Brumărel – Luna Darurilor Divine
„Nu putem să-L ajungem niciodată pe Dumnezeu, însă curajul de a călători spre El rămâne important. – Constantin Brâncuși ”
A zecea lună din an, numită și Brumărel, v-ar putea aduce în dar un scump bebeluș. O bucurie imensă, așteptată, dorită. Se spune că venirea pe lume a unui copil, acest proces de o complexitate fabuloasă, este și rodul intervenției divine. Că viața reprezintă mai mult decât existența în trup, pentru că omul are și suflet, nu doar corp. Că el este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Nașterea rămâne în continuare un miracol. Ghidat de intuiție, sufletul se află într-o călătorie cu sens și scop bine definite. Întruparea nu e impusă, ci este o alegere unică, un mister pe care nicio știința nu a reușit să-l descifreze în totalitate.
Nume Sfinte de fete și baieti născuti în octombrie
Pentru familiile creștine, care conviețuiesc sub semnul credinței în Hristos, numirea pruncilor cu nume sfinte e ceva firesc, normal, obișnuit. E o dovadă de recunoștință pentru făptura primită, un mod potrivit de a mulțumi pentru împlinirea menirii pe Pământ. Mai mult, li se întipărește în minte și suflet, atât părinților, cât și copiilor, speranța unei existențe cu binecuvântare de Sus și sfântă ocrotire.
Deoarece de la părinte la părinte gusturile diferă, acoperim și noi ușor, lună de lună, inclusiv zona numelor sfinte din calendarul creștin. Sugestiile de nume de copii prezentate mai jos (atât pentru fii, cât și pentru fiice) sunt frumoase, sonore, unele foarte interesante datorită faptului că sunt rar întâlnite. Ar putea fi alese în funcție de data nașterii (numele purtat să fie evocat odată cu aniversarea copilului), de încrederea personală în ajutorul unui anume sfânt sau pur și simplu, după placul părinților.
Nume de sfinți din luna octombrie pentru copii
1 Octombrie
IOSIF – Sfântul Cuvios Iosif de la Bisericani. Este cel dintâi sihastru cunoscut în Muntele Bisericanilor și întemeietorul mănăstirii cu același nume.
IOAN/IONUȚ – Sfântul Ioan Cucuzel. Era înzestrat cu o voce încântătoare, frumoasă, divină. Se spune că, la auzul ei, un pustnic care locuia în apropiere s-a minunat nespus și s-a apropiat, să vadă mai bine dacă era a unui înger sau a unui om.
ROMAN – Sfântul Cuvios Roman Melodul. Înzestrat cu dar de Sus, a alcătuit condacele la praznicile Mântuitorului, ale Maicii Domnului şi ale marilor Sfinţi. A compus peste 1000 de condace, care se cântă în Biserică.
MIRIAN (IRI)/NANA – Sfinții Împărați ai Georgiei, Mirian și Nana. Regele Miriam a trecut la creștinism în urma unei întâmplări petrecute în timpul unei vânători. Rătăcit fiind într-o ceața stranie și incapabil de a-și mai găsi drumul spre casă, a fost salvat numai atunci când s-a rugat lui Dumnezeu. Nana, soția lui, era o bună creștină.
MARIA/ANA-MARIA/MARINA – Acoperământul Maicii Domnului-sărbătoare cu cruce roșie. Este mărturia Sfântului Andrei, cel ce avea toată credința în Hristos, și care, când și-a ridicat ochii, a văzut-o pe Împărăteasa Cerului, pe Acoperitoarea lumii, Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, stând în văzduh și rugându-se, strălucind precum soarele și acoperind tot poporul cu cinstitul său Omofor.
SIDONIA/DONA – Sfânta Sidonia din Georgia. În onoarea ei, s-a ridicat o catedrală de dimensiuni impresionante, martoră a nenumărate evenimente istorice și un important loc de pelerinaj, din Georgia.
Citește și despre:
Nume de sfinti pentru copii din septembrie
Nume de sfinti pentru copii din noiembrie
Nume de sfinti pentru copii din decembrie
2 Octombrie
DAVID/CONSTANTIN – Sfinții Mucenici David și Constantin, prinți ai Georgiei. Au fost crescuți în credința ortodoxă, fiind nu doar conducători destoinici și curajoși, dar și creștini evlavioși.
CIPRIAN – Sfântul Mucenic Ciprian. Alături de Sfânta Iustina, și-a dedicat o parte din viață credinței în Hristos și mântuirii sufletelor omenești.
TEOFIL/TEO/FILUȚĂ – Sfântul Cuvios Teofil. A fost un monah din vremea împărăției lui Leon Isaurul.
IUSTINA/TINA – Sfânta Muceniță Iustina. Cea care a rostit urmatoarele: Mare și nespusă este plată pentru cei ce trăiesc în curățenie sufletească. La fel de mare e supărarea oamenilor care o desconsideră.
Citește și despre: Nașii de botez – Sfaturi pentru o alegere înteleaptă
3 Octombrie
DIONISIE/ONIS/DIO/SIA (derivat feminin) – Sfântul Mucenic Dionisie. A fost numit episcop de către Sfântul Pavel și a fost trimis de la Tesalonic la Atena, să poarte de grijă pentru mântuirea omenească.
TEOCTIST/TEO/THEA (derivat feminin) – Sfântul Mucenic Teoctist
4 Octombrie
VERA (derivat din VERINA) – Sfânta Muceniță Verina. Din dragoste dumnezeiască, și-a părăsit casa şi rudele, strămutându-se într-un loc îndepărtat, lângă Edesa.
CALISTA (derivat din Calistena) – Sfânta Muceniță Calistena. Alături de tatăl său, un duce bogat și foarte înțelept din Efes, a patimit pentru mărturisirea credinței în Hristos.
PETRU – Sfântul Mucenic Petru din Capitoliu
5 Octombrie
DANIEL/DAN – Sfântul Cuvios Daniil de la Mănăstirea Turnu. Bun cunoscător al Sfintelor Scripturi şi al învăţăturilor Sfinţilor Părinţi, având iscusință şi pricepere în viața călugărească, a fost evident numit preot.
ARITINA/ARETA/ARETHA/RITA – Sfânta Muceniță Haritina. Pe credincioși îi îndruma prin pilde și alte cuvinte de folos pentru mântuire, iar pe cei necredincioși îi convertea la creștinism, povestindu-le despre Hristos. Tuturor le-a fost model de viață plăcută lui Dumnezeu.
6 Octombrie
GRIGORE/GRIG/GORE – Sfântul Grigorie Khandzteli din Georgia. S-a născut în anul 759 la Kartala, din părinți nobili și evlavioși. Din primii ani de viață s-a arătat nespus de credincios și foarte inteligent. Prin atitudinea și comportamentul său, părinții au înțeles că el era un ales al Domnului.
TOMA/THOMAS/TOM – Sfântul Apostol Toma. Este cel care a văzut și a atins coasta cea dătătoare de viață a lui Hristos și care a exclamat: „Cu adevărat ești Domnul meu și Dumnezeul meu”.
IDA (derivat din Erotiida) – Sfânta Muceniță Erotiida
7 Octombrie
IOSIF – Sfântul Iosif din Khevi, Georgia. Era cunoscut pentru dragostea față de sfintele odoare (obiecte specifice desfășurării cultului ortodox), pentru severitatea cu care ținea posturile și pentru calitățile sale deosebite. A fost înzestrat de Dumnezeu cu darul clarviziunii și al înfăptuirii de minuni.
SERGHEI – Sfântul Mare Mucenic Serghie. Pentru a-și susține credința în Dumnezeu, Sfinții Mucenici Serghie și Vah s-au împotrivit păgânului împăratul de la acea vreme, sfătuindu-l să caute și să descopere adevărul în creștinism.
IULIAN/IULIANA (IULIA) – Sfântul Mucenic Iulian, preotul.
LEON/LEONA – Sfântul Leontie, consulul
8 Octombrie
IGNATIE/NATI – Sfântul Nou Mucenic Ignatie. Extraordinar de credincios în Hristos, el a slujit pe Muntele Athos.
TAISIA/SIA/TASI – Sfânta Cuvioasă Taisia. E cea care a spus că pentru cei ce greșesc există pocăință și iertare. Spera ca, prin rugăciunile starețului în fața căruia a îngenuncheat, să se izbăvesască de păcate și să câștige mila Domnului.
9 Octombrie
IACOV/IACOB/COVE – Sfântul Apostol Iacov. Era fiul lui Alfeu și fratele Sfântului Apostol Matei, vameșul și evanghelistul. A mers la diferite neamuri și popoare ca să răspândească religia creștină, să-i îndrume și să-i mântuiască pe cei rătăciți.
ATANASIA/SIA/ANISIA/ANAIS – Sfânta Cuvioasă Atanasia. Numele ei înseamnă nemurire. Și chiar și-a câștigat-o prin slava dată lui Dumnezeu, de-a lungul vieții.
10 Octombrie
VASIAN/VASI/ VASIANA (derivat feminin) – Sfântul Cuvios Vasian
TEOFIL/TEO – Sfântul Cuvios Teofil Mărturisitorul. Cu buna lui vorbă, îi învăța pe toți să preamărească icoanele și să se închine sfințilori înfățișați.
INOCENȚIU/CENTE – Sfântul Inochentie al Penzei. Este evocat de mulți ani de către poporul rus pentru viața lui ascetică și minunile care s-au împlinit prin rugăciunile sale.
PIA – Sfânta Muceniţă Evlampia. A pătimit mult în numele credinței, dobândind cinste eternă.
11 Octombrie
TEOFAN/THEO/TEOFANA – Sfântul Ierarh Teofan Mărturisitorul, Episcopul Niceei. A fost numit Mitropolit al Bisericii din Niceea după ce s-a întors din surghiun, fiind hirotonit de către patriarhul Metodie.
FILIP/PHILIP – Sfântul Apostol Filip, unul din cei 7 diaconi. A fost ales diacon de către Sfinții Apostoli, apoi a fost hirotonit împreună cu Sfântul Ștefan. A slujit creștinilor cu toată dăruirea, îngrijindu-se mai ales de cei săraci și de văduve.
LEV/LEVI – Sfântul Lev de la Optina. Primul stareț vrednic de amintire de la Optina este Lev Nagolkin. S-a ocupat cu negustoria, lucrând ca și vânzător de cânepă. Prelucrată, o vindea în locuri îndepărtate.
ZENAIDA/AIDA/IDA – Sfânta Muceniță Zenaida. Alături de sora sa Filonila (ar fi potrivit de luat în calcul și derivatul ILONA), a fost de loc din Tarsul Ciliciei, rudă cu Sfântul Apostol Pavel. Amândouă și-au donat averile, și-au lăsat patria și au plecat să-l slăvească pe Hristos, împlinind lucrarea apostolească.
12 Octombrie
COSMA/COZMA/COSMIN/OSMAN/COSMINA/MINA/COSIMA – Sfântul Ierarh Cosma. Înaintând în vârstă și dobândind înțelepciune, a renunțat la tot ce era lumesc. S-a făcut călugăr la mănăstirea Sfântului Sava. A dus o viață de adevărat creștin.
TARAH/TAREH/TAREK – Sfântul Mucenic Tarah. E cel care a spus că Hristos este Fiul lui Dumnezeu, că alături de Dumnezeu Tatăl și de Duhul Sfant, El este nădejdea tuturor creștinilor și că, pătimind pentru El, ne vom mântui.
ANASTASIA/SIA/NASTY – Sfânta Muceniță Anastasia, fecioara. A trăit și pătimit în Roma, pe vremea împaraților Deciu si Valerian.
13 Octombrie
FLORENȚIU/FLORENTIN/FLORIN – Sfântul Mucenic Florentie. Se spune că îi întărea pe creștini în credință și îi îndemna prin diverse metode spre respectarea sfintelor porunci.
PAPIL/PAPI – Sfântul Mucenic Papil. La fel ca și sora sa, Fericita Agatonica, și-a susținut cu tărie credința creștină.
ANDREI – Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași, de hramul Sfintei Cuvioase Paraschiva.
AGATA/AGATHE – Sfânta Muceniță Agatonica. Fericita, sora Sfântului Papil, și-a mărturisit cu curaj credința în Hristos.
Citește și despre: Nume rare de fete și băieți
14 Octombrie
SILVAN/SILVIU – Sfântul Silvan, Episcopul Gazei. A fost un bărbat blând, credincios, preot al bisericii din Gaza.
AZAR/NAZARIE – Sfântul Mucenic Nazarie. În timpul împăratului Nero, creștinii erau prigoniți. Mulți dintre ei, mărturisindu-l pe Hristos, sufereau prin închisori. Rugându-se pentru ei, Sfântul Nazarie îi întărea în adevărata credință.
PARASCHEVA/PARASCHIVA – Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași. Moștenind o mare avere, tânăra Parascheva a oferit săracilor partea ce i se cuvenea și, părăsind frumusețea acestei lumi, s-a retras în pustiu.
Citește și despre:
Cele mai frumoase 30 de nume de fetiță care încep cu litera A
Cele mai frumoase 25 de nume de băieți care încep cu litera A
Cele mai frumoase nume de copii care încep cu N
Nume de baieti cu semnificatie puternica
Nume de fete si semnificatia lor
Nume de fete si baieti cu litera B
Nume de copii care incep cu litera S
15 Octombrie
LUCHIAN/LUCIAN/LUCA – Sfântul Mucenic Luchian preotul, cel care și-a mărturisit credința în Dumnezeu, până în ultima clipă.
SAVIN/SABIN/SAVI/SABINA – Sfântul Ierarh Savin, Episcopul Ciprului. A vindecat boli sufletești și trupești, a avut darul de a vedea viitorul.
EFTIMIE/TIMI – Sfântul Cuvios Eftimie cel Nou. A fost un foarte bun învățător, un sfătuitor al călugărilor, precum un tată către fiii săi. Se spune că atât de frumos a trăit, încât viața lui i-a mirat pe îngeri și i-a înfricoșat pe diavoli.
16 Octombrie
LEONTIE/LEON/LEO/LEONA/LEEA – Sfântul Mucenic Leontie
Citește și despre:20 de nume deosebite pentru fete inspirate din calendarul creștin ortodox
17 Octombrie
ANDREI/ANDY/ANDREEA/RHEA – Sfântul Cuvios Mucenic Andrei din Creta (Criteanul). A fost un bun credincios. A călătorit la Constantinopol pentru a lămuri oamenii în privința învățăturii eretice împotriva icoanelor.
Citește și despre: NUME de FETE alese de celebrități pentru copiii lor
18 Octombrie
TEODOR/DORU/TEO/SIMION/SIMI – Sfântul Cuvios Teodor de la Mega Spileo.Cei doi cuvioși, frații Simeon și Teodor, s-au născut în Tesalonic, la începutul secolului al IV-lea. Proveniți dintr-o familie cucernică și educată, tinerii au învățat teologia, filosofia, retorica și poezia.
LUCA – Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. A avut o nemărginită dragoste pentru Hristos și a rostit cuvintele: „Oare nu ardeau inimile noastre când Isus ne vorbea și când ne învăța Scriptura?”
MARIN/MARINA – Sfântul Mucenic Marin cel Bătrân. A fost un bun creștin care a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Aristobul.
IULIAN/IULIANA/IULIA – Sfântul Cuvios Iulian. Mergând la Muntele Sinai, el a făcut o biserică deasupra pietrei pe care a văzut Moise, primitorul de lege.
19 Octombrie
FELIX – Sfântul Mucenic Felix, preotul
EUSEBIU/SEBI – Sfântul Mucenic Eusebiu, diaconul
IOAN/IONUȚ – Sfântul Cuvios Ioan de la Rila. Este cinstit ca ocrotitor al bulgarilor de pretutindeni și cel mai mare sfânt al acestui neam ortodox.
CLEOPATRA/CLEO – Sfânta Cleopatra
20 Octombrie
ARTEMIE/TEMI/ARTI – Sfântul Mare Mucenic Artemie. A trăit într-o moralitate exemplară, iar răsplata cuvenită i-a fost dăruită în Ceruri.
RONA – Sfânta Cuvioasă Matrona. A făcut minuni cât a trăit dar și după aceea, fiind slăvită pentru viața sa curată și sfântă. A fost milostivă cu săracii și a avut puteri de a vindeca bolnavii.
21 Octombrie
VISARION/ARI – Sfântul Cuvios Mărturisitor Visarion. A fost mare luptător și apostol al unității ortodoxe, un mare apărător al credinței ortodoxe în Banat și Transilvania.
IOAN/IONUȚ/IOANA/OANA – Sfântul Preot Mărturisitor Ioan din Galeș. S-a numărat printre cei mai îndrăzneţi apărători ai credinţei ortodoxe, în faţa oricăror încercări ale autorităţilor habsburgice de a impune o altă credinţă.
MOISE – Sfântul Preot Mărturisitor Moise Măcinic din Sibiel. Pentru mărturia lor ortodoxă Preoții Martiri Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, sunt cinstiți ca sfinți de către credincioșii de pretutindeni și mai cu seamă de cei din Transilvania, din mijlocul cărora s-au ridicat.
ILARION/ILARIA – Sfântul Cuvios Ilarion cel Mare. 80 de ani a trăit în credința creștină, slăvindu-l pe Dumnezeu.
22 Octombrie
ELISAVETA/ELISABETA/BETTY/ELISA/LISA – Sfânta Muceniță Elisaveta. Și-a mărturisit cu curaj încrederea în Hristos.
ANNA – Sfânta Muceniță Anna, curată, curajoasă și credincioasă până la sfârșit.
TEODOTA/TEO – Sfânta Muceniță Teodota
ALEXANDRU/ALEX – Sfântul Mucenic Alexandru episcopul
23 Octombrie
IACOB – Sfântul Apostol Iacob, ruda Domnului, primul episcop al Ierusalimului. Prin învățătura sa, a povățuit mulți evrei și elini, îndrumându-i spre calea cea dreaptă, a lui Dumnezeu.
PETRONIU/PETRU/PETRONELA/PETRA – Sfântul Cuvios Petroniu
24 Octombrie
MARCU/MARC/MARK – Sfântul Mucenic Marcu
VALENTIN/VALI – Sfântul Mucenic Valentin
SEBASTIANA/TIANA – Sfânta Muceniță Sebastiana
25 Octombrie
MARCIAN – Sfântul Mucenic Marcian. L-a iubit pe Hristos mai mult decât propria viață.
VALERIAN/VALI – Sfântul Mucenic Valerian
TAVITA/TABITA – Sfânta Cuvioasă Tavita
26 Octombrie
DIMITRIE/DUMITRU/DIMI/DEMETRA/DUMITRELA/DUMITRA/DUMITRANA – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. S-a născut în cetatea Solun (Tesalonic), din părinți credincioși. Și-a dăruit toată averea oamenilor amărâți, trăind în post și rugaciune. L-a preamărit pe Hristos și i-a învățat pe toți credința.
27 Octombrie
DIMITRIE (vezi derivatele la 26.10) – Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște se află în Catedrala Patriarhală. Era de loc din Bulgaria, dintr-un sat ce se numea Basarabov, situat pe marginea râului Lom. Realizând că toate cele lumești sunt trecătoare și bogăția adevărata este cea cerească, și-a părăsit locurile natale și s-a așezat într-o peșteră. S-a călugărit și L-a slăvit toată viața pe Dumnezeu.
28 Octombrie
DIMITRIE (vezi derivatele la 26.10) – Sfântul Ierarh Dimitrie, Mitropolitul Rostovului. Trăia cu gândul la sfinți, la modul lor de viață, suferea împreună cu ei. Studia în amănunt toate documentele referitoare la aceștia. Învațămintele îl întăreau trupește și sufletește. A reușit să-și înfăptuiască sarcina nobilă, aceea de a fi un creștin adevărat.
ȘTEFAN – Sfântul Cuvios Ştefan Savaitul. Pentru buna sa viaţă duhovnicească, a fost învrednicit cu treapta arhieriei.
VILIE/VILI/ILIE – Sfântul Mucenic Vilie
TEOFIL/TEO – Sfântul Cuvios Teofil cel Nebun pentru Hristos. Ca să nu piardă timpul stând degeaba, Fericitul Teofil se îndeletnicea cu tot felul de activități. Torcea, împletea şi ţesea pânză, pe care o dădea apoi pictorilor de icoane, spre a fi folosită la munca lor.
TEOFANA/FANY/FANIA/TEO – Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab. Este de origine românească dar cunoscută drept mama culturală a Bulgariei. Ea a rămas în legendele sud-dunărene ca un simbol al maicii devotate, al eleganței domnești și al evlaviei.
CITEȘTE ȘI: Nume de rege și regină, principe și principesă pentru copii
29 Octombrie
ANASTASIA/SIA – Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana
AVRAM/MARIA – Sfântul Cuvios Avramie și Maria, nepoata sa. Păgânii veneau tot timpul în noua biserică, nu la rugăciune, ci la admirat ctitoria și podoabele ei. Fericitul Avramie se străduia să-i învețe cum să-L descopere pe Dumnezeu.
TIMOTEI/TIMI – Sfântul Nou Mucenic Timotei. Renunțând la cele lumești, Triantafillos s-a dus la Muntele Athos și a intrat în Marea Lavră, unde a lucrat ca grădinar. Ulterior, s-a călugărit și a luat numele de Timotei. Acolo, timp de șase ani, și-a întărit credința în Dumnezeu. Apoi, s-a mutat la mănăstirea Esfigmenu unde, cu timpul, a luat schima mare.
30 Octombrie
ȘTEFAN – Sfântul Ștefan Milutin, țarul sârbilor. A ieşit învingător din toate războaiele, pentru că îşi punea toată speranța numai în Dumnezeu, căruia I se ruga necontenit.
ZENOVIA/NOVIA – Sfânta Muceniţă Zenovia, sora Sfântului Mucenic Zenovie. Ambii s-au născut în Cetatea Egea, din părinți înstăriți, credincioși. Au fost crescuți în bună învăţătură şi cu frică de Dumnezeu. Realizând că toate sunt trecătoare, și-au donat averile și l-au urmat pe Hristos.
31 Octombrie
NARCIS/NARCISA – Sfântul Apostol Narcis. A fost episcop în Atena, propovăduind Evanghelia lui Hristos.
CITEȘTE ȘI: 30 Cele mai frumoase nume de băieți
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.