Dupa multe raceli repetate, cu complicatii dintre cele mai neplacute, medicul ti-a recomandat sa accepti operatia de indepartare a amigdalelor si a polipilor (vegetatiilor adenoide) copilului tau. Iata la ce trebuie sa te astepti dupa interventie.
Ce sunt polipii si amigdalele?
Polipii si amigdalele sunt mici fragmente de tesut care fac parte din sistemul imunitar al copilului tau. Amigdalele, situate in fundul gatului, cate una pe fiecare parte, si polipii, aflati sus in cavitatile nazale, sunt o prima bariera in lupta cu microbii. Medicii insa au cazut de acord ca exista situatii in care este mai bine ca polipii si/sau amigdalele sa fie indepartate pe cale chirurgicala, deoarece rolul lor in organism poate fi usor suplinit de alte mecanisme de aparare. In prezent tehnicile noi permit micsorarea in cazul amigdalelor hipertrofice astfel ca ele pot ramane pe loc si pastra in continuare functia imunitara. In timpul operatiei medicul orl-ist decide cea mai buna solutie: indepartarea sau micsorarea amigdalelor.
Cand se recomanda operatia de indepartare a amigdalelor sau a polipilor?
Daca copilul tau face des rosu in gat sau otite, medicul va considera ca este necesara interventia. De asemenea, daca respira pe gura, daca vorbeste pe nas, daca sforaie, sufera de apnee de somn sau sforaie.
Inainte de operatie ti se va cere sa nu ii mai dai celui mic apa sau alimente. Interventia se face cu anestezie generala, asa ca este important ca cel mic sa nu aiba nimic in stomac. De asemenea este posibil ca medicul anestezist sa doreasca sa ii faca niste analize de sange inainte de interventie (cel putin hemoleucograma si testele de coagulare a sangelui). Nu sunt necesare pregatiri suplimentare speciale.
Dupa operatie copilul va petrece 1-2 ore in salonul de terapie intensiva, pana ce se va trezi cu totul din anestezie. In tot acest timp il vei insoti pentru a-l putea linisti. Dupa cel mult 2 ore o asistenta va va conduce pe amandoi intr-un salon, unde veti ramane pana a doua zi pentru supraveghere. Doar la operatia de indepartare a polipilor sunt cazuri in care politica spitalului permite plecarea dupa 4-6 ore dupa ce copilul s-a trezit din anestezie si totul este in regula. Daca au fost scoase sau micsorate amigdalele se va ramane o noapte in spital.
De ce trebuie sa ramai o noapte in spital? Medicii si asistentele vor urmari indeaproape micul pacient pentru a preveni eventuale complicatii si, in cazul in care ele apar, pentru a interveni rapid.
Copilul va fi incurajat sa consume cat mai multe lichide. La inceput ii vei da cate o gura de apa plata, cu paiul. Daca totul merge bine, va putea bea apoi din pahar.
Temperatura copilului va fi urmarita indeaproape, pentru a vedea daca nu cumva face febra. De asemenea vei fi intrebata daca varsa, sau daca varsa sange. Acesta ar putea fi un indiciu ca zona operata sangereaza. Daca voma este maro inchis ea se datoreaza unei mici cantitati de sange pe care copilul a inghitit-o in timpul operatiei. Este absolut normal. Daca insa continua sa verse, i se va administra un medicament care sa ii opreasca varsaturile.
Operatia de indepartare a amigdalelor sau a polipilor – Copilul va avea dureri?
Da, 2-3 zile dupa operatie pe cel mic il va durea gatul. In prima zi petrecuta in spital, personalul medical ii va administra medicamente impotriva durerii. Acasa, poti folosi Paracetamol ca sa ii calmezi durerea de gat. Lichidele reci si inghetata sunt de asemenea de mare ajutor. Copilul se va simti mai bine daca sta intr-o camera racoroasa, cu umiditate corespunzatoare.
Cei mai multi copii scapa de durerea din gat in 3 zile dupa interventie, dar in unele cazuri ea poate dura pana la o saptamana.
Respecta intrutotul recomandarile medicului in ce priveste medicatia impotrva durerii. Nu administra alte analgezice, somnifere sau doze mai mari sau mai dese din medicamentele recomandate!
Copilul poate primi Paracetamol, insa nu are voie sa ia Nurofen (Ibuprofen) sau aspirina minim 2 saptamani dupa interventie, deoarece cele 2 pot favoriza aparitia sangerarilor.
Operatia de indepartare a amigdalelor sau a polipilor – Ce bem si ce mancam dupa?
Ce poate bea copilul? Este esential ca cel mic sa se hidrateze corespunzator. Poate bea apa, ceai caldut sau rece,suc de mere, iaurt. Nu ii da suc de citrice sau limonada timp de 10 zile dupa operatie deoarece sunt acide si pot cauza dureri.
Ce poate manca copilul? Daca cel mic consuma lichide fara sa verse inseamna ca poate sa si manance alimente moi, semilichide. Oul fiert moale, taiteii, supa, iaurt, gris cu lapte sunt optiuni bune pentru primele zile. Apoi se poate reveni la meniul obisnuit, cu mentiunea ca e indicat sa nu ii oferi covrigi uscati sau alte alimente dure, care i-ar putea rani gatul.
Igiena gurii trebuie sa fie riguroasa. Timp de 2 saptamani dupa operatie este posibil ca respiratia lui sa aiba un miros specific. Este important ca el sa se spele pe dinti de doua ori pe zi si sa clateasca gura cu apa, insa nu are voie sa faca gargara.
Este bine ca timp de 7-10 zile copilul sa nu tuseasca mult, sa nu isi dreaga vocea, sa evite sa tipe. De asemenea, nu are voie sa isi sufle nasul timp de 2 saptamani dupa operatie.
Ce activitati are voie sa desfasoare? Timp de o saptamana este bine ca cel mic sa fie incurajat spre activitati linistite. De asemenea este bine sa evitati aglomeratiile si persoanele racite. Nu plecati din localitate in urmatoarele 2 saptamani.
Cand trebuie sa contactezi medicul? Complicatiile acestei interventii sunt rare. Trebuie sa contactezi medicul ORL in caz de:
- Febra peste 38,5C
- Varsaturi care nu se opresc
- Dureri care se inrautatesc
- Refuz de a se hidrata
- Absenta urinarii dupa 12 ore de la operatie
- Sangerare din nas sau gura.
Voi ati trecut prin aceasta interventie? Cum ati suportat-o?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.