In primii 5 ani de viata, copiii invata ce si cum sa manance avand drept exemplu persoanele cu care isi petrec majoritatea timpului. Fie ca aceasta persoana esti tu, mama lui, bunica, bona sau personalul cresei, alimentatia celor mici trebuie sa ne preocupe foarte mult in primii ani de viata, nu doar in primul an cand se incepe diversificarea alimentatiei.
Cele mai multe mame se conformeaza sfaturilor primite de la pediatrul care urmareste evolutia lunara a bebelusului si bine fac. Asta doar in cazul fericit in care pediatrul nu are idei invechite si este la zi cu ultimele recomandari in ceea ce priveste cresterea sanatoasa a celor mici. Respectarea sfatului medicului este exact ceea ce trebuie sa faca o mamica.
Insa, dupa prima aniversare a celui mic exista credinta populara ca prichidelul poate manca de acum tot ce mananca toata familia. Asa se intampla ca multe mame sa cada in cealalta extrema si sa devina foarte permisive in ceea ce priveste meniul copilului, mai ales ca acesta a gustat din toate si nu a patit nimic.
Specialistii in boli digestive ne atrag atentia ca numarul persoanelor cu probleme in aceasta zona a organismului este intr-o crestere alarmata si ca aceste boli debuteaza din copilarie chiar daca nu sunt vizibile simptome specifice in acesta perioada.
Este bine sa aveti la indemana aceasta lista cu alimente interzise si sa o dati si persoanelor care au grija de copil in lipsa voastra.
Ce alimente trebuie evitate pana la varsta de 6 luni?
Daca s-ar respecta recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pana la varsta de 6 luni ar trebui sa se evite toate alimentele, inclusiv ceaiul.
Studiile au demonstrat ca laptele matern sau formulele de lapte sunt potrivite ca singura hrana in alimentatia sugarilor de pana la 6 luni si suficiente. Nici macar apa in plus nu este necesara.
Ce alimente trebuie evitate intre 6-12 luni?
Desi specialistii in nutritie si pediatrie nu s-au pus toti de acord vizavi de momentul optim la care se introduce fiecare aliment solid, majoritatea recomanda sa se evite introducerea urmatoarelor alimente solide in alimentatia bebelusilor de 6-12 luni:
- Albusul de ou datorita riscului crescut de a provoca alergii
- Unele fructe precum: capsunile, citricele, fructele de padure
- Pestele alb sau oceanic (se introduce dupa 1 an)
- Fructele de mare (acestea se introduc dupa 3 ani)
- Carnea de porc (se introduce dupa 4 ani)
- Mierea (poate produce botulism – o boala grava)
- Laptele de vaca (este prea bogat in proteine si sarac in fier)
- Lactate degresate (copii au mare nevoie de grasimea din lapte)
- Bucati de alimente tari cu care copilul se poate ineca
- Nu se adauga sare si zahar in retele pentru bebelusi
- Fructe si legume afectate de pesticide.
Alimentele provenite din productii agricole unde se folosesc pesticide in cantitati necontrolate (din pacate in tara noastra nu exista un control stric al folosirii pesticidelor de catre producatorii agricoli) sunt periculoase pentru bebelusi.
Pesticidele sunt substante foarte periculoase cu atat mai mult cu cat nivelurile de pesticide “sigure” folosite pentru recolte sunt stabilite in functie de toleranta adultilor si nu a copiilor. Deoarece un bebelus consuma mai multa hrana pe kilogram din masa corporala decat un adult, pesticidele au o concentratie mult mai mare in corpul lor.
Cele mai contaminate alimente cu pesticide sunt: marul, capsunile, piersicile si nectarinele, strugurii, afinele,ciresele, perele, telina, spanacul, ardeiul gras, cartofii, salata verde, dovleceii, fasolea verde.
In masura in care este posibil includeti in alimentatia copiilor vostri alimente certificate ca organice.
Ce alimente trebuie evitate in continuare dupa varsta de 1 an?
Cu cat creste, cu atat copilul devine mai curios sa guste din portiile celor mari. Bucatile de alimente mai mari decat bobul de mazare prezinta pericol de inec pentru copii.
Iata ce alimente trebuie evitate pana la varsta de 3 ani datorita pericolului inecarii:
- Floricele de porumb
- Masline
- Mazare boabe
- Porumb boabe
- Rosii cherry intregi
- Struguri
- Cirese cu sambure
- Stafide
- Fructe uscate intregi (inmuiate da)
- Cubulete de carne mai mari de 1 cm
- Bomboane
- Guma de mestecat
- Alune, nuci intregi
- Bucati de fructe tari, necoapte
De asemenea alimentele cu textura lipiciosa (jeleuri, bezele, creme) trebuie evitate deoarece se pot lipi de cerul gurii.
Untul de arahide datorita texturii este de asemenea greu de inghitit.
Alimentele pe baza de creme din oua crude sau maioneze se ofera cu precautie maxima copiilor deoarece pot fi purtatoare de salmonela, o bacterie care poate produce gastroenterocolita grava.
Ce alimente trebuie sa evitam dupa varsta de 3 ani?
Daca copilasul tau nu mestaca foarte bine nici la varsta de 3 ani, si punem accentul pe „foarte bine”, este necesar in continuare sa fii atenta la ce si cum mananca.
Carnita sau salatele de cruditati pentru el trebuie in continuare taiate cubulete destul de mici.
De asemenea se evita practicarea unei activitati in timpul mesei de genul: uitat la desene animate, desenat, pictat, jucat deoarece copilul poate uita efectiv sa mestece si se poate ineca cu bucati de alimente nemestecate.
In afara de pericolul inecarii bucatile de alimente nemestecate prezinta si alt dezvantaj. Stiai ca hrana care nu e foarte bine mestecata si transformata intr-o pasta va tranzita tubul digestiv ca atare (in stomac nu exista dinti) si nu va putea aduce foarte multa valoare nutritiva, absorbtia anumitor substante fiind practic imposibila?
Alte alimente care ar trebui evitate cat mai mult:
- Alimente ce contin grasimi periculoase – cele care se gatesc prin prajire in baie de ulei
- Alimente pe baza de margarina: gogosi, biscuiti, produse de patiserie
- Alimente care contin zahar rafinat – preferabil toate dulciurile din comert
- Alimente cu aditivi alimentari folositi pentru culoare, aroma, conservare pe o perioada indelungata. Ce valoare nutritiva poate avea un aliment preparat cu saptamani, uneori luni sau chiar ani in urma?
- Mancarea de tip fast-food, preparatele din carne trebuie evitate cat mai mult posibil si introduse cat mai tarziu in alimentatie copilului. Acestea ar trebui consumate doar ocazional.
Tu ai o lista de alimente interzise copiilor? Ce completari ai aduce celor de mai sus?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.