În scurt timp, vara își va intra în drepturi, iar odată cu creșterea temperaturilor și cu instalarea zilelor însorite, își fac apariția inevitabilele afecțiuni de sezon. Toxiinfecțiile alimentare, insolația și efectele ei urâte: supraîncălzirea și deshidratarea, pot strica buna dispoziție atât a micilor pacienți, cât și a părinților. Cum ne pregătim să prevenim aceste probleme pentru a ne bucura de vară?
Cum prevenim afecțiunile de vară la copii
Sosirea anotimpului cald presupune, ca în fiecare an, o creștere a frecvenței bolilor infecțioase cu transmitere digestivă (toxiinfecțiile alimentare, bolile diareice acute). Dar nu numai acestea ne creează probleme…
Vara, oferta alimentară este deosebit de atrăgătoare fructe, legume de tot soiul. Însă alterarea rapidă a alimentelor din cauza temperaturilor ridicate, precum și condițiile de igienă necorespunzătoare în care pot fi depozitate anumite alimente care ne sunt servite atunci când comandăm la restaurant, spre exemplu, ori mâncarea expirată, toate acestea pot provoca tulburări ale aparatului digestiv mai ales celor mici. La asta se adaugă relaxarea de care dăm dovadă de cele mai multe ori în vacanță când vine vorba de igiena mâinilor și mâncăm alegem mâncarea stradală… De asemenea, vinovat de îmbolnăvirile din timpul verii este și soarele pe care, dacă nu îl folosim cum trebuie, ne poate îmbolnăvi prin insolație, supraîncălzire și deshidratare.
Toxiinfecția alimentară reprezintă un nume generic dat mai multor îmbolnăviri acute de cauză toxică sau infecțioasă. Simptomele unei toxiinfecții alimentare apar, de regulă, la maximum 72 de ore după ingerarea unor alimente contaminate cu microorganisme sau toxine microbiene. Simptomele se caracterizează prin amețeli, stări de greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, de multe ori febră.
Boala diareică acută poate fi cauzată de bacterii, virusuri sau paraziți, care pătrund în organism prin apă și alimente. Este o afecțiune care se instalează brusc, fiind caracterizată prin creșterea frecvenței scaunelor, care își schimbă aspectul normal, devenind apoase, iar acestea sunt însoțite de o stare alterată, crampe abdominale, uneori chiar și febră. Durerile de cap care apar în urma eliminării acestor scaune diareice pot duce, mai ales la copiii, în cazul în care nu se intervine cu tratament adecvat, la pierderea apei și a sărurilor minerale din organism, adică la o puternică deshidratare, care poate provoca chiar și decesul.
Nu doar scaunele diareice pot produce deshidratarea unui copil. În timpul verii, trebuie crescut aportul de lichide, nu doar din cauza soarelui sau nu doar în perioada când stăm afară, la soare, ci chiar și când suntem în casă, unde este foarte cald. Deshidratarea poate constitui, uneori, un caz de urgență medicală, a cărui gravitate trebuie să fie evaluată în funcție de volumul pierdut, de semnele clinice ale pacientului și de originea deshidratării. Vărsăturile în exces, de exemplu, pot conduce la fe de ușor spre o deshidratare periculoasă, exact ca scaunele diareice sau căldura verii.
În cazul bebelușilor, supraîncălzirea poate fi fatală! Semnele supraîncălzirii pot fi ușor confundate cu orice stare de iritabilitate sau de moleșeală a bebelușului. Bebe poate fi agitat (plâns nervos) sau, din contră, extrem de moleșit (plânsul lipsește sau e un scâncet), respirația lui este rapidă și superficială, transpiră la tâmple sau la ceafă, are mici pete roșii pe corp, e roșu aprins în obraji, iar pielea este fierbinte.
Du-l imediat la umbră sau într-o încăpere răcoroasă dacă observi aceste simptome. Dezbracă-l de hăinuțe și acoperă-l în prosoape înmuiate în apă puțin călduță. Hidratează-l oferindu-i lapte, apă, suc de fructe sau ceai. După 30 de minute, măsoară-i temperatura și administrează-i paracetamol, fără a depăși doza recomandată de medicul pediatru.
Afecțiuni de vară – Ce măsuri trebuie să aplicăm imediat
În cazul apariției scaunelor frecvente, moi sau lichide, însoțite sau nu de vărsături, administrați imediat lichide de rehidratare. În lipsa sărurilor de rehidratare orală, medicii spun că putem ajuta copilul oferindu-i ceai, apă fiartă și răcită sau zeamă de orez (apa în care am fiert orez).
Atenție, medicamentele indicate în tratamentul diareii acute și cronice (cum este Smecta, de exemplu) nu înlocuiesc rehidratarea. Deshidratarea este cea mai periculoasă și poate afecta toate grupele de vârstă, mai ales pe cei mici. De aceea, primele măsuri care trebuie luate sunt de a te asigura că micuțul are acces la suficiente lichide pentru a se rehidrata. Oferă-i lichidele amintite mai sus, în cantități mici, câteva lingurițe odată, de cât mai multe ori pe zi.
În prezența febrei, este recomandată administrarea de paracetamol, în doza prescrisă de medic, conform greutății și vârstei copilului. Paracetamolul ameliorează durerea și reduce febra, fiind, în același timp, foarte bine tolerat de stomac.
În prezența febrei, vărsăturilor repetate, scaunelor frecvente și cu mucozități sau sânge prezentarea la medic este obligatorie!
Cum prevenim apariția afecțiunilor de vară:
- spălăm mâinile cu apă și săpun înaintea preparării alimentelor, înainte de fiecare masă și după folosirea toaletei;
- spălăm atent fructele, zarzavaturile și verdețurile;
- spălăm atent recipientele în care preparăm și păstrăm alimentele;
- evităm prepararea alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condițiile de temperatură necesare păstrării alimentelor (4-8 °C);
- oferim alimentele pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor, fără a le reîncălzi sau păstra la frigider;
- ne asigurăm că temperatura de preparare a alimentelor este de peste 70 °C;
- evităm contactul între alimentele nepreparate și cele preparate;
- nu lăsăm persoanele care prezintă leziuni și infecții (panariții, furuncule) la nivelul mâinilor/degetelor să manipuleze și să prepare alimentele;;
- păstrăm în condiții de maximă igienă toate suprafeţele destinate preparării alimentelor;
- păstrăm alimentele în vase curate, acoperite, pentru a fi protejate de insecte și rozătoare;
- folosim apă potabilă pentru prepararea alimentelor și consumul uman doar din surse sigure; o atenție deosebită trebuie acordată apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii;
- fierbem apa în cazul în care există îndoieli asupra calității surselor de apă potabilă ce sunt folosite pentru consumul uman și prepararea alimentelor (spre exemplu, în vacanța, la țară etc.);
- evităm consumul alimentelor vândute pe stradă: înghețată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburgeri;
- fierbem laptele în cazul în care acesta nu este pasteurizat;
- stropim grădinile doar cu apă potabilă;
- colectăm deșeurile menajere în pungi de plastic sau găleți cu capac și le îndepărtăm rapid numai în locuri special amenajate.
Trusa medicală pentru vară
Oriunde ai fi, acasă sau plecată într-o vacanță, asigură-te că ai cu tine strictul necesar de medicamente pentru a putea interveni atunci când este cazul. Aceasta ar trebui să conțină:
Antitermic: paracetamol se administrează în cazul în care copil are o temperatură de peste 38 °C, urmând indicațiile medicului privind vârsta și greutatea corporală a celui mic
Antidiareic: se administrează conform indicațiilor medicului atunci când copilul elimină scaune multe, moi sau apoase. În acest situație de ajutor sunt și probioticele.
Anticongestionant: apa marină hipertonică se administrează doar când năsucul devine înfundat din cauza secrețiilor uscate.
Citeste în linkul următor mai multe despre ce trebuie să conțină trusa medicală de vacanță
De asemenea, este bine să iei cu tine termometrul, șervețele antibacteriene pentru igienizarea mânuțelor atunci când acestea nu pot fi spălate cu apă și săpun, precum și câteva pansamente sterile.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.