, nefiind de acord cu rătăcirea elinească și convingând pe mulți să treacă de la închinarea către idoli, la slava lui Hristos.
NINA – Sfânta Nina, cea întocmai cu Apostolii și luminătoarea Georgiei. S-a născut la sfârșitul secolului al III-lea în Capadocia, unde locuiau mulți georgieni. Era rudă apropiată a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, potrivit unui vechi manuscris, fiind chiar verișoara acestuia.
20 Mai
SUZANA SUZY – Sfinții Zabulon și Suzana, părinții Sfintei Nina, luminătoarea Georgiei. Tatăl Sfintei Nina, Zabulon, un brav și renumit ostaș, plecase din ținutul Capadociei pentru a-și oferi serviciile împăratului Maximian. Mama ei, Suzana, născută și ea în Capadocia, era sora episcopului Ierusalimului, pe care unii îl identifică cu Iuvenalie.
MARC – Sfântul Cuvios Marcu Pustnicul. Se spune despre el că era atat de curat sufletește încât, de câte ori venea să se împărtășească, în altar apărea un înger. Iar acestuia, i se zăreau doar mâna și lingurița cu care îl înfrupta pe pustnic, din Sfântul Potir.
LIDIA – Sfânta Lidia din Filipi. Sfântul Apostolul Pavel, în apele râului Zygaktis, a botezat-o pe Lidia, prima creștină din Europa, primul membru al Primei Biserici Creștine din Grecia.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
21 Mai
CONSTANTIN COSTIN COSTINA CONSTANȚA – Sfinții Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena. Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei. S-a născut la 27 februarie 272, în cetatea Naissus (astazi, Nis, în Serbia). Dupa moartea tatălui său (304), a fost proclamat împărat. În urma unui semn primit de la Dumnezeu în ziua dinaintea luptei cu Maxențiu (312), a fost convins că doar cu ajutorul credinței îl va birui. Un an mai târziu, a dat un decret prin care oprea prigonirea creștinilor și astfel, creștinismul devenea religie de stat.
ELENA ELEONORA ELIANA LENA – Sfinții Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena. Împărăteasa Elena, mama sfântului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos. A zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte sfinte locașuri.
22 Mai
SOFIA SOFIANA SOFIAN – Sfânta Muceniță Sofia
VASILE VASEA VASILIA – Sfântul Mucenic Vasilisc
MARCEL MARCELA CELA CELINA SELINA – Sfântul Mucenic Marcel
23 Mai
MIHAIL – Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei. Precum îngerul cel mare al puterilor cerești, al cărui nume l-a purtat, așa sfântă i-a fost și lui viața. A decis să trăiască în slujba lui Dumnezeu, a faptelor bune și a valorilor morale.
MARIA – Sfânta Mironosiță Maria lui Cleopa
24 Mai
SIMION – Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat. A trăit în secolul al VI-lea. S-a născut în Antiohia Siriei (522). La vârsta de 6 ani ajunge în pustiu, la părintele Ioan. Prin grija acestuia, s-a îndreptat spre credința în Dumnezeu.
MARCIANA MARCIA MARCIAN – Sfânta Muceniță Marciana
25 Mai
* Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor)
CELESTIN CELESTINA CELA – Sfântul Mucenic Celestin
CITEȘTE ȘI:
Nume de rege și regină, principe și principesă pentru copii inspirate din Familia Regală a României
Nume de SFINȚI din luna IUNIE (după calendarul creștin-ortodox) pentru fete și băieți (1-30 iunie)
Nume de sfinți din luna Aprilie (după calendarul creștin-ortodox) pentru fete și băieți
Nume de Sfinți pentru copii le luni, pe tot anul
26 Mai
ELENA LENA – Sfânta Muceniță Elena
27 Mai
IULIU IULIAN IULIA IULIANA – Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul
IOAN – Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul. S-a născut într-un sat din Rusia, în jurul anului 1690. Prizonier fiind, a refuzat să urmeze exemplul camarazilor săi de a renunța la credința în Hristos, răbdând cu mult curaj toate relele asupritorilor.
28 Mai
NICHITA NICHI – Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului. Pentru viața sa duhovnicească, a fost numit Arhiepiscop al Calcedonului. În timpul slujirii, Sfântul Nichita s-a evidențiat mai ales prin milostenie, hrănind pe cei flămânzi, îmbrăcând pe cei goi, adăpostind pe cei străini.
ELICONIDA ELIA IDA – Sfânta Muceniță Eliconida
29 Mai
ALEXANDRU ALEXANDRA ALEXA SANDRA – Sfântul Ierarh Alexandru, Arhiepiscopul Alexandriei
TEODOSIA SIA TEODOSIE – Sfânta Muceniță Teodosia, fecioara
OLIVIAN LIVIU OLIVIA LIVIA – Sfântul Mucenic Olivian
30 Mai
VARLAM – Sfântul Cuvios Varlaam
NATALIA NATI – Sfântul Mucenic Natalie
31 Mai
EUSEBIU SEBI – Sfântul Mucenic Eusebiu
ERMIN ARMIN MIA – Sfântul Mucenic Ermie
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Citește și despre: Nume de băieți inspirate din calendarul creștin-ortodox, sugestii deosebite dar mai rar întâlnite
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.