Desi tendinta moderna si pana un punct fireasca este de a elimina discriminarile pe sexe, inclusiv cele considerate pana nu demult benigne, parca tot apar diferentieri in ceea ce priveste comportamentul si preocuparile mamelor de baieti fata de cele de fete. Unele sunt dictate de firea diferita a copiilor, altele au radacini in prejudecati si traditii, unele tin de firea mamei care poate fi “baietoasa” sau “feminina” indiferent de sexul copilului din dotare.
Sa vedem, mai in gluma mai in serios, cum deosebim o mama de baiat fata de o mama de fata si ce este diferit in preocuparile, discutiile, actiunile lor:
Mama de BAIAT versus Mama de FATA
Cerceii. Mamele de baieti scapa in primul rand de o grija: gaurirea urechilor copilului. Desi in Occident tendinta este de a lasa fetelor libertatea de a alege daca si cand anume vor purta cercei, in Romania inca este un “must-have”. Prin urmare mamele de fete au in primele zile ale lauziei aceasta mare dilema:”unde si cand gaurim urechile? Cu acul in maternitate sau cu pistol in privat sau la bijuterie?” Avantaj mame de baieti, deocamdata!
Igiena intima. In schimb mamele de baieti au alta grija, un subiect mereu dezbatut si controversat cu care ele se confrunta abia de cand au baiat si prin urmare nu le este familiar, riscand sa faca greseli luandu-se dupa “gura lumii”: DECALOTAREA. O proaspata mamica de baiat va avea surpriza sa constate ca toata lumea “are treaba” cu organele genitale ale copilului sau, de la neamuri pana la unii doctori toti se intereseaza indeaproape, vor sa vada, sa traga de preput, sa “se ingrijeasca” de sanatatea copilului. Avantaj mame de fete, neexistand “obiectul pasiunii” care suscita atatea dispute.
“Shopping-ul”: mamele de fete par privilegiate. Chiar daca si moda adresata baietilor a inceput sa capete amploare si raioanele incep sa aiba marfa din ce in ce mai diversificata, tot fetitele sunt in avantaj vestimentar prin multitudinea de modele de imbracaminte care mai de care mai atractive. Multe mame de baieti ofteaza privind cu jind la raionul adresat fetitelor si isi doresc in sinea lor sa faca si o fetita doar pentru a o “bibili” cum pe un baietel nu poti superficial, recunoastem, dar asa e natura umana! Aici insa nu putem declara un avantaj clar: mamele de fete au de unde alege dar si cheltuie mai mult cedand atator lucruri irezistibile!
Mancarica. La momentul diversificarii in general balanta satisfactiei inclina spre mamele de baieti, ei fiind in general mai mancaciosi, mai “dintr-o bucata”, acceptand gusturi noi si dand gata cantitati mai impresionante de mancare, in timp ce fetitele sunt mai mofturoase, de parca ar fi inscris in codul lor genetic sa se preocupe de silueta inca din fasa. Exista si exceptii, desigur, dar in general baietii sunt pe drept etichetati cu drag si mandrie drept “mancai” iar fetitele “manechine”.
Mersul. Cand copilul incepe sa capete autonomie in mers si explorat, mamele de baieti au mai mult “de furca” si trebuie sa fie in prize mereu. In general fetele sunt mai precaute si nu-si dau drumul la mers pana nu sunt sigure pe ele, nu alearga pana nu stiu sa cada fara “pagube majore”, sunt mai atente, mai chibzuite. Baieteii…se arunca cu capul inainte la propriu de multe ori, se pun mult mai des in situatii riscante, periculoase, prind curaj sa faca lucruri inainte sa fie tocmai pregatiti, sunt mai predispusi din aceasta cauza la cazaturi si alte mici accidente. De asemenea ei incep mai devreme cu cataratul si pana devin cat de cat siguri pe ei mamele lor nu prea au odihna.
Hainute murdare. S-ar parea de asemenea ca mamele baietilor au mai mult de spalat: atat prin firea lor dar mai ales prin modul diferit in care sunt incurajati sa exploreze mediul, baietii sunt mai predispusi sa murdareasca si sa rupa haine in timp ce unele fetite au chiar repulsie fata de murdarire si mizerie in general- naturala sau cultivata. Desigur ca exista si fetite Tarzan si baietei “papusele”, cum spuneam, atat in functie de personalitate cat si de modul in care au fost crescuti. Tendinta generala este de a “cocolosi” fetitele si de a da mai multa libertate baietilor, dar sunt si baietei care nu sunt lasati sa alerge, din pacate, “sa nu transpire si sa raceasca” si fetite lasate din fericire! sa-si urmeze inclinatia naturala spre fotbal sau alte preocupari si jocuri considerate “tipic masculine”.
Agresivitatea. Mamele de fete sunt nevoite mai rar sa aplaneze conflicte…violente, deoarece datorita dezvoltarii neurologice mai rapide fetele capata mai repede abilitati de comunicare prin care sa-si poata rezolva problemele, in timp ce baietii sunt inclinati sa-si rezolve frustrarile prin acte violente: smuls, impins, lovit. Desigur ca nu toate fetele sunt “pacifiste” si nu toti baietii violenti dar este o diferenta acceptata pe baze stiintifice, datorata diferentelor in dezvoltarea creierului mai lenta la baieti.
“Cultura cinematografica si literara”, ca sa folosim o sintagma mai “pompoasa” difera mult la mame in functie de sexul copilului. Mamele de baieti stiu numi diversi dinozauri, monstri, masini de curse, in timp ce mamelor de fete le sunt familiare toate numele de zane, printese si alte “clopotici”.
Desigur ca diferentele intre sexe fiind inerente acestea se vor reflecta si asupra raportarii mamelor la copil. Iar “angoasele metafizice” se diferentiaza si mai mult cu timpul, cand copiii devin scolari, adolescenti, tineri adulti, dar asta nu inseamna ca viata unei mame de baiat e mai grea/mai frumoasa/mai palpitanta decat viata unei mame de fete sau vicerversa!
A fi mama este minunat si solicitant in acelasi timp iar pana la urma diferentele sunt doar…orientative si pentru amuzament.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.