Recent au intrat in vigoare noi reglementari legate de folosirea scaunului auto pentru copii. Iata tot ceea ce te poate interesa in aceasta privinta!
Codul Rutier a fost completat printr-o ordonanta publicata in Monitorul Oficial in data de 29 august si care a intrat in vigoare la data de 28 septembrie 2014. Printre modificarile aduse se numara cateva legate de siguranta copiilor transportati in masina.
Legislatia referitoare la scaunul auto pentru copii pentru 0-36 luni
Copiii cu varsta de pana la 3 ani trebuie transportati obligatoriu intr-un scaun de masina omologat, corespunzator varstei copilului. Asta inseamna ca, macar pana la varsta de 1 an sau atingerii greutatii de 13 kg, bebelusul va fi transportat in scoica, amplasata conform instructiunilor producatorului, cu spatele la directia de mers a masinii.
Dupa varsta de un an parintii pot opta pentru unul dintre modelele de scaune de masina disponibile pe piata intr-o mare varietate de caracteristici tehnice si preturi.
O mentiune importanta este aceea ca soferilor le este interzis sa transporte pe scaunul din fata copii cu varsta mai mica de 12 ani, chiar daca copilul se afla intr-un scaun auto omologat. Asta inseamna ca este interzisa si amplasarea scoicii auto pe scaunul din fata, chiar daca airbagul corespunzator locului din dreapta a fost dezactivat.
Legislatia referitoare la scaunul auto pentru copii pentru 3-12 ani
In ceea ce priveste copiii cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani si cu inaltimea mai mica de 150 cm, obligativitatea scaunului auto nu mai este, din pacate, mentionata de lege. Legea mentioneaza totusi ca acesti copii trebuie asigurati cu centuri adaptate varstei si dimensiunilor lor, fapt care implica, cel putin teoretic, folosirea macar a unui inaltator auto.
Daca aceste prevederi nu sunt neaparat nemaiauzite, o alta mentiune importanta a acestei ordonante este ca de acum soferii care nu respecta legea pot fi sanctionati.
Din punct de vedere legal, soferii pot fi penalizati cu pana la 5 puncte de amenda. Contravaloarea punctului de amenda fiind de 90 de lei, amenda maxima ce poate fi aplicata este de 450 de lei, redusa la jumatate daca este platita pe loc.
Asadar, de acum incolo nerespectarea prevederilor legale privind siguranta copiilor transportati cu masina costa!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.