Plat, ombilicat (inversat) sau alungit, forma mamelonului ar putea afecta alăptarea, dacă mama nu se informează din timp asupra metodelor de a alăpta. Femeile care prezintă astfel de defecte ale sânului pot apela la tehnici de îndreptare ori la diferite ustensile special create pentru a le ajuta pe femei să-și poată alăpta copilul. Cum îți dai seama dacă ai mameloane plate sau inversate? Care sunt cauzele care modifică forma mameloanelor? Hai să aflăm!
Un număr extrem de mic de femei au mameloanele plate sau inversate, lucru care va pune în dificultate prinderea sugarului corect la sân, după naștere, pentru a se hrăni.
Însă, din capul locului trebuie spus că, în alăptare, bebelușul nu se atașează doar de mamelon. Din contră, aceasta este o tehnică greșită. Ca să se atașeze corect la sân, sugarul are nevoie să prindă în guriță și zona areolară din jurul mameloanelor. Cu alte cuvinte, copilul suge din sân, nu din mamelon. Cu toate acestea, femeile aflate la primul copil, ale căror mameloane se dovedesc a fi plate, inversate sau prea alungite, au probleme în alăptarea bebelușului și, fără a știi ce soluții există, alăptarea este, de cele mai multe ori, întreruptă. Însă, da, există soluții!
Cum îmi dau seama dacă am mameloane inversate?
Efectuând așa-numitul test Pinch. Ce ai de făcut? Poziționează degetul mare și degetul arătător la baza mamelonului, de-o parte și de alta a acestuia. Apasă ușor, cu ambele degetele în același timp țesutul prins între degete. Dacă mamelonul iese în afară, acesta nu este cu adevărat inversat.
Mamelonul ombilicat sau inversat se retrage, se adâncește și mai mult în loc să iasă în afară și să se întărească. Dacă continui să stimulezi mamelonul, iar acesta se întărește, înseamnă cu e cazul să-ți faci absolut nicio problemă în legătură cu mameloanele tale. Consilierii în alăptare sunt de părere că nici în cazul în care mameloanele sunt plate sau chiar inversate, niciuna dintre aceste situații nu reprezintă un motiv pertinent pentru a nu putea alăpta.
Care sunt motivele pentru care „inversarea sfârcului” poate să apară?
„Mamelonul poate să devină inversat atunci când canalele galactofore devin prea scurte pentru a permite mamelonului să rămână protuberant. Aceasta afecțiune poate ca să apară și în urma sarcinii, din cauza țesutului mamar pierdut post-sarcină, rezultând într-un aspect de mamelon prăbușit în interior“, scrie dr. Radu Panțuru, medic specialist chirurgie plastică estetică și microchirurgie reconstructivă.
Mamelonul inversat apare din cauza structurii sfârcului și a țesuturilor înconjurătoare sau, de exemplu, dacă canalele galactofore se îngustează din cauza unor infecții. De asemenea, țesuturile cicatrizate pot avea ca rezultat inversia permanentă a mameloanelor.
Există mai multe grade de inversare a mameloanelor:
Gradul 1 – este forma cea mai puțin severă, se mai numește „mamelonul timid“. În acest caz, mamelonul, deși inversat, răspunde la stimuli precum frigul și stimularea tactilă, devine protuberant pentru o perioadă de timp, apoi revine la forma lui inversată.
Gradul 2 – mamelonul rămâne ombilicat în ciuda stimulării.
Gradul 3 – cel mai sever, mamelonul nu reacționează nici la stimulare viguroasă din cauza constricției severe a țesuturilor sau a rănilor.
Ce pot face să-mi pregătesc sânii pentru alăptare?
Sunt descrise patru tipuri principale de mameloane: obișnuit (mamelonul proemină ușor din planul areolei mamare), plat (mamelonul este situat în același plan cu areola mamară), ombilicat (mamelonul este înfundat în areola mamară) și lung (mamelonul este neobișnuit de lung).
„În cazul mameloanelor plate și ombilicate – dificil de prins de gura copilului și cu risc pentru o atașare incorectă – se recomandă încercarea unui masaj blând al sânilor, de 3-4 ori pe zi, cu ulei (măsline, floarea soarelui) în ultimele două luni de sarcină. Sunt recomandate mișcări de rulare a mamelonului și, eventual corectarea cu o pompă de muls sau cu o seringă timp de 2-4 minute. Principalul pericol legat de folosirea pompelor este infecția. Seringa este mai ieftină și foarte simplu de folosit. Se recomandă folosirea de seringi de unică folosință, una nouă de fiecare dată. Se scoate pistonul seringii prin partea posterioară. Se decupează partea anterioară la care s-ar fi adaptat acul. Se reintroduce pistonul prin partea anterioară. Partea posterioară a seringii se aplică etanș, rotund, în jurul mamelonului și se retrage pistonul producând astfel presiunea negativă care va «trage» spre exterior mamelonul plat sau ombilicat.“, sfat preluat din broșura Alăptarea (Salvati copiii).
Operația de corectare ajută în cazul în care alăptarea nu se desfășoară cum ar trebui.
Contrar unor specialiști în medicină estică, operația de corectare a mameloanelor inversate nu va duce la pierderea capacității de a alăpta. Medicul chirurg Florin Juravle, specialist în chirurgie plastică ne spune:
„Mameloanele inversate sunt date de niște aderențe mai strânse între mamelon, canalele galactofore (prin care iese laptele) și glandă. Acestea nu împiedică cu nimic alăptarea. Mai mult, de obicei, în cursul alăptării, din cauza presiunii exercitate de nou-născut, se rup aceste aderențe și mamelonul iese la suprafață. În cazul în care nu se întâmplă acest lucru, se poate scoate chirurgical. Dar nu modifică în niciun fel alăptarea.“
Șansele ca alăptarea să fie de succes cresc pentru o mamă cu mameloane plate sau ombilicate dacă bebelușul e obișnuit cât mai devreme cu suptul direct de la sân. Dacă suplimentarea cantității de lapte este impusă de starea de sănătate a bebelușului, se preferă folosirea seringii, a căniței sau a unei lingurițe.
Masarea sânilor înainte de naștere – fie că e sub duș cald, fie că se folosește un prosop aspru – este un mit. Nu ajută, din contră, mai mult rău face; prin masarea sânilor crește producția de ocitocină, un hormon care poate declanșa prematur travaliul.
Sânii se pregătesc singuri pentru ceea ce sunt programați biologic să facă, și anume să hrănească bebelușul. Creșterea lor în volum, disconfortul pe care îl simți la nivelul lor, pigmentarea mameloanelor și a areolelor, apariția tuberculilor lui Montogomery, scurgerile de colostru din cel de-al treilea trimestru – toate acestea sunt semne că și sânii se pregătesc pentru ceea ce trebuie să facă după venirea pe lume a bebelușului.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.