Aceasta este probabil una dintre primele mari decizii din viata proaspetilor parinti. Unde ii este cel mai bine copilului, odata ce mama si tata trebuie sa se intoarca la serviciu?
Va prezentam cateva avantaje si dezavantaje ale ambelor solutii disponibile pentru familiile care nu au bunici pensionari sau „in putere”.
Cel mai tarziu atunci cand copilul implineste 2 ani, mamele sunt obligate sa isi reia serviciul. Cele mai multe dintre ele nu au in fata decat doua alternative: fie sa gaseasca o bona de incredere care sa se ocupe de copil, fie sa il inscrie la o cresa de stat sau la o gradinita privata.
Daca optati pentru varianta bona, ar fi preferabil sa apelati la cunostinte care au si ei copii, sa o alegeti pe baza de recomandari sau dupa o perioada de proba
In fond, ii lasati in grija tot ce aveti mai de pret pe lume. In cazul in care sunteti prima din cercul dumneavoastra social care apeleaza la serviciile unei bone, puteti apela la serviciile unei agentii sau puteti cauta o bona calificata. Desigur, in acest caz, costurile cresc, si va sfatuim sa fiti la fel de pretentiosi in momentul interviului.
Care este cel mai mare avantaj in cazul optiunii bona?
Principalul avantaj al optiunii bona in timpul cat sunteti la serviciu este acela ca un singur adult isi va concentra tot timpul si intreaga atentie doar asupra copilului tau. Copilul nu paraseste mediul familiar in care a crescut din prima zi de viata, astfel ca adaptarea la schimbare ar trebui sa fie mai usoara.
Sfatul nostru este sa iti rezervi minim o saptamana in care sa il obisnuiti treptat pe cel mic cu noua persoana din viata lui, interval de timp care iti va permite si tie sa observati cum interactioneaza copilul cu bona si daca stilul ei de a-l educa este corespunzator principiilor tale.
Afla cum poti face o alegere potrivita a bonei
Pe de alta parte insa, oricat de pretentiosi ati fi fost in alegerea bonei, trebuie sa fii mereu atenta la semnalele pe care ti le da copilul, ca ceva s-ar putea sa nu fie in regula. In fond, in afara cazului in care instalati in casa un sistem video de supraveghere, nu stiti exact ce se petrece in absenta voastra.
In plus, socializarea copilului se va limita la timpul petrecut in parc daca vremea e frumoasa si riscati oricand ca bona sa fie absolut captivata de stirile sau de serialele tv si sa il lase pe cel mic sa isi gaseasca singur ocupatie.
Unele persoane insa pur si simplu nu agreaza ideea de a aduce un strain in casa.
Nici alegerea unei crese sau o unei gradinite unde sa il duca pe cel mic nu este una foarte simpla. Gradinitele particulare prezinta avantajul ca au infiintate de cele mai multe ori asa-zisa grupa de „pampersi”, unde primesc copii cu varsta incepand de la un an jumatate sau uneori chiar mai devreme. Gradinitele de stat nu accepta copii mai mici de 3 ani, inainte de aceasta varsta existand disponibile cresele.
Daca aveti un copil sociabil, care iubeste compania altor copii si care accepta usor sa stea in grija altor persoane, gradinita poate fi alegerea perfecta.
Copilul are ocazia sa socializeze cu alti copii de varsta lui, totul sub indrumarea atenta a una sau doua educatoare specializate, care stiu sa organizeze si sa indrume joaca si activitatile incat cel mic sa deprinda cateva lucruri de baza.
Veti observa ca in compania altor copii tendinta de invatare si de imitare sunt mai mari, astfel incat in scurt timp va veti trezi ca luati acasa un pitic care stie sa foloseasca tacamurile ca sa manance singur, care se imbraca din proprie initiativa cu hainele gasite prin casa – chiar daca mai incurca stangul cu dreptul – si care fredoneaza cantecele despre care nici nu stiati ca le-a auzit vreodata in viata.
Gradinita este mediul ideal in care copilul sa invete cate ceva despre viata in societate.
El descopera ca nu este singurul copil din lume, ca trebuie sa-i respecte pe cei din jur, ca trebuie sa asculte si sa se adapteze regulilor grupului din care face parte. In plus, va trebui sa accepte autoritatea unui alt adult decat cei din familia apropiata. Atata timp cat aceste lucruri se invata treptat si cu blandete, ele ii vor fi de mare folos celui mic, iar schimbarile si progresele pe care le va face intr-un timp scurt va vor uimi.
Marele dezavantaj al intrarii in colectivitate este reprezentat de frecventa mare a imbolnavirilor.
Pe scurt, este probabil ca in primul an de gradinita, copilul sa raceasca des, fapt ce poate fi exasperant pentru parinti. Daca va consoleaza cu ceva, majoritatea medicilor pediatri sunt de acord ca aceasta perioada de imunizare survine indiferent de varsta la care veti introduce copilul in colectivitate; pe de alta parte, si ei sunt de acord ca un copil de 3-4 ani suporta mai usor o viroza decat cel de 1-2 ani.
Exista copii cu un sistem imunitar bataios, care abia daca vor lipsi cate o zi din cand in cand, dar si copii de care par sa se „prinda” toti microbii posibili. Trebuie, daca puteti, sa va pastrati optimismul: studiile si experienta demonstreaza ca dupa primul an de colectivitate, situatia se imbunatateste simtitor din acest punct de vedere.
O buna colaborare intre tine si medic iti va garanta ca nu vei suprasolicita sanatatea copilului. Exista o diferenta mare intre copiii care fac un „rosu in gat” si carora le curge putin nasul, si cei care la fiecare raceala ajung la forme complicate de otite sau pneumonii, si nici un medic nu va pleda in favoarea inceperii gradinitei la o varsta sub 3 ani, daca observa ca micutul tau face parte din aceasta ultima categorie.
In concluzie, pentru oricare dintre variante ai opta, trebuie sa fii pregatita sa faci fata si neplacerilor. Faptul ca iti cunoasti propriul copil si discutia cu medicul de familie sau pediatru te poate ajuta sa faci alegerea cea mai potrivita pentru el.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.