Obisnuiesti sa incluzi margarina in retetele pentru copii? Consideri ca untul este prea gras si il inlocuiesti cu ceea ce crezi ca este o varianta mai sanatoasa? Sau pur si simplu te-ai lasat convinsa de reclamele TV si alegi margarina cea usor tartinabila. Asadar, margarina sau unt in alimentatia copilului tau?
Cum se obtine untul?
Untul se obtine prin „baterea” smantanii. Se considera ca sunt necesari 11 litri de lapte integral pentru a obtine un kilogram de unt. Prin definitie, untul este un produs absolut natural, bogat in grasimi saturate, este adevarat.
In comert se gaseste unt cu diverse procente de grasime, cu sau fara adaos de sare. Pentru tartinat, se recomanda asa-numitul „unt de masa”, care contine 65% grasime, pentru ca se intinde mai usor pe paine, in timp ce untul 80% sau 85% se foloseste la gatit. Desigur ca pentru micul dejun al copiilor se va prefera untul fara adaos de sare.
Daca iti faci griji asupra continutului de grasimi saturate din unt, iti dam intrucatva dreptate. Sunt demult apuse vremurile in care se agreea ideea de a consuma mancaruri scaldate in cantitati impresionanate de unt.
Excesul de unt este la fel de daunator ca excesul de orice fel de grasime animala. Insa grasimile saturate nu trebuie sa fie total indepartate din alimentatia noastra, ele fiind elemente esentiale ale peretilor celulari, avand un rol esential in absorbtia unor vitamine si minerale si in producerea unor hormoni.
Cum se obtine margarina?
Margarina este prin definitie un produs 100% sintetic. Aparut in primul deceniu al anilor 1800, margarina trebuia sa fie un substitut mai ieftin al untului.
Initial, margarina a fost considerata mai sanatoasa decat untul, pentru ca ea se obtine din uleiuri vegetale. Intre timp insa, s-a remarcat ca uleiul vegetal hidrogenat este unul dintre cele mai daunatoare alimente pe care le poate consuma omul.
Grasimile trans din structura margarinei sunt mult mai nocive decat grasimile saturate continute de unt, ele determinand cresterea colesterolului „rau” (LDL).
Daca compozitia margarinei nu era suficient de daunatoare, adaosul de coloranti care ii confera culoarea galbena, care ar trebui sa o imite pe cea a untului, este si ea de blamat.
Care sunt avantajele untului?
Untul este o sursa minunata de vitamine liposolubile: A, D, E si K. El contine de asemenea minerale si oligoelemente dintre care enumeram manganul, zincul, cuprul si seleniul. Untul este si o importanta sursa de iod.
Se pare ca acizii grasi saturati din unt au proprietati antimicrobiane importante. Acizii omega-3 si omega-6 si acidul arahidonic contribuie sa sanatatea tractului intestinal, la buna functionare a sistemului nervos si la o piele sanatoasa si elastica. Acidul linoleic contribuie la sanatatea sistemului muscular.
Cum alegi cel mai bun unt?
Din pacate, untul pe care il mancam la bunici la tara, galben si facut in casa, nu mai este usor de gasit. Cu siguranta nu toata lumea are norocul de a avea acces la aceste produse. Exista in comert untul ecologic, obtinut din lapte ecologic. El ar trebui sa reprezinte o varianta mai sanatoasa, din unele puncte de vedere.
Exista avantaje ale margarinei?
Ca idee, principalul atu al margarinei este ca e un produs mult mai ieftin. Formulele noi nu contin colesterol si sunt imbogatite cu diversi acizi grasi. Rezistenta margarinei in frigider este net superioara rezistentei untului. Toate aceste avantaje pe care le are in comun cu untul nu fac mai putin adevarat faptul ca margarina contine substante dovedit cancerigene.
Avand in vedere ca si pe piata romaneasca au inceput sa apara diverse variante de unt aditivat, e bine sa citesti cu atentie eticheta nutritionala a produsului. Stim ca unele dintre aceste etichete suna a perfecta papagaliceasca, dar in ceea ce priveste untul, alegerea e simpla. El ar trebui sa contina doar grasime din lapte, fara sare, aditivi, coloranti, conservanti, potentiatori de aroma.
Cat de des folosesti untul in alimentatia copilului tau? Dar margarina?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.