Te-ai gândit vreodată cât de prețios este fiecare moment în care bebe își găsește alinarea la pieptul tău? Pentru el, sânul nu este doar hrană, ci un loc de siguranță, unde se simte aproape de tine. Acum, când e mic, fiecare privire căutătoare și fiecare îmbrățișare cu mânuțele acelea mici sunt dovada iubirii și dependenței de tine. Dar timpul trece repede, iar bebelușii devin copii, apoi adulți. Va veni o zi în care nu vor mai căuta alinare la pieptul nostru și, poate, atunci vom simți un dor adânc pentru acele momente de apropiere. Bucură-te de fiecare clipă, pentru că sunt unice! Află mai multe despre provocările alăptării și cât de important este sprijinul în aceste momente.
NU a existat NU se satură, NU am suficient lapte! Imediat după naștere, dorința cea mai mare era să aplic tot ce învățasem la cursurile de alăptare! Numele meu este A. O. și azi vreau să vă împărtășesc cum am reușit să alăptez! La 1 an și 2 luni țiți este viața ei! Am născut într-o maternitate de stat în noiembrie 2020, maternitate care de altfel se declara pro alăptare, este vorba de maternitatea Giulești! Eu nu am avut parte de sprijinul celor de la neonatologie în privința alăptării. În dimineața zilei de 6 noiembrie am plecat împreună cu soțul, încărcați cu multă emoție, neliniște și griji; urma să îmi cunosc iubirea vieții mele, minunea mea mult dorită și așteptata!
Din motive medicale nașterea a fost programată pentru cezariană
Mai exact am descoperit la început de sarcină o trombofilie ereditară, pentru care am făcut injecții cu anticoagulant, plus probleme cu colul care s-a scurtat încă din primul trimestru, lucru pentru care a fost necesar să mi se facă cerclaj. Doar că nu a fost cel clasic, ci mi s-a montat inel pesar iar eu nu aveam voie să fac nici cel mai mic efort! La 24 de săptamani am făcut testul de toleranță la glucoză, și am aflat că am diabet gestational, așa că am urmat regim până la naștere.
Ajunsă la maternitate, la ora 6 jumătate dimineața am făcut internarea cu protocolul Covid-19, bineînțeles. La 7 jumătate eram deja pe masa de operații. 10 minute mai târziu am auzit primul plâns al prințesei mele, deja inima îmi bătea atât de tare, parcă voia să iasă din piept, de fericire. Bebe fără probleme la naștere, scor APGAR 9, nota cea mai mare pentru cezariană! Toate bune și frumoase până aici. Am fost dusă după aceea pe secția ATI, unde am rămas până la ora 20:00, când am fost mutată pe rezervă dublă! Neștiind cum voi fi după cezariană, nu am ales rezervă rooming-in în care bebe poate sta cu mama de la început.
La bebe am ajuns abia a doua zi, după 27 de ore, cu dorința enormă de a o pune la sân cât mai repede!
Din fericire după cezariană am avut o recuperare lină și ușoară, fără dureri, doar un ușor disconfort la ridicarea în picioare care dura maxim 1 minut. Nu am ce să reproșez personalului medical sau condițiilor din spital, m-am simțit ca la un spital privat, mai puțin secția neonatologie, o să povestesc mai jos de ce. Ajunsă la sala de alăptare, plină de emoții pe care nu le-am mai experimentat până atunci, și cu nerăbdare să îmi iau puiul în brațe, asistenta mi-a dat copilul, m-am așezat pe scaun, m-am uitat la ea, am început să plâng de fericire că în sfârșit îmi țineam în brațe propria viață, sentimente care nu vor fi uitate.
Simona Ivanciu, consultant lactatie IBCLC: Este foarte bine ca viitoarele mămici să se informeze înainte de naștere și despre alăptare. Așa vor fi mai bine pregătite și în cazul în care personalul medical este copleșit de numărul de bebeluși (situație des întâlnită în maternități) nu vor trebui să aștepte până când cineva le va arăta cum să atașeze bebelușul. Startul în alăptare este foarte important și este bine să avem înainte de naștere informațiile de baza legate de alinierea bebelușului la sân (urechea, umărul și soldul bebelușului trebuie să se afle pe aceeași linie iar burtica nou născutului să fie lipită de burtica mămicii) și de atașarea corectă (bebe să apuce o mai mare parte din areolă, mai ales în partea de jos iar bărbia lui să fie lipită de sân). Informează-te din surse oficiale, mergi la cursuri de alăptare și caută un consultant în lactatie acreditat internațional IBCLC care să îți ofere ajutor specializat de cea mai înaltă calitate.
Alăptarea a debutat așa cum nu mi-am dorit
Am scos sânul, după care am încercat să o atașez, și aici s-a terminat visul frumos. Nu deschidea gurița deloc. Oricât am încercat să o fac să apuce sânul, nu deschidea gurița. Era deja sătulă, avea urme de lapte pe față. Simțeam un gol imens, eram dezamăgita, pentru că bebelușii celorlalte mămici sugeau, doar a mea nu! Deși maternitatea Giulești susține că este pro alăptare, nu am avut parte de sprijinul celor de la neonatologie pe parcursul celor 4 zile cât am stat în spital, ba chiar unele asistente mai și ridicau tonul la noi și erau deranjate dacă puneai întrebări. O singură asistentă a fost drăguță și a venit lângă mine, ajutându-mă să atașez bebele la sân. Trist pentru că am reușit doar de 3 ori în 4 zile să o atașez la san, în rest a primit lapte praf. Am plâns aproape zilnic cât am fost internată, vorbeam cu soțul la telefon și plângeam, spunându-i că fata nu suge! El mă liniștea de fiecare dată.
Dorința mea cea mai mare era să ajung acasă și să pun în practică tot ceea ce învățasem de la seminariile, cursurile de alăptare, plus tot ceea ce citisem! Din fericire pentru mine am avut noroc de o atașare corectă, iar din momentul în care am ajuns acasă am ținut-o non stop la san, și am hrănit-o la cerere, nu la program cum era în maternitate.
CITEȘTE ȘI: Alăptarea când bebe este atașat și poziționat corect la sân
Pentru mine nu a existat nu se satură, sau nu am suficient lapte, deși la pompă scoteam maxim 30 ml, știam deja din ce citisem că laptele se produce în timpul suptului, și că gurița bebelușului este cel mai bun stimulent pentru lactatie, între timp consumam multe lichide și ceaiuri. Nu am avut răni sau alte probleme cu sânii, erau tari și angorjati, dar țineam pitica non stop la sân, Dacă după 10, 20 sau 30 min de la ultima masă, căuta iar sânul, îl primea imediat. Nu a văzut gram de lapte praf, decât în maternitate, că deh…așa e în România. Din momentul externării și până la 6 luni a fost alăptată exclusiv. A luat bine în greutate, avem noroc și cu o pediatră pro alăptare ce ne-a oferit informații actuale și ne-a facut recomandări OMS, pediatră care îmi mai dădea și alte sfaturi foarte utile. La 6 luni și 2 zile am început diversificarea. Am continuat alăptarea până în prezent (1.2ani), și sper la alăptare prelungită cel puțin până la 3 ani!
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Dragi mămici, nu vă lăsăți descurajate, urmați-va instinctul și alegeți ceea ce este mai bine pentru puiul vostru. Niciodată laptele praf nu îi va aduce beneficii copilului, așa cum o face laptele de mamă! Pentru ei sânul nu înseamnă doar hrană, înseamnă alinare, și faptul că își simt mama aproape îi face să se simtă în siguranță în primele luni de viață, e greu și pentru noi mămicile cu acomodarea, la fel și pentru ei, totul este nou! Dar gânditi-va că ei sunt mici doar o dată, și cresc imediat, acum sunt bebeluși, dar deodată pot deveni adulți, iar noi îmbătrânim și ne va fi dor, un dor imens pentru că puii noștri nu mai stau lipiți de pieptul nostru, nu ne vor mai căuta cu privirea, și nu ne vor mai imbrarisa cu mânuțele lor mici, și asta ne va durea! Bucurați-va din plin, suntem binecuvântate că putem crește viață înăuntrul nostru!
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.