- COVID-19 și recomandările internaționale
- Laptele matern și COVID-19
- COVID-19 și maternitatea, varianta românească
- Mamele și COVID-19
- Postpartum, după COVID-19
În plină pandemie, poate mai mult ca oricând, avem nevoie de empatie și de înțelegere. Avem nevoie de oameni pe care să ne bazăm pentru a putea merge mai departe cu speranță. Avem nevoie de informații reale, bine documentate, pe care să ne construim ca și părinți. În timpul sarcinii, ne pregătim din plin pentru… sarcină. Ce să mâncăm, ce să evităm, ce să facem, ce să nu facem… Și citim despre cum e mai bine să ne creștem copilul. Și ne simțim pregătite… Doar că, de cele mai multe ori, se întâmplă ca momentul imediat următor nașterii, să fie unul care să ne dea complet peste cap.
Suntem singure în spital, față în față cu minunatul prunc pe care l-am purtat timp de 9 luni în burtică și pe care trebuie să îl îngrijim, având, poate, experiență zero în domeniul acesta. Și ne simțim total pierdute pentru că nu mai „știm” absolut nimic. Oboseala sarcinii și experiența nașterii sunt și mai copleșitoare acum din cauza grijilor și a hormonilor care tropăie frenetic. Iar dacă tocmai ce ai fost testată pozitiv, lucrurile pot deveni și mai complicate. Tocmai de aceea, noi suntem aici lângă tine și te vom ajuta pas cu pas. Nu uita niciodată că nu ești singură!
COVID-19 și recomandările internaționale
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, o mama ce tocmai a născut și este suspicionată sau confirmată pozitiv cu COVID-19, poate alăpta, își poate ține copilul piele pe piele și chiar poate sta cu bebelușul în același salon. Tot OMS spune că mămica infectată cu acest nou virus trebuie să poarte masca pe toată durata contactului cu bebe și să se spele pe mâini înainte și după atingerea bebelușului. Recomandările sunt făcute pe baza cercetărilor făcute până acum și respectând totodată drepturile mamei de a-și alapta și a-și ține în brațe puiul, precum și dreptul copilului de a fi alăptat și îngrijit de către mama. OMS spune că indiferent de cât este de periculos este acest nou virus, este mai bine ca bebelușul să stea împreună cu mama sa, chiar dacă aceasta a fost chiar confirmată cu COVID-19, specificându-se că până acum nu au fost raportate infectări de la mama pozitivă la nou-născut.
Laptele matern și COVID-19
Anticorpii din laptele matern, transmiși bebelușului în timp ce suge sunt neînfricați. Se luptă cu infecțiile, cu virusurile aducătoare de răceli sau gripă, cu alergiile ba chiar și cu câteva tipuri de cancer. Iar acum, odată cu pandemia, cercetătorii au demonstrat în puținul timp avut la dispoziție, că laptele mamelor confirmate cu COVID-19, conține anticorpi ce îi protejează pe bebeluși de acest virus. Este bine și de menționat că acest nou virus nu se transmite prin lapte, ci doar prin particulele eliminate de persoanele infectate atunci când vorbesc, strănută sau tușesc.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
COVID-19 și maternitatea, varianta românească
Sunt convinsă că ai auzit despre situațiile aberante în care mămicile au fost despărțite de bebeluși (dacă nu aveau testul anti-covid făcut sau dacă erau covid pozitive), despre faptul că nu au fost lăsate să își alăpteze nou născuții, ba chiar a fost recomandat să se arunce lăpticul muls mămicilor infectate cu coronavirus. Toate acestea s-au întâmplat (și încă se mai întâmplă, din păcate) din cauza unei metodologii ce a fost redactată de către Ministerul Sănătății și publicată în martie anul acesta, metodologie care deși recunoștea că încalcă recomandările internaționale, a realizat un protocol care, printre multe altele, presupunea izolarea mămicii de copil și hrănirea nou-născutului cu formulă de lapte, în cazul în care mămica avea testul COVID-19 pozitiv.
La finalul lui octombrie, în urma mobilizării masive a mamelor (din diferite domenii de activitate), Ministerul Sănătății a actualizat primul protocol. Doar că, din nou, există loc de interpretare și fiecare spital aplică recomandările după cum le înțelege.
Mamele și COVID-19
Așa că, ținând cont de toate acestea, este bine să te informezi despre protocolul spitalului unde urmează să naști. De asemenea este bine să afli care sunt experiențele mamelor ce au născut în ultimele câteva luni. În noiembrie și decembrie 2020, mămicile care au născut natural au fost sfătuite să își facă regulat testul de diagnosticare a COVID-19. În cazul în care a trecut acel termen stabilit și mama nu are testul făcut, atunci i se va face în spital.
Aici este important să știi că, în funcție de spitalul unde vei naște, se va face sau nu testul rapid. Pentru că, după cum spuneam, încă se mai practică izolarea mamei de copil imediat după naștere, în cazul în care nu există un test de diagnosticare valabil, și se poate întâmpla ca rezultatul testului standard să vină după 12 ore, timp în care tu vei sta într-un salon iar bebe la neonatologie. Lucru aberant din punctele de vedere.În cazul mămicilor ce nasc prin cezariană, li se cere realizarea testului COVID-19 cu o zi înainte de dată stabilită pentru operație. În cazul unei gravide testate pozitiv, fie se așteaptă, dacă este posibil, finalul perioadei de carantină (14 zile) pentru a naște, fie se va merge, în cazul unei urgențe, către o unitate medicală desemnată de autorități pentru cazurile suspicionate sau confirmate cu COVID-19.
Postpartum, după COVID-19
Contactul dintre mama și copil este esențial mai ales în perioada imediat următoare nașterii. Dar, chiar și în afara pandemiei și cu atât mai mult acum, se intervine foarte mult în actul nașterii iar acest contact dintre mama și pruncul ei are loc fie foarte puțin, fie la foarte multe ore după naștere. Astfel, în cazul în care infecția cu COVID-19 te-a afectat foarte tare, dacă ai stat în carantină, departe de pui sau nu ți s-a adus copilul decât după venirea rezultatului testului, atunci este bine să mai ai la îndemână câteva informații.
Până primești copilul, încearcă să te mulgi regulat (la 2-3 ore), câte 10-15 min. Păstrează laptele, pentru că este plin de anticorpi, minerale, proteine, vitamine, adică tot ce are nevoie bebe pentru a crește sănătos. Ține copilul în contact piele pe piele, cât se poate de mult, imediat ce îl primești. Nu îl răsfeți, nu îl alinți prea mult și nu „se va obișnui” , ținându-l în brațe. Ba dimpotrivă, așa este normal să se întâmple pentru că brațele mamei și ale tatălui reprezintă acum cuibul copilului. Și, nu în ultimul rând, sună un consultant în lactație acreditat IBCLC pentru a primi cel mai bun ajutor posibil pentru că alăptarea să decurgă lin, chiar și după covid.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.