Stresul reprezintă o constantă pentru cei mai mulți dintre noi. Unele persoane gestionează stresul mai ușor decât altele, dar modul în care reușim să îi facem față nu este important doar pentru noi, ci este decisiv și pentru copiii noștri.
Studiile au demonstrat că un nivel ridicat de stres îngreunează atașamentul dintre mamă și copil. În plus, poate avea un efect negativ asupra dezvoltării sistemului nervos al copilului și asupra abilităților sale de învățare. Dar există studii care demonstrează și că modul în care mama reușește să gestioneze stresul personal îl protejează pe bebeluș de consecințele nocive ale acestuia.
În ce mod se schimbă lucrurile?
În cadrul studiului au fost intervievate mame ale unor bebeluși în vârstă de 12 luni. Acestora li s-au adresat întrebări legate de nivelul de stres pe care îl experimentează și de modul în care se raportează la acesta. Au fost efectuate electroencefalograme pentru determinarea activității cerebrale a bebelușilor. S-a observat modul în care stresul experimentat de către mame a scăzut frecvența, calitatea și intensitatea undelor cerebrale asociate unor abilități cognitive superioare, în cazul bebelușilor.
S-a mai înregistrat un lucru interesant: aceste unde cerebrale s-au modificat numai la bebelușii ai căror mame au dat dovadă de un mod de a gândi caracterizat de o flexibilitate redusă și care erau convinse că lucrurile nu pot fi schimbate.
CITEȘTE ȘI: Spune-mi cum arată casa ta, ca să-ți spun cât de stresată ești
Flexibilitatea gândirii și impactul asupra dezvoltării individuale
Mamele cu o flexibilitate redusă a gândiri sunt convinse că orice ar face, oricât de mult ar munci, lucrurile nu pot fi schimbate semnificativ, suficient încât să conteze. Mamele cu o flexibilitate ridicată a gândirii au o abordare mult mai practică și mai optimistă. Ele cred că abilitățile pot fi îmbunătățite prin muncă și efort. Bebelușii acestor mame au prezentat modificări ale electroencefalogramei, care indică o activitate cognitivă mai intensă. Acești copii sunt mai bine protejați de efectele negative ale stresului.
CITEȘTE ȘI: Bebelușii au nevoie de îmbrățișări pentru a fi sănătoși. 16 beneficii ale atingerii piele-pe-piele
Flexibilitatea în gândire are beneficii și pentru mamă
Un alt studiu efectuat pe un eșantion de 17.000 participanți a urmărit să evidențieze legătura dintre mentalitatea participanților și sănătatea lor mintală. S-a observat că persoanele cu o gândire flexibilă și optimistă au un risc mai redus de a dezvolta simptome de anxietate, depresie, stres psihic sau tristețe cronică. Astfel, o mentalitate orientată către creștere și dezvoltare contribuie la depășirea cu bine a situațiilor dificile din viață. În ciuda faptului că mentalitatea individuală are un impact puternic asupra calității vieții, nu trebuie minimizat efectul dificultăților cu care se confruntă noii părinți, și nu numai. Lipsa de somn sau problemele financiare nu dispar doar pentru că unele mame reușesc să își păstreze optimismul față în față cu aceste situații.
Cum adopți o mentalitate orientată către creștere?
Modul de a gândi poate fi schimbat. O mamă care reușește să devină mai flexibilă în modul în care se raportează la vicisitudinile vieții va crește un copil cu aceleași abilități… învățate de la mama sa. Ce poți face pentru a te schimba?
Apelează la ajutorul unui consilier sau a unui psihoterapeut;
Fă exerciții zilnice de recunoștință;
Sărbătorește toate micile victorii;
Acceptă micile provocări zilnice;
Stimulează dezvoltarea încrederii în sine la copilul tău.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului – Primele 52 de săptămâni de viață
E foarte important ca toți părinții să înțeleagă că abilitățile nu sunt fixe și că ele pot fi modificate prin muncă și exercițiu. Este esențial să îi învățăm pe copii, prin propriul exemplu, care este puterea optimismului, a recunoștinței, a bucuriei și speranței. Chiar dacă pentru unele mame acesta este un lucru natural, iar pentru altele implică un oarecare efort, schimbarea mentalității este posibilă!
Citește și despre: Viața secretă a creierului copilului – Cum te asiguri că ajuți la dezvoltarea lui?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.