Vrei sa stii cum te poti conecta cu copilul tau pe tot parcursul sarcinii? Iti oferim cateva idei pe care le poti pune in aplicare.
Sarcina este o experienta diferita pentru fiecare mama. Unele femei simt o conexiune intensa cu bebelusul ❤️ inca de la primul test de sarcina pozitiv, altele din momentul cand simt primele miscari ale fatului iar altele nu simt nevoia unei conectari inainte de nastere sau altele la care sa se gandeasca. Nu exista “asa da” si “asa nu” in aceasta privinta insa pentru cele care ati dori sa realizati o legatura cu bebelusul inca dinainte de a se naste va oferim cateva idei de pus in practica.
Vorbeste-i sau canta-i. Bebelusul este capabil sa recunoasca vocea mamei inca de la nastere deoarece o aude inca din timpul sarcinii, asa ca de ce sa nu-i vorbesti direct? Petrece cateva momente zilnic vorbindu-i despre planurile tale de viitor, despre cum te simti in timpul sarcinii, despre cum iti imaginezi viata voastra impreuna. Vei observa ca uneori copilul “iti raspunde” prin miscari si lovituri. Daca te simti ciudat sa vorbesti cu propria-ti burta, poate te simti mai confortabil cantand!
“Joaca-te” cu copilul. De cele mai multe ori fatul devine activ cand tu esti in repaos: raspunde-i miscarilor “impungandu-l” delicat cu degetul, mangaind burta in zonele in care percepi miscarile, urmarind sa vezi daca intra in joc.
Imagineaza-ti cum arata. De multe ori e greu sa te simti conectata cu bebelusul deoarece nu iti poti imagina cum arata, nu il poti vizualiza mental. Concentreza-te asupra pozelor de la ecografii si incearca sa “completezi” portretul, sa “brodezi” pe acea imagine destul de neclara dar suficient cat sa-ti dea o idee despre cum va arata nou-nascutul. Poti sa pui poza de la ecografie ca fundal pe telefon sau sa o pui cu un magnet pe frigider.
Implica-l pe tatal copilului. Si tatalui i-ar face placere sa se conecteze cu copilul dar poate nu stie cum: invita-l sa urmariti miscarile fatului impreuna, sa atinga si sa mangaie burta, sa-i vorbeasca fatului sau chiar sa-i citeasca povesti. De asemenea poti sa-l iei cu tine la vizitele lunare la doctor.
Fa-i ceva special sa aiba amintire: daca te pricepi, poti sa-i tricotezi o paturica sau botosei, fular. Poti sa iei “amprenta” burtii, matrita, si ulterior sa o pictati sau decorati impreuna. Poti sa pictezi un tablou special pentru copil si apoi sa il inramezi.
Fa-ti poze la burta in diferite stadii, incepand de la cateva saptamani, in aceeasi pozitie. La final poti face un colaj pentru a vedea cum a evoluat sarcina in cele 9 luni, va fi o amintire deosebita. De asemenea un suvenir special ar fi o sedinta foto realizata de un fotograf profesionist.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Incetineste ritmul. Multe gravide se simt coplesite de treburi si simt ca au multe de pregatit si de aceea sunt intr-o alergatura continua. Incetinind ritmul, relaxandu-te, te poti concentra asupra sarcinii si poti sa te bucuri de ea, de fiecare moment. Fa plimbari lungi, bai cu spuma, rasfata-te in timp ce te gandesti la copilul care se dezvolta in burtica.
Tine un jurnal al sarcinii. Poti sa notezi cum te-ai simtit in fiecare stadiu al sarcinii, inca de cand ai aflat ca esti gravida, si nu doar relatari despre starea fiziologica si modul in care evolueaza sarcina ci si despre gandurile, temerile si mai ales sperantele tale.
Incearca pilates. Pe langa faptul ca te va tine in forma si iti va ajuta sa ai un travaliu mai usor, acest tip de exercitiu presupune relaxare si concentrare: poti sa te concentrezi asupra fatului in timp ce executi miscarile.
Nu te simti vinovata daca nu simti nevoia de conectare! Nu toate viitoarele mame simt nevoia sa creeze legaturi cu copilul inainte de a se naste si asta nu inseamna ca e anormal, ca nu vei fi o mama buna, ca trebuie sa te fortezi sa te conectezi. Poate schimbarile fiziologice iti sunt greu de gestionat, hormonii isi fac de cap, poate ai continue stari de rau, de greata si nu te poti concentra asupra fatului in modurile pe care le-am descris anterior. Nu iti fa probleme, cu siguranta esti una dintre acele mame care se simt coplesite de emotii intense doar cand isi vad copilul nascut, ai tot timpul inainte pentru a te conecta cu el!
Roaga-te pentru copilasul tau. Mult poate rugaciunea mamei pentru copilul ei! Dintre rugaciunile femeii insarcinate si cele pentru nastere iti recomandam:
O, Împărate Sfinte, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, izvorule al vieţii şi al nemuririi, îţi mulţumesc că în căsătoria mea m-ai facut vas ales al binecuvântării şi al darului Tău. Căci Tu Stăpâne ai zis: „Creşteţi şi vă înmulţiţi, umpleţi pământul şi-l stăpâniţi!”
Îţi mulţumesc şi mă rog: Binecuvântează acest rod al trupului meu, care mi-a fost dat de către Tine; ocroteşte-l şi dă-i viaţă întru Duhul Tău cel Sfânt; dă-i creştere întru sănătate şi trup curat cu mădulare bine întemeiate. Sfinţeşte trupul lui, mintea, inima şi toate simţurile şi dăruieşte acestui prunc care se naşte suflet înţelept şi întemeiază întru el frica Ta.
Înger credincios, păzitor sufletului şi trupului îi dăruieşte. Păzeşte-l, ţine-l, întăreşte-l şi-l adăposteşte pe el în pântecele meu până în ceasul naşterii lui şi nu-l tăinui pe el în pântecele maicii sale, pentru că mâinile Tale l-au alcătuit dându-i viaţa şi sănătate.
O, Doamne Iisuse Hristoase întru Atotputernicile şi părinteştile tale mâini încredinţez copilul meu. Aşează-l pe el sub mâna harului Tău şi prin Sfântul Duh sfinţeşte-l şi-l înnoieşte întru viaţa veşnică ca să fie mădular al Cereştii Tale Împărăţii. Amin.
O întru tot Milostive Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, caută şi mă păzeşte pe mine roaba Ta, de frică şi de duhurile cele rele care caută să strice lucrul mâinilor Tale, iar când va veni ceasul şi timpul meu, izbaveşte-mă de dureri. Luminează-mi neputinţele cele din timpul ieşirii şi dă-mi întărire şi putere la naştere. Fă-o grabnică prin Atotputernicul Tău ajutor, că slava lucrului Tău este aceasta şi tăria Atotputerniciei Tale, lucrul Harului Tău şi a inimii tale milostive. Amin!
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.